Kale plekken bij kippen. Dit zijn de oorzaken

Een kip met kale plekken kan in de rui zijn. Maar het kan ook dat andere kippen de bewuste kip kaal plukken, dit noem je ook wel verenpikken. Helaas blijft het daar niet bij want kaalheid heeft nog meer oorzaken. Bijvoorbeeld veerluis, hierbij gaat de kip zich flink krabben. Of een ziekte die je nog niet goed herkent. Gelukkig is er in veel gevallen wel iets te doen aan kale plekken bij de kip.

Waarom kippen veren hebben

De meeste dieren hebben haren (een vacht). Kippen behoren tot de vogels en hebben geen haren maar veren. De staartpennen (staartveren) en slagpennen ( vleugels) zijn bedoeld om te vliegen. Daarnaast hebben kippen nog dekveren en dons. Het dons is de onderste laag en dient als isolatie.

Kunnen kippen goed vliegen? Nee, ze fladderen meer. Hierdoor vallen ze ook weer vrij snel naar beneden. Toch zijn sommigen in staat om tot wel 12 meter hoog te komen. Het gaat dan om kleine krielkippen, veel andere rassen bereiken een hoogte van maximaal 3 meter.

[do_widget id=custom_html-39]

Kale plekken bij kippen: dit zijn de meest voorkomende oorzaken

Je hebt een of meerdere kippen als huisdier. Plots merk je wat kale plekken bij een kip op. Overigens kunnen ook meerdere kippen dit soort kale plekken hebben. Wat is er aan de hand? Moeilijk te zeggen vanaf het internet, maar hieronder vind je enkele oorzaken. Kijk maar eens of een van deze oorzaken op de kip van toepassing is.

Kippen in de rui

Een hond of een kat verhaart zeker twee keer per jaar, hierbij ontstaat er een nieuwe vacht. Bij kippen gebeurt dit ook, ze krijgen dan nieuwe veren. De rui is een periode waarin de kip zijn veren verliest. Dit gebeurt periodiek om versleten veren te vervangen.

Over het algemeen zal een kip niet in de rui zijn tijdens de broedperiode. Ook in de winter raken kippen meestal niet in de rui. Daarom zie je dat vogels waaronder kippen vooral in juli en augustus hun veren verliezen. Heb je kippen warm binnen zitten? Dan kan het dat ze in een andere periode in de rui gaan.

De rui veroorzaakt soms kale plekken bij kippen. Als eerst ontstaan er kale plekken bij de kop, hierna op de rug en de buik. Als laatste volgen de vleugels en de staart. Het is niet zo dat de kip helemaal kaal wordt, je ziet hier en daar kale plekken.

Moet je kippen door de rui helpen? In principe niet, de natuur gaat gewoon zijn gang. Maar wanneer de kip veel veren verliest dan wil je het dier misschien wel een beetje helpen. Bijvoorbeeld met meelwormen, dit bevat veel eiwitten. Hierdoor krijgt de kip meer energie en verloopt de rui een stuk beter.

Bekijk meelwormen

Kip krijgt kale plekken door stress

Heb je wel eens in een periode van flinke stress gezeten? Wanneer dit lang duurt dan kun je uiteindelijk last krijgen van haaruitval. Een kip met stress gaat juist niet in de rui, hierdoor zou deze dus geen kale plekken moeten krijgen. Maar het kan dat er een verkorte ruiperiode optreedt en dat de nieuwe veren niet direct aangroeien. Vaak zie je dan kale plekken bij de kop of in de nek.

De oplossing is simpel: zorg ervoor dat de kip geen stress heeft. Kijk eens goed naar de woonomgeving van de vogel. Is er bijvoorbeeld continu dreigen van een roofdier zoals een hond of kat? Dit kan veel stress opleveren maar ook wanneer de kip zich niet veilig voelt of er zitten teveel kippen in een klein hokje, dan ontstaat er al snel stress

Kippen kunnen elkaar kaal pikken

Kale plekken bij kippen kan ontstaan door het zogenaamde verenpikken. Hierbij gaan kippen elkaar kaal plukken. Ze trekken veren uit, soms tot bloedens toe. Vaak zie je dit bij legbatterijkippen, die met een aantal in een zeer kleine kooi zitten. Daarom wordt bij legbatterijkippen punt van de snavel afgehaald. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het welzijn van legkippen en kom je dit in Nederland nog maar weinig tegen.

Het kan ook dat een kip bij andere kippen de veren uittrekt uit verveling, stress of door verkeerde voeding. Het zou helpen wanneer je wat extra kippengrit aan de voeding toevoegt. Hierdoor krijgt de kip voldoende calcium binnen en zal deze misschien minder verenpikken.

Voeding van de kip

Het is heel belangrijk dat kippen de juiste voeding krijgen. Bij verkeerde voeding ontstaat er een verstoorde rui. De veren vallen uit maar er groeien geen mooie nieuwe veren aan, of dit duurt veel te lang. Kijk daarom eens kritisch naar de voeding.

Kippen hebben eiwitten nodig. Dit geef je ze in de vorm van meelwormen of insecten. Je kunt ook wat natvoer voor katten geven. Dit lusten kippen graag aan het zit boordevol eiwitten.

[do_widget id=custom_html-38]

Veerluis is besmettelijk

Wanneer je kale plekken bij de kippen opmerkt dan zou het ook om veerhuis kunnen gaan. Dit is een luizensoort die bij vogels voorkomt. Meestal zitten de luizen rond de achterkant van de kip. De vogel gaat zich hier krabben (pikken) waardoor er kale plekken ontstaan. Ook kunnen de veren helemaal beschadigd raken.

Controleer of de kip last heeft van veerluis. Vaak zie je een geïrriteerde en schilferende huid met witte bolletjes. Dit zijn de luizen of neten. Door het vele pikken en krabben kunnen er ook wondjes ontstaan.

Veerluis is zeer besmettelijk. Wanneer één kip het heeft is de kans groot dat andere kippen in hetzelfde hok het krijgen. Daarom moet je veerluis altijd goed behandelen. Gelukkig zijn er goede middelen voor verkrijgbaar. Die hoef je niet via de dierenarts aan te schaffen maar bestel je gewoon online.

Naar behandeling tegen veerluis

De kip is aan de leg

Legkippen die dagelijks een eitje leggen krijgen soms een kale plek op de achterbuik en rondom de cloaca. Dit is een normaal verschijnsel. Soms groeit dit weer aan, maar het kan ook dat de kale plekken aanwezig blijven. Je zou kunnen proberen om meer eiwitten te voeren. Zolang de kip er gezond uitziet is er niet veel om je druk over te maken.

Zieke kippen herkennen

Een kale plek bij de kip wil niet direct zeggen dat het dier ook ziek is. Een zieke kip herken je aan de volgende symptomen:

  • Dunne ontlasting
  • Sufheid
  • Opgezette poten
  • Vermagering
  • Minder eieren leggen
  • Jeuk
  • Bol zitten
  • Minder of niet eten

Ben je van mening dat de kip ziek is, bezoek dan een dierenarts. Bij voorkeur een gespecialiseerde vogelarts, die heeft er toch meer kijk op.

Schuiven naar boven