Hond heeft stukje glas ingeslikt

Help, je hond heeft een stukje glas ingeslikt! Het kan erg gevaarlijk zijn want de slokdarm, maag of darmen kunnen beschadigen. Wat doen wanneer de hond glas heeft ingeslikt?  Hieronder vind je enkele belangrijke tips.

Hond heeft glas gegeten

Vooral jonge honden (puppy’s) kauwen overal op en aan. Maar ook oudere honden zijn ontzettend nieuwsgierig. Voordat je het weet duwen ze een glazen pot of glas om. Wanneer hier wat lekkers inzat is de kans best groot dat ze tijdens het eten stukjes glas binnenkrijgen.

[do_widget id=custom_html-2]

Heeft jouw hond glas gegeten? Vaak merk je dit door bloedend tandvlees, een bloedende mond of doordat je stukjes glas op de grond liggen. Bekijk snel wat je moet doen.

Met de hond niet braken!

Wanneer de hond een stukje glas heeft ingeslikt dan is je eerste gedachte: ik laat hem braken. Vooral niet doen! Door het braken kunnen glasscherven vanuit de maag terug in de slokdarm komen. Je weet nooit of de slokdarm hierdoor (verder) beschadigt.

Het is dus niet verstandig om je hond te laten braken. Gebruik geen zout waar de hond misselijk van wordt, want hierdoor gaat hij juist wel braken/overgeven.

Een kleine glasscherf in de maag – brood laten eten

Heeft de hond een heel klein stukje gras ingeslikt? Een glassplinter zal in veel gevallen in de maag inkapselen. Je kunt dit ondersteunen door je hond brood of ontbijtkoek te geven. Er vormt zich dan een bal rondom de glassplinter. Kleine splinters richten vaak geen schade aan. De splinter gaat via de maag door de darmen en komt er met de ontlasting weer uit.

Je weet niet altijd hoe groot de splinter of de scherf was. Wanneer het om een grotere glasscherf gaat dan kan deze de maagwand wel beschadigen. Of de darmwand, afhankelijk waar de glasscherf momenteel is.

Wanneer de glasscherf in de slokdarm zit

Een glasscherf heeft onregelmatige en scherpe randen. Een grote scherf kan in de slokdarm blijven hangen. Dit merk je doordat de hond blijft slikken of probeert te braken. Het kan ook dat je huisdier gaat hoesten.

Denk je dat de glasscherf in de slokdarm vastzit? Je hond mag helemaal niks eten. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Deze zal het stukje glas uit de slokdarm halen.

Een bezoek aan de dierenarts

Wanneer de hond een stukje glas heeft ingeslikt dan moet je voor de zekerheid altijd langs de dierenarts. Deze dient soms Isogel toe. Dit is een middel dat gebruikt wordt bij diarree of verstoppingen bij hond en kat. Maar Isogel zorgt er ook voor dat het stukje glas wordt ingekapseld.

Gevaarlijke of grote glasscherven zal de dierenarts operatief verwijderen. Wanneer de glasscherf in de slokdarm zit aan dit vaak met een grijpertje.

Voor een operatieve ingreep moet de hond onder narcose. Het is natuurlijk niet prettig voor de hond, maar het leven van het dier staat op het spel. Twijfel daarom niet wanneer de hond stukjes glas heeft ingeslikt maar neem direct contact op met de dierenarts.

Wat je zelf nog kunt doen

Het is nu eenmaal gebeurd: je hond heeft een stukje glas ingeslikt. Ben je al bij de dierenarts geweest of vond je dit niet nodig? Wanneer je twijfelt kun je beter even de dierenarts bellen. Deze geeft telefonisch advies of vraagt toch om met de hond langs te komen.

Wanneer je niet naar de dierenarts hoeft dan is het wel verstandig om je huisdier de komende dagen goed in de gaten te houden. Let goed op het eetgedrag, of deze voldoende drinkt en alert is. Meet dagelijks de temperatuur van je hond op. Hiervoor kun je gewoon een rectale thermometer gebruiken.

De normale lichaamstemperatuur van de hond ligt tussen de 38.0 graden en 39.0 graden Celcius. Krijgt je hond verhoging of koorts dan kan dit een teken zijn van een inwendige ontsteking. Misschien heeft de glasscherf toch iets beschadigd. Neem in dit geval contact op met de dierenarts.

Voorkom dat je hond stukjes glas inslikt

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Vaak gaat het mis bij het weggooien van een pot pindakaas of chocoladepasta. Honden vinden dit erg lekker ruiken en steken hun hoofd in de afvalbak. Voordat je het weet valt de glazen pot kapot.

Bekijk lekkere hondensnacks

De hond likt aan de pindakaas of chocoladepasta en krijgt hierbij glasscherven binnen. Heb je lege glazen potten? Bewaar deze op een plek waar de hond er zeker niet bij kan. Breng de lege potten regelmatig naar de glasbak, dan ben je er ook gelijk vanaf.

Laat geen glazen met drinken op de tafel staan. Dit geldt ook voor glazen, schaaltjes, kommetjes en bordjes. Honden hebben een zeer goed reukvermogen en ruiken de kleinste restjes eten. Leer je hond ook niet aan om aan glas te likken.

Schuiven naar boven