Jeuk hond verzachten

Jeuk bij een hond heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld parasieten, een voedselallergie maar ook de rui. Wil je jeuk bij de hond verzachten? In deze blogpost vind je verschillende tips om je hond te helpen van die vervelende jeuk af te komen. Het gaat hier om zowel natuurlijke als commerciële producten.

De oorzaak van jeuk

Voordat je jeuk bij de hond wil verzachten, is het eerst handig wanneer je weet wat de oorzaak is. Stel dat het hier om een terugkerende oorzaak gaat, dan zal je dit aan moeten pakken. Daarom hieronder de meest voorkomende oorzaken, maar natuurlijk ook hoe je de jeuk kunt verzachten of verhelpen.

Honden shampoo voor de gevoelige huid

Verzacht de jeuk

Jeuk door vlooien

Bijna elke hond raakt vroeg of laat geïnfecteerd met vlooien. In 95% van de gevallen betreft het de kattenvlo. De hondenvlo komt veel minder vaak voor maar ziet er qua uiterlijk hetzelfde uit. Vlooien zijn roodbruin van kleur en hebben een verticaal afgeplat lichaam. Op deze manier kunnen ze goed door de vacht van hun gastheer lopen.

Huisdieren lopen vlooien op door contact met andere dieren, maar ook wanneer ze buiten rondlopen. Vooral in het voorjaar en de zomerperiode kunnen vlooien een ware plaag veroorzaken. Klachten zijn veelvuldig krabben aan bijten naar plekken waar vlooien zitten. Sommige honden hebben een vlooienallergie, dit uit zich in heftige jeuk, rode bultjes en pijnlijke wondjes.

Zijn vlooien de oorzaak, dan kun je de jeuk bij de hond alleen verzachten door vlooien te bestrijden. Hiervoor gebruik je een goed werkend bestrijdingsmiddel. Spot-on en een vlooienband werken zeer goed. Daarnaast heb je vlooientabletten. Dit is een pilletje dat je huisdier via het voer inneemt. Binnen enkele uren vallen de vlooien dood van het huisdier.

Bekijk vlooienbestrijding hond

Vachtmijt – schilfermijt

De hond kan ook geïnfecteerd zijn met vachtmijten. De meest voorkomende vachtmijt is de schilfermijt. Vachtmijten leven op de huid, de vrouwtjes hechten de eitjes aan de vacht vast. Vachtmijt is zeer besmettelijk, veel andere dieren kunnen hier ook last van krijgen. Daarnaast kun je zelfs als mens geïnfecteerd raken.

Vachtmijten zijn 0,5 mm groot, je ziet ze soms door de vacht lopen. De dierenarts kan een monster nemen en onder de microscoop bekijken of het hier wel om vachtmijten gaat. De meeste honden met vachtmijt krijgen last van jeuk en schilfering van de huid. Ook zijn er soms zichtbare gangetjes in de huid aanwezig, die zijn door de mijten gegraven.

Vachtmijt is goed te behandelen met middelen die ook worden ingezet tegen vlooien. Dit middel is vaak bij de dierenarts verkrijgbaar. Na een behandeling merk je dat de hond een stuk minder jeuk heeft.

Schimmelinfectie van de huid

Wil je jeuk bij de hond verzachten? Misschien heeft het dier wel last van een schimmelinfectie. Dit is iets dat de dierenarts moet beoordelen. Ga bij een schimmelinfectie niet met allerlei huismiddeltjes aan de slag. Laat de dierenarts de diagnose en een behandeling stellen. Dan weet je zeker dat de hond ook snel van de schimmelinfectie af is.

Voedselallergie

Sommige honden hebben last van een voedselallergie. Hierbij reageert het immuunsysteem overgevoelig op bepaalde stoffen. Algemene klachten zijn jeuk, braken, diarree, ontstekingen van de huid maar ook heftig krabben of bijten van de huid. Door al dat krabben en bijten kan er een secundaire huidontsteking ontstaan.

Er kan sprake zijn van voedselintolerantie of een voedselallergie. Het is soms lastig te bepalen waar de hond precies overgevoelig of allergisch voor is. Vaak wordt dit onderzocht middels een speciaal dieet.

Je kunt natuurlijk ook zelf iets doen om de jeuk bij de hond te verzachten. Uit onderzoek blijkt dat honden vooral gevoelig zijn voor kippenvlees, eieren, zuivelproducten, soja en rundvlees. Probeer deze producten te vermijden. Let op want veel hondenvoer bevat een of meerdere van deze producten. Je zal dus goed de verpakkingen moeten lezen.

Huidontsteking

Verschillende bacteriën kunnen een huidontsteking veroorzaken. Soms zit deze ontsteking in de huidplooien, maar het kan ook in andere gebieden voorkomen. Een huidontsteking herken je door roodheid, soms zwelling, jeuk of schilfering. Niet alle klachten hoeven tegelijkertijd voor te komen.

Soms gaat een huidontsteking vanzelf weg. Probeer ondertussen de plek met uierzalf te behandelen. Merk je dat de klachten niet overgaan, dan is het verstandig om langs te dierenarts te gaan. Deze zal een antibiotica zalf of iets anders voorschrijven.

Bijwerking van medicijnen

Gebruikt de hond medicatie? Jeuk is een bijwerking die regelmatig voorkomt. Je kunt de jeuk bij hond verzachten door hem regelmatig te borstelen, dit scheelt al iets. Daarnaast zijn er verschillende natuurlijke voedingssupplementen die goed zijn tegen jeuk, schilfers of eczeem. Blijft de jeuk lang aanhouden, meld dit dan als bijwerking bij de dierenarts.

Eczeem

Niet alleen bij mensen maar ook bij honden kan eczeem ontstaan. Dit is een overmatige reactie van het immuunsysteem. Soms ontstaat er contacteczeem, hierbij is de hond gevoelig voor bepaalde stoffen waar de huid mee in aanraking komt. Er ontstaat dan plaatselijke eczeem zoals roodheid, jeuk en schilfers.

Eczeem bij de hond kan van binnenuit ontstaan. Het is niet altijd bekend wat de exacte oorzaak van eczeem is. Eczeemplekken kom je voornamelijk in de liezen en andere warme plekjes op het lichaam tegen. Wil je de jeuk bij de hond verzachten, gebruik dan dagelijks wat vaseline. Verder is het verstandig om voor een eczeemzalf of eczeem crème te gaan. Dit is geschikt bij milde tot matige eczeem. Feitelijk is eczeemzalf bedoeld voor mensen maar ook geschikt voor honden. Zorg dat de hond de zalf niet op kan likken.

Jeuk hond verzachten met tea tree

Is het niet duidelijk wat de oorzaak van jeuk is? Gaat het om een tijdelijk probleem dan kun je de jeuk van de hond verzachten met tea tree. Dit middel heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het kalmeert de huid, geneest infecties en helpt bij jeuk. Kies bijvoorbeeld voor een tea tree hondenshampoo en was de hond hier een tot twee keer mee.

Naar tea tree shampoo hond

Er is ook een vetvrije tea tree crème beschikbaar, ook ideaal bij jeuk, bacteriën, schimmels of andere huidproblemen. In veel gevallen werkt deze therapeutische shampoo of crème goed. Houd wel de klachten in de gaten, want de hond mag niet te lang met jeuk rondlopen. Hij kan dan de hele huid openkrabben. Dit vergroot de kans op een fikse huidontsteking.

Schuiven naar boven