Huismiddel tegen vlooien

Een huismiddel tegen vlooien, werkt dit echt? Sommige huismiddeltjes werken in beperkte mate. Heb je te maken met een flinke vlooienplaag dan helpt alleen een chemische bestrijding. Ontdek welk huismiddel tegen vlooien mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn.

Het ontstaan van vlooien

Heb je een hond of kat in huis dan is de kans groot dat je vroeg of laat met vlooien te maken krijgt. Waarschijnlijk neemt je huisdier deze van buiten mee naar binnen, maar ook contact met andere honden of katten kan voor besmetting zorgen. Waar één vlo is zijn er altijd meerderen. Ze planten zich razendsnel voor. Hierbij bevindt 5% van de totale vlooienpopulatie zich op het huisdier. De overige 95% leeft in huis.

Zonder behandeling kom je niet van vlooien af. Vlooien bestrijden is dan ook zeker aan te raden. De meeste mensen kiezen voor een chemisch bestrijdingsmiddel, dit werkt effectief. Maar een huismiddel tegen vlooien kan ook werken. Je moet alleen wel even weten welke producten je gebruikt.

Huismiddel tegen vlooien: een aantal tips

Weet je niet welk huismiddel tegen vlooien je het beste kunt gebruiken? Knoflook, karnemelk, lavendel of azijn. Allemaal veelgebruikte huismiddeltjes, maar werken ze ook? Hieronder vind je een aantal praktische tips.

Waarschuwing: breng niet zomaar huismiddeltjes op de huid van je dier aan of geef dit middel te drinken. Wees er zeker van dat het middel veilig is en hoe je het gebruikt. Katten en kleine dieren kunnen gevoeliger reageren, net als sommige hondenrassen.

Azijn tegen vlooien

Een veelgebruikt huismiddel tegen vlooien is azijn. Iedereen heeft het wel in zijn keukenkastje staan. Meng 1 deel azijn met 1 deel water en doe dit in een spuitfles (spray). Spuit het mengsel over de vacht van je huisdier maar ook op plaatsen in huis waar hond of kat veel ligt. Er wordt ook wel geadviseerd om 1 theelepel azijn aan 1 liter drinkwater toe te voegen. Gebruik hiervoor wel witte azijn (ter consumptie) en zeker geen schoonmaakazijn.

Hoe effectief werkt azijn tegen vlooien? Je schrikt er vlooien tijdelijk mee af. Ze zullen plekken met azijn vermijden. Maar wanneer deze plekken weer gedroogd zijn komen de vlooien net zo hard terug.

Knoflook als huismiddel tegen vlooien

Met knoflook verjaag je vampiers en waarschijnlijk ook je schoonmoeder, maar werkt het ook tegen vlooien? Sommige honden- of katteneigenaren zweren erbij. Wanneer je enkele vlooien in huis hebt dan kan knoflook zeker werken. Verspreid een paar teentjes knoflook door huis, vergeet niet de mand van hond of kat. Je kunt ook wat knoflook aan een spray toevoegen.

Sommige eigenaren laten hun huisdier knoflook eten. Dit maakt de huid van hond of kat onaantrekkelijk. Let wel op want katten mogen geen knoflook eten, voor hun is dit giftig. Een hond mag dat wel maar geef dit met mate.

Karnemelk ter bestrijding van de vlo

Ook een populair huismiddel tegen vlooien: karnemelk. In hoeverre werkt dit? Karnemelk verzuurt het lichaam van binnenuit. Hierdoor wordt het bloed van hond of kat voor vlooien onaantrekkelijk. Er zijn wel twee dingen die je moet weten wanneer je karnemelk tegen vlooien gebruikt.

Ten eerste zou een volwassen dier geen karnemelk of gewone melk moeten drinken. Melk is namelijk voor jonge dieren, zeker niet voor volwassen dieren. De darmen van een volwassen dier kan slecht tegen lactose. Wanneer hond of kat diarree krijgt na het drinken van karnemelk dan weet je in ieder geval waar dit door komt. Ten tweede verzuurt karnemelk gedeeltelijk het lichaam maar onvoldoende. Hierdoor werkt karnemelk tegen vlooien mogelijk niet goed genoeg.

Lavendel gebruiken

Je kunt ook natuurlijke oliën inzetten, lavendel wordt veel tegen vlooien gebruikt. Meng enkele druppels lavendel met water of meng dit met een honden- of kattenshampoo. Zorg dat de lavendel zich over de vacht van je huisdier verspreidt. Daarnaast kun je lavendel in de hoekjes en op de slaapplaatsen van je huisdier sprayen.

Lavendel moet vlooien afschrikken, in de praktijk werkt dit helaas niet altijd even goed. Maar: je huisdier en woning ruiken wel weer lekker fris. Altijd even oppassen met allergische reacties.

Citroengras tegen vlooien

Ook weer een huismiddel: citroengras tegen vlooien. Het gaat hier om een fris ruikende plant die bekend staat om zijn insecten werende eigenschappen. Citroengras met zijn werkzame stoffen wordt dan ook vaak tegen muggen gebruikt. Het werkt af en toe ook tegen vlooien, een kwestie van uitproberen.

Breng dit middel niet rechtstreeks en onverdund op de huid of vacht aan. Citroengras is bedoeld als omgevingsmiddel tegen muggen en soms vlooien.

Overige huismiddeltjes tegen vlooien

Je zult merken dat niet alle huismiddeltjes dezelfde eigenschappen en werking heeft. Vaak is het een kwestie van uitproberen. Soms werkt azijn, in andere gevallen knoflook of lavendel. Er zijn natuurlijk nog veel meer huismiddeltjes tegen vlooien verkrijgbaar.

Rozemarijn is een kruid dat ingezet wordt ter bestrijding van vlooien aan tekenen. Het voordeel van rozemarijn is dat het ook een matig antibacteriële werking heeft.

Duizendblad wordt veel binnen de alternatieve geneeswijzen gebruikt. Het werk tegen verkoudheid maar weert ook vlooien en teken. Daarnaast heeft het een verzachtende werking op de aangedane huid. Vooral honden en katten met een vlooienallergie vertonen vaker wondjes.

Werkende middelen tegen parasieten

Vlooien zijn vaak lastig weg te krijgen. Voor de gezondheid van jezelf en je huisdier is het altijd goed om met natuurlijke huismiddeltjes te experimenteren. Overdrijf het echter niet, je hond of kat kan op bepaalde middelen overgevoelig reageren.

Wanneer niks helpt dan zul je echt over moeten gaan tot een goed werkend bestrijdingsmiddel. Denk hierbij aan een vlooienband maar ook de bekende spot-on. Dit laatste zijn pipetjes met vloeistof, dit druk je tussen de schouderbladen van je huisdier leeg. De werkzame stoffen verspreiden zich langzaam over de huid.

Bekijk spot-on

In zeldzame gevallen is een hond allergisch of overgevoelig voor vlooienbanden of spot-on. Gebruik ook nooit een spot-on voor honden bij de kat!

De omgeving behandelen

Wanneer je gebruik maakt van spot-on is dit vaak voldoende om de hele vlooienplaag in huis aan te pakken. Het duurt wel enkele dagen tot weken voordat je van alle vlooien af bent. Krijg je vlooien in huis niet weg, gebruik dan een omgevingsspray.

Naar omgevingsspray

Dankzij een omgevingsspray reken je af met larven en volwassen vlooien die zich in huis bevinden. Wanneer je dit middel gebruikt moet je huisdieren en kamerplanten tijdelijk uit de ruimte verwijderen en de behandelde ruimte gedurende 1 uur gesloten houden. Daarna goed ventileren.

Schuiven naar boven