Onweersvliegjes steken of bijten: feit of fabel?

Onweersvliegjes, je noemt ze ook wel donderbeestjes of trips. Kunnen onweersvliegjes bijten of steken? Een goede vraag van deze insecten kom je vooral op warme zomerse dagen massaal tegen. Ze belanden al snel op je huid. Logisch dat je hiervan schrikt, misschien word je wel gestoken of gebeten. Is dit feit of fabel? Hieronder lees je het antwoord.

Het onweersvliegjes herkennen

Voordat je in discussie gaat over het feit of onweersvliegjes steken of bijten, moet je wel weten waar je het over hebt. Het onweersvliegje staat beter bekend als trips (meervoud: tripsen). Het zijn kleine insecten met een lengte van 0,3 mm tot 0,5 mm. Ze zijn zeer smal (kleiner dan 1 mm).

Onze tip

Insectenlamp

Effectief tegen alle vliegen en muggen

Vanaf € 13,95

Onweersvliegjes bezitten vleugels. Toch kunnen ze heel slecht vliegen. De insecten laten zich door thermiek en wind meevoeren. Hierdoor kunnen ze grote hoogtes bereiken en ook redelijk ver komen.

Waarom tripsen op je huid landen

Om zich te verplaatsen zijn onweersvliegjes afhankelijk van de wind en thermiek. Dit verklaart waarom ze vooral met warm drukkend weer tevoorschijn komen. Ze kunnen zich dan goed verplaatsen. Hierbij landen ze op willekeurige plekken. De kans is dan ook groot dat er een of meerdere onweersvliegjes op de huid terechtkomen.

Kunnen onweersvliegjes steken?

Onweersvliegjes oftewel tripsen voeden zich met plantensappen. Hierbij prikken ze een gaatje in de plantencel. Vervolgens zuigen ze de inhoud op. Met hun stekende monddelen kunnen ze dus planten doorboren.

Kunnen onweersvliegjes steken? Nee, de monddelen zijn in staat om plantencellen te doorboren. Maar de monddelen zijn niet sterk genoeg om door de mensenhuid heen te dringen.

Kunnen onweersvliegjes bijten?

Je weet nu dat tripsen niet kunnen steken, tenminste niet door een mensenhuid of dierenhuid. Kunnen onweersvliegjes bijten? Nee, ook dat kunnen ze niet. Bovendien hebben ze hier geen belang bij. Ze leven alleen van plantensappen en niet van (menselijk) bloed. Het onweersvliegjes zal ook niet uit verdediging bijten of steken.

Het verspreiden van ziekten

Van onweersvliegjes is bekend dat ze ziekten kunnen verspreiden. Het gaat dan niet om ziekten die ze op mensen en dieren overbrengen maar wel op planten. Ze verspreiden verschillende plantenziekten. Dit brengt veel schade aan de akkerbouw toe.

Deze insecten beschadigen ook de planten zelf. Doordat ze plantencellen doorboren ontstaan er grijze vlekken. Uiteindelijk kan de hele plant sterven. Onweersvliegjes of tripsen zijn dan ook zeer schadelijk voor de land- en tuinbouw.

Onweersvliegjes bestrijden

Heb je veel planten in huis of de tuin? Misschien een moestuin of doe je aan landbouw of akkerbouw? Onweersvliegjes bestrijden is dan zeker aan te raden. De makkelijkste manier is gebruik maken van de ECOstyle spray. Dit middel werkt perfect tegen onweersvliegjes (trips) maar ook tegen bladluis en de witte vlieg.

Het fijne aan dit product is dat het geen nuttige insecten zoals honingbijen uitschakelt. Het is dus veilig in gebruik. Met dit middel is het belangrijk dat je de gehele plant behandelt en de onweersvliegjes goed raakt.

Bekijk ECOstyle spray

Bij onweersvliegjes bestrijden wordt soms ook de ultrasone verjager geadviseerd. Dit is een goed product dat muizen, ratten en andere ongewenste gasten verjaagt. Het werkt alleen niet goed tegen insecten waaronder trips, wespen enzovoorts. Dit komt omdat insecten minder gevoelig zijn voor de ultrasone geluiden die dit apparaat verspreidt.

Een klein insect achter je monitor of scherm

Het komt regelmatig voor dat onweersvliegjes achter een glasplaat kruipen. Dit is zichtbaar op de monitor van PC of laptop maar komt ook vaak bij LCD televisies voor.

Het probleem is dat tripsen wel de ingang maar niet meer de uitgang vinden. Hierdoor komen ze amper van hun plaats. Dit is natuurlijk zeer storend bij monitors of schermen. Het is belangrijk om nooit op het scherm te drukken. Dit vergroot de kans dat je het kleine insect doodt, op dat moment zal hij er nooit meer uitkomen.

In het slechtste geval moet de monitor open worden gemaakt. Dit doe je uiteraard niet zelf maar laat je door een professional doen.

ECOstyle Spruzit-R

 Concentraat tegen bladluis, trips en witte vlieg

Onweersvliegjes beet? Misschien kleine steekvliegjes

Heb je last van een onweersvliegjes beet? Je hebt eerder al kunnen zien dat onweersvliegjes niet steken of bijten. Dat is dus een fabel! De kans is groter dat je aangevallen bent door kleine steekvliegjes. Dit zijn insecten met een lengte van 1-4 mm en een grijs tot zwart lichaam, de vleugels zijn gevlekt. Kleine steekvliegjes staan ook wel bekend onder de naam knutten.

Kleine steekvliegjes moet je niet verwarren met onweersvliegjes. In Nederland en België komen onweersvliegjes algemeen verspreid voor. Kleine steekvliegjes zie je minder vaak en zijn vooral in de avond actief.

Het verschil tussen onweersvliegjes en kleine steekvliegjes is duidelijk: het onweersvliegjes leeft van plantensappen, kleine steekvliegjes hebben menselijk of dierlijk bloed nodig. Dit geldt overigens alleen voor de vrouwtjes, de mannetjes steken niet.

Conclusie onweersvliegjes steken of bijten

Eigenlijk is deze slotconclusie niet nodig, maar nog even voor de duidelijkheid.

  • Kunnen onweersvliegjes steken: nee
  • Kunnen onweersvliegjes bijten: nee
  • Verspreiden onweersvliegjes ziekten: alleen plantenziekten
  • Zijn onweersvliegjes schadelijk: alleen voor plantgewassen

Je ziet, wanneer er een onweersvliegjes op je huid landt hoef je niet in paniek te raken. Maar let erop dat je dit kleine insect niet mee naar binnen neemt. Voordat je het weet zijn je kamerplanten flink aangetast. Kom je een onweersvliegjes op je huid tegen, veeg deze dan weg voordat je de woning binnen gaat.

Schuiven naar boven