Japanse hoornaar (Nederland) herkennen

De Japanse hoornaar in Nederland, hij komt steeds vaker voor. Hoe kun je de Japanse hoornaar herkennen en wat moet je doen wanneer je gestoken bent? Deze grote insecten kunnen namelijk flink hard steken. In ernstige gevallen wekt het een allergische reactie op. Er zijn zelfs mensen die er dood bij blijven. Niet om je bang te maken maar lees snel alles de Japanse hoornaar.

Dit is de Japanse hoornaar

De Japanse hoornaar wordt ook wel de Japanse reuzenhoornaar genoemd. Het gaat hier om een ondersoort van de Aziatische reuzenhoornaar. De Japanse hoornaar komt van oorsprong uit Japan en wordt ongeveer 5 cm groot. De angel bereikt een lengte van 6,25 mm.

Deze hoornaars worden steeds vaker in Nederland aangetroffen. Gevaarlijk want een steek kan in sommige gevallen dodelijk zijn. Wanneer je gestoken wordt doet het in ieder geval veel pijn. In veel gevallen is medische hulp noodzakelijk.

Is de Japanse hoornaar dodelijk?

Jaarlijks sterven er tussen de 40 en 60 Japanners na een steek van de Japanse hoornaar. Dit gebeurt door een snelle allergische reactie op het gif, ook wel een anafylactische shock genoemd. Mensen die aan de steek van een Japanse hoornaar sterven zijn dus allergisch voor het gif. Het probleem is dat je dit na een eerste steek nog niet weet: deze reactie treedt pas bij een tweede steek op.

Japanse hoornaar Nederland

Hoe vaak komt de Japanse hoornaar in Nederland voor? Deze reuzenwesp tref je niet alleen in Nederland maar ook in België en de rest van Europa aan. We worden ook flink bang gemaakt met horrorverhalen. Dit komt omdat deze hoornaar vrij agressief kan reageren. Maar er echt aan doodgaan? Dat gebeurt gelukkig zelden.

Hoe vaak de Japanse hoornaar in Nederland voorkomt is niet exact bekend. Dat hij de laatste jaren vaker wordt gezien dat is in ieder geval duidelijk.

Dit insect herkennen

Hoe kun je de Japanse hoornaar herkennen? Deze reuzenwesp is ruim twee keer groter dan de Europese wesp. De gemiddelde lengte ligt tussen de 4 en 5 cm. Hieraan kun je de Japanse reuzenhoornaar dan ook goed herkennen. Maar er is meer, het kopstuk ziet er groot uit en heeft een gele kleur. Het borststuk is juist donkerbruin. Hier lopen gele banden over.

Dit gebeurt er bij een steek

Word je door een Japanse hoornaar gestoken? Het gif valt het zenuwstelsel aan en tast ook de huid aan. Ten eerste doet een steek ontzettend veel pijn. Omdat onbekend is of je allergisch bent voor het gif is medische hulp vaak wel noodzakelijk.

Na een steek kan de huid flink opzwellen. Het ziet er rood uit, voelt pijnlijk aan en wordt mogelijk ook warm. Wanneer er een anafylactische shock optreedt dan kun je moeilijker ademhalen. Er treedt benauwdheid en in ernstige gevallen zelfs een hartstilstand op.

De hoornaar bestrijden

De gewone hoornaar zoals we die in Nederland kennen noem je ook wel de paardenwesp. Maar er is ook de Japanse hoornaar en de Aziatische hoornaar. Hoe kun je de hoornaar bestrijden?

De kans dat Japanse hoornaars een nest in of rondom de woning bouwen is vrij klein. Meestal zoeken ze toch een plekje in de vrije natuur. Van hieruit gaan ze op zoek naar bijennesten. Ja, Japanse hoornaars leven van bijen. Dit maakt ze dan ook zo schadelijk voor de natuur.

Het is niet aan te raden om een nest van de hoornaar of Japanse hoornaar zelf te verwijderen. Schakel hiervoor altijd een professionele bestrijder in.

De hoornaar val

Je kunt ook gebruik maken van een zogenaamde hoornaar val. Dit is eigenlijk een wespenvervanger maar werkt ook heel goed om Japanse hoornaars te bestrijden. De val is geschikt voor wespen en hoornaars. Of hier ook een Japanse hoornaar mee vangt is de vraag, Japanse hoornaars komen namelijk weinig op deze lokstof af. Toch is dit een goede methode om hoornaars te bestrijden (en wespen).

Bekijk hoornaar val

Japanse hoornaar bestrijden met ultrasoon geluid

Zonder gebruik van gif kun je de Japanse hoornaar bestrijden. En ook nog eens effectief, want ultrasone geluiden schrikken verschillende insecten, ratten en muizen af. Gebruikers ervaren dat dit product veilig en effectief is. Het werkt dus prima voor het verjagen van ratten en muizen, de Japanse hoornaar, wespen en muggen. Bovendien is het apparaat niet al te duur. Dit maakt het in ieder geval het proberen waard.

Let op: plaats dit apparaat niet in de buurt van huisdieren. Je kunt je voorstellen dat het ultrasoon geluid ook irriterend voor huisdieren werkt. Mensen horen deze ultrasone geluiden overigens niet.

Naar ultrasoon bestrijding

De Japanse hoornaar doden

Voor bijen vormt de Japanse hoornaar een echte bedreiging. Vanwege de veel grotere afmeting van de Japanse hoornaar zijn bijen er ook machteloos tegen. Toch hebben bijen iets gevonden om de Japanse hoornaar te doden. Japanse hoornaars werken altijd met verkenners. Een enkele hoornaar verkent een bijennest. Zodra de bijen dit in de gaten hebben springen ze massaal op de hoornaar. Hierbij trillen ze met hun vleugels, iets dat warmte produceert.

De temperatuur loopt op. Bijen kunnen een hogere temperatuur dan hoornaars aan. Bij een temperatuur vanaf 40,4 °C sterft de Japanse hoornaar. Mocht je de Japanse hoornaar willen doden: zorg dan voor eenzelfde hoge temperatuur. De heteluchtföhn erop zetten bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven