Hoornaars dodelijk? Gelukkig niet altijd

Zijn hoornaars dodelijk? De Japanse hoornaar die je steeds vaker in Europa aantreft is in ieder geval dodelijker dan zijn Europese collega. Ook zijn hoornaars dodelijk wanneer je hier allergisch voor bent. Maar echt eraan sterven, dat gebeurt gelukkig weinig. Toch is het even opletten want de gevaarlijke Japanse hoornaar komt meer en meer in Nederland voor.

De normale hoornaar tot Japanse reuzehoornaar

Je moet weten dat er een groot verschil tussen de normale hoornaar en de Japanse reuzehoornaar is. De Europese hoornaar is de grootste wesp die je in Europa tegenkomt. Deze wordt gemiddeld 3 cm lang. Werksters zijn met hun 1,8-2,4 cm wat kleiner. Mannetjes bereiken een lengte tot 2,8 cm en koninginnen worden wel 3,5 cm groot.

De Japanse reuzehoornaar bereikt een lengte tot zeker 5 cm. Dit is een enorm verschil! De steek van een Japanse hoornaar is ook veel pijnlijker dan die van de normale hoornaar.

Zijn hoornaars dodelijk?

In Japan sterven jaarlijks 30-50 mensen aan de steek van een Japanse hoornaar. Hiermee is de Japanse hoornaar het meest gevreesde diersoort en zorgt ook voor de meeste dodelijke slachtoffers.  Gelukkig is het binnen Europa nog niet zo erg, hoewel dit er wel naartoe neigt. De Japanse hoornaar is namelijk sterk in opkomst.

Zijn hoornaars dodelijk? Ja, wanneer je allergisch voor het gif bent dan kan een steek dodelijk zijn. Het maakt hierbij niet uit of je allergisch bent voor de normale hoornaar of de Japanse hoornaar. Toch veroorzaakt de steek van een Japanse hoornaar vaker een allergische reactie.

Een anafylactische shock

Ben je allergisch voor het gif van wespen of hoornaars? Dan kun je in een anafylactische shock raken. In ernstige gevallen kan dit dodelijk aflopen. Het probleem is dat je na een eerste steek niet weet of je wel of niet allergisch bent, er gebeurt na een eerste keer namelijk nog niks. Ondertussen gaat je lichaam wel in verweer tegen het gif. Pas bij een tweede steek treden de allergische reacties op.

Een anafylactische shock herkennen is niet zo moeilijk. De symptomen zijn jeuk, zwelling en roodheid van de huid. Er ontstaan in veel gevallen galbulten. Vervolgens kan de keel opzwellen, ontstaat er een verstopte neus of loopneus en jeuken de tong, ogen en lippen.

Hierna ontstaat er kortademigheid en een drukkend gevoel op de borst. In ernstige gevallen treedt er een hartinfarct op. Let op: deze symptomen treden binnen enkele seconden tot 2 uur na de steek op.

Hoornaars dodelijk? Extreme reactie van het immuunsysteem

Dat hoornaars dodelijk zijn heeft niets met de hoornaar zelf te maken. Onder normale omstandigheden kan ons lichaam het gif prima verwerken. Alleen het gif van de Japanse hoornaar is sterker en valt ons zenuwstelsel aan. Bij een steek van de Japanse hoornaar is vaak wel medische behandeling nodig.

Dat hoornaars dodelijk zijn heeft met een extreme reactie van het immuunsysteem te maken. Het gevoelige immuunsysteem reageert dan op een lichaamsvreemde stof, dit noem je ook wel een allergeen. Vaak gaat het hier om insectengif maar het kan bijvoorbeeld ook om voedsel of medicijnen gaan. Hooikoorts is een bekend voorbeeld van een allergeen op grassen en pollen van bomen. Hoewel hooikoorts niet dodelijk is, hoornaars (het gif) kan dat wel zijn.

Waarom de een zo gevoelig op lichaamsvreemde stoffen reageert en de ander niet, dat is vaak onbekend. Wel is duidelijk dat bepaalde allergieën vaker binnen één en dezelfde familie voorkomen.

Adrenaline injectie

Is bekend dat je allergisch bent voor het gif van wespen, bijen en hoornaars? Dan is het belangrijk om altijd een adrenaline auto injector bij je te dragen. Deze automatische injectiespuit moet na een steek van een hoornaar, bij of wesp direct in het dijbeen worden gespoten.

Bij een allergische reactie vindt behandeling dan ook met adrenaline plaats. Dit vermindert de symptomen van anafylaxie (allergische reactie). Het is belangrijk deze behandeling direct toe te passen, nog voordat de anafylactische shock plaatsvindt.

Hoornaars bestrijden

Er zijn verschillende methoden om de hoornaar te bestrijden. Zo werkt een wespenval heel erg goed tegen wespen en hoornaars. De val werkt met een lokstof. Dit kan uit proteïnen (vlees) maar ook uit een zoete stof bestaan. Je voegt een lokstof van je keuze toe en hangt de wespenval op. Je zult merken dat er al snel dode wespen en hoornaars in zitten.

Een wespenval of hoornaarval is zeer effectief waarbij je geen gebruik maakt van gif. Ook fijn om te weten: bijen worden er niet door aangetrokken.

Bekijk de wespenval

Tip: hang een wespennest dummy op

Wespen en hoornaars zijn erg territorium gericht. Ze zullen dan ook niet in de buurt van andere wespennesten of hoornaarsnesten komen. Wil je wespen en hoornaars bestrijden dan werkt het heel goed om een dummy nest op te hangen. Hierdoor blijven deze vervelende insecten zeker uit de buurt.

Naar wespennest dummy

Let op: hoornaars dodelijk voor dieren

Nog een laatste waarschuwing, hoornaars kunnen niet alleen voor mensen maar ook voor dieren dodelijk zijn. Heb je buiten dieren zitten zoals konijnen, kippen of vogels? Zorg dan voor fijnmazig gaas. Het gaas heeft bij voorkeur een maaswijdte van maximaal 2 x 2 mm, zo voorkom je dat hoornaars of wespen naar binnen kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven