Hoogte smartengeld na hondenbeet

Gebeten door een hond: je loopt mogelijk schade op. Wat is de hoogte smartengeld na ‘n hondenbeet? Een goede vraag, want een advocaat moet bekijken wat de schade is. Enerzijds gaat het om geestelijke schade, anderzijds om lichamelijke schade. Bijvoorbeeld wanneer je medische zorg nodig hebt of inkomsten misloopt. Bekijk hoe de hoogte smartengeld na een hondenbeet wordt berekend.

Aantal bijtincidenten honden

Een hondenbeet is geen verschijnsel op zich, het komt jaarlijks best vaak voor. In Nederland worden elk jaar ruim 150.000 mensen door een hond gebeten. Misschien zijn het er meer want een groot aantal incidenten wordt helemaal niet geregistreerd.

[do_widget id=custom_html-9]

20% van de hondenbeten wordt veroorzaakt door hondenrassen als de pittbull, rottweiler, American Staffordshire Terriër en nog een aantal ‘vechthonden’. Andere honden die vaker dan gemiddeld bijten zijn de Dalmatiër, borderterriër, Duitse herdershond, Belgische herdershond en de Jack Russell.

Voor de hoogte smartengeld na hondenbeet maakt het niet uit door welk ras je gebeten bent. Hier wordt niet naar gekeken.

Bijtincidenten met dodelijke afloop

Helaas hebben een aantal bijtincidenten een dodelijke afloop. Dit komt jaarlijks ongeveer 30 keer voor. In ongeveer 27% van de dodelijke gevallen gaat het om kinderen.

Hoogte smartengeld na hondenbeet

Heb je recht smartengeld na een hondenbeet? Houd je er alleen een schram aan over, dan is er eigenlijk geen sprake van letsel. Ook niet wanneer je met de schrik vrijkomt. In veel gevallen is er niet eens behoefte aan het eisen van smartengeld.

Soms is er toch (flink) lichamelijk letsel. Je komt dan bij de spoedeisende eerste hulp of huisarts terecht. Als gevolg hiervan kun je mogelijk een tijd niet werken (inkomstenverlies), is kleding gescheurd (materiële schade) en ontwikkel je angst voor honden (psychische schade). Je hebt waarschijnlijk recht op smartengeld.

Bekijk muilkorven voor honden

Naar de letselschade advocaat

Benieuwd wat de hoogte smartengeld na een hondenbeet is? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met een letselschade advocaat. Bedenk dat de eigenaar van de hond altijd aansprakelijk is. Dit is vastgelegd in het burgerlijk wetboek 6, artikel 179.

Een letselschade advocaat staat je bij tijdens het letselschadeproces. Dit doet de letselschadeadvocaat:

 • Aansprakelijkheid bepalen
 • Hoogte smartengeld berekenen
 • Onderhandelen met de tegenpartij (of de verzekeraar)

Wil de tegenpartij niet meewerken? Dan moet de zaak voor de rechter komen, ook dit regelt de letselschadeadvocaat.

Hier heb je allemaal recht op

De letselschade advocaat berekent de hoogte smartengeld na hondenbeet. De vraag is wat je allemaal in rekening kunt brengen. De volgende zaken kun je in de berekening voor de hoogte van het smartengeld meenemen:

 • Reiskosten en parkeerkosten naar en van het ziekenhuis
 • Medische hulpmiddelen die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed
 • Eventueel tijdelijke hulp in huis
 • Medicijnen die je zelf moet betalen
 • Minder inkomsten als gevolg van de hondenbeet
 • Schade aan kleding, bril, smartphone en andere zaken

Ben je sinds de hondenbeet bang om in de buurt van een hond te komen? Deze traumatische gebeurtenis kan tot psychische schade leiden. Ook in dit geval kun je smartengeld claimen.

Hoogte smartengeld bij psychisch letsel

Gemaakte kosten en materiële schade is makkelijk te berekenen. Hoe zit het met de hoogte smartengeld na een hondenbeet wanneer het om psychisch letsel gaat?

De advocaat (of rechter) kijkt naar de hoeveelheid en de duur van de pijn tijdens eventuele revalidatie. Maar ook of er blijvende littekens zijn en in hoeverre dit je dagelijks leven beïnvloedt. Ook kun je last hebben van verdriet, angst, concentratiestoornissen of depressiviteit.

Het is belangrijk om smartengeld bij psychisch letsel binnen vijf jaar te claimen. Hierna vervalt het recht op smartengeld. De rechter bepaalt uiteindelijk de hoogte van het bedrag.

[do_widget id=custom_html-2]

Voorbeelden uit de praktijk

Het is niet te zeggen hoeveel smartengeld je krijgt na een hondenbeet. Daarom kun je het beste naar eerdere uitspraken door de rechtbank kijken. Dit geeft je een idee hoeveel er aan smartengeld wordt uitgekeerd.

 • Tijdelijke littekens na hondenbeet in de arm: € 1900
 • Traag genezingsproces na hondenbeet: € 800
 • Blijvende littekens in het gezicht bij een kind: € 1300
 • Blijvende littekens en psychisch letsel bij een kind: € 7600

Je ziet, de hoogte van smartengeld na een hondenbeet is vooraf niet duidelijk. Per situatie verschilt dit. Daarnaast wordt ook nog gekeken naar immateriële schade. De tegenpartij zal dit ook moeten vergoeden.

Mijn hond heeft iemand gebeten – verzekering

Als eigenaar van een hond ben je altijd aansprakelijk voor schade die het dier veroorzaakt. Het gaat hierbij niet alleen om materiële maar ook om immateriële schade.

De schade valt onder de WA-verzekering (aansprakelijkheidsverzekering). Heeft je hond iemand gebeten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de verzekeraar of de tussenpersoon. De verzekeraar keert in de meeste gevallen de schade uit. Maar niet altijd.

Wanneer de gebeten persoon het zelf heeft uitgelokt, dan zal de verzekeraar niet uitkeren. Ook wanneer de gebeten persoon net als jezelf deelnemer was aan een hondentraining, dan wordt de schade niet uitgekeerd. Toch kun je als diereneigenaar evengoed verantwoordelijk zijn en de schade zelf moeten vergoeden.

Eerste hulp bij hondenbeten

Weet wat je moet doen wanneer je door een hond bent gebeten. Je gezondheid komt op de eerste plaats.

 • Bij een niet ernstige wond: spoel deze schoon met stromend water
 • Gebruik eventueel een waterig ontsmettingsmiddel
 • Maak de huid rondom de wond met een schone doek droog
 • Dek de wond af met een snelverband, kompres of schone doek
 • Bij een ernstige wond: oefen druk op de wond uit en bel 112

Of het nu om een oppervlakkige ernstige wond gaat, neem altijd contact op met de huisarts of ga langs de SEH. Houd rekening met een mogelijke tetanus besmetting. Laat nakijken of je hier tegen ingeënt. Soms is het nodig om na verwonding toch nog een tetanus injectie toe te dienen.

Schuiven naar boven