Mag een kat hondenvoer?

Je hebt een kat in huis en die moet eten! Mag een kat hondenvoer? Dat is een hele goede vraag. Zo op het eerste oog lijken katten voor en hondenvoer hetzelfde. Er zit in beiden vlees aan toegevoegde stoffen. Je zou dus denken dat een kat hondenvoer mag eten . wil je het echt weten, dan vind je hieronder de echte feiten.

Verschil tussen hondenvoer en kattenvoer

Neem wat hondenbrokjes of kattenbrokjes in je handen en het lijkt erg op elkaar. Dit geldt ook voor blikvoer (nat voor). Toch is er een verschil tussen hondenvoer en kattenvoer. Dit heeft allemaal met de samenstelling te maken.

[do_widget id=custom_html-6]

Kattenvoer bevat in vergelijking met hondenvoer een hoger percentage vlees. Dit komt omdat katten grotendeels vlees eten en nauwelijks plantaardige voeding. Honden leven in principe ook van vlees maar hun lichaam kan zich makkelijker aan andere voeding aanpassen. Daarom zit er in hondenvoer minder vlees en meer  plantaardig voedsel.

Mag een kat hondenvoer?

De vraag is nu of je een kat hondenvoer mag geven? Wanneer het voor een enkele keer is dan maakt het niet zoveel uit. Maar voor de lange periode van een kat niet op hondenvoer leven.

Heb je zowel een kat als een hond als huisdier? Dan zul je vaak zien dat de kat wat van de hondenbrokjes pikt aan dat de hond van het kattenvoer snoept. Zolang dit af en toe voorkomt maakt het helemaal niks uit.

Dit gebeurt er als je kat te lang hondenvoer krijgt

Sommige mensen geven hun kat uit gemakzucht hondenvoer. Omdat ze toch al in huis hebben of omdat het misschien wel goedkoper is. Wanneer je kat alleen maar hondenvoer eet dan komt het dier belangrijke voedingsstoffentekort punt vaak ontstaat er als eerste een tekort aan arachidonzuur. Dit is een vetzuur (omega 6) dat wordt gevormd uit linolzuur of gammalinoleenzuur.

Katten kunnen niet zonder omega 6. Dit moeten ze uit voeding halen (vlees of vis). Bij een tekort aan  deze stof ontstaan er neurologische problemen maar ook opnemen met de weerstand. Hierdoor wordt de kat sneller ernstig ziek.

Katten halen ook taurine uit hun voeding. Bij een tekort aan taurine ontstaan er hartproblemen, iets dat levensbedreigend is.

Waarom je kat geen hondenvoer kan eten

Je zou in eerste instantie denken dat bovenstaande belangrijke voedingsstoffen in vlees zit dus ook in hondenvoer. Dit klopt, maar zoals eerder gezegd bevat hondenvoer naar verhouding minder vlees en meer plantaardige voedingsstoffen. Een kat heeft deze plantaardige voedingsstoffen niet tot nauwelijks nodig.

De stoffen taurine en arachidonzuur worden extra aan kattenvoer toegevoegd. Dat is ook weer een reden waarom de kat geen hondenvoer kan eten.

Mag een kat hondenvoer eten wanneer het tijdelijk is?

Het is ’s avonds laat, de winkels zijn gesloten en je komt er achter dat het kattenvoer op is. Je hebt wel nog hondenvoer staan. In dit geval kan je katten best wat hondenvoer eten, voor een enkele keer is dit geen probleem. Houd er echter wel rekening mee dat katten erg kieskeurig zijn. Mogelijk wil je kat het hondenvoer helemaal niet of eten er maar een klein beetje van. Gelukkig zijn morgen de winkels weer open.

Het kan ook dat tijdens jouw vakantie iemand anders voor je kat zorgt. Deze persoon haalt de hondenbrokken aan de kattenbrokken door elkaar en geef je kat hondenvoer. Problematisch? Dat hangt ervan af hoe lang je kat dit hondenvoer eet. Voor een of enkele dagen is dit  geen groot probleem. Maar wanneer je drie weken op vakantie bent dan kan de kat wel gezondheidsklachten krijgen.

Oplossing van het probleem: laat het voer in de originele verpakking zitten. Zo ziet de dierenoppas of dierenverzorger wat bij wat hoort. Maak je gebruik van bewaardozen of een voedertonnen? Zet dan duidelijk op de verpakking welk voer bij welk dier hoort.

Kies voor kattenvoer van hoge kwaliteit

Er is heel wat te krijgen op het gebied van kattenvoer. Van goedkoop tot duur, maar wat is het beste? Ga niet voor het allergoedkoopste kattenvoer. Je kunt je voorstellen dat de bestanddelen in dit kattenvoer niet van een echt goede kwaliteit zijn. Mogelijk ontbreekt het ook aan belangrijke toegevoegde stoffen. Ondanks dat moet het kattenvoer natuurlijk wel aan minimale eisen voldoen, maar het is dan ook echt het minimale.

Gun je kat het allerbeste. Katten worden gemiddeld tussen de 12 jaar en 18 jaar oud (soms ouder). In dit jonge leven is het belangrijk om je kat zo gezond mogelijk te houden. Dit kan echt wel een paar jaar schelen, waardoor de kat gezond oud wordt.

Geeft de kat bij voorkeur natvoer, eventueel aangevuld met brokjes. Hieronder vind je de meest bekende en kwalitatief goede merken (klik op de link om naar het merk te gaan):

Felix

Royal Canin

Whiskas

Purina One

Gourmet

Dit zijn de best verkochte merken kattenvoer die een hoge kwaliteit te bieden hebben. Je betaalt iets meer dan een goedkoop huismerk maar je weet zeker dat je het beste aan je poes of kater geeft. want dat verdient hij of zij!

Schuiven naar boven