Hondentuigjes kopen: de beste tuigen

Hondentuigjes zijn leuk en praktisch. Je doet er de hond geen pijn mee, hij wordt niet in zijn ademhaling belemmert en het zit een stuk comfortabeler. Bovendien zijn hondentuigjes ideaal voor puppy’s en honden die aan de lijn moeten leren lopen. Ontdek de voordelen en nadelen van hondentuigjes en voor welk model je moet gaan.

Voor elke situatie een hondentuigje of halsband

Moet je voor een hondentuigje of halsband kiezen? Dit hangt van de situatie af. Volwassen honden die goed aan de lijn kunnen lopen dragen vaak een halsband. Wanneer de hond veel aan de lijn trekt of ademhalingsproblemen heeft dan is een hondentuigje meer geschikt.

Ook agressieve of angstige honden laat je liever aan een hondentuigje lopen. Dit verkleint de kans dat de hond ontsnapt. Gaat de hond zwemmen? Doe hem dan een halsband om. Hondentuigjes blijven makkelijker ergens achter hangen, dit vergroot de kans op verdrinking.

Hondentuigjes kleine hond

Vaak worden hondentuigjes voor een kleine hond gebruikt. Denk hierbij aan rassen als de chihuahua, de Yorkshire terriër of West Highland White terriër. Hondentuigjes voor de kleine hond zijn ook geschikt voor katten.

Dit soort tuigjes heeft maat S. Vaak wordt ook de maat in centimeters aangegeven. Kleine hondentuigjes hebben een maat die tussen de 30 en 45 cm ligt. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren maar zwart is toch wel de meest verkochte kleur. Blauw is leuk voor een reu, roze voor een teefje. Maar je kunt ook voor oranje, rood, groen of wat dan ook gaan.

Het merk Julius K9 zie je vaker voorbijkomen, dit is dan ook een van de best verkochte hondentuigjes voor de kleine hond. Voor deze hondentuigjes betaal je tussen de € 28 en € 35 (kleine hond). Hondentuigjes van een ander merk zijn vaak goedkoper. Je bent dan tussen de € 15 en € 25 kwijt.

Hondentuigje hond medium

Medium hondentuigjes zijn geschikt voor middelgrote rassen. Het gaat hier om honden met een maximaal gewicht van 30 kg. Dit zijn onder andere de herdershond, border collie, beagle, cocker spaniël, Engelse buldog of basset.

Het hondentuigje (hond) medium wordt aangeduid met de maat M. In centimeters ligt deze tussen de 40 en 65 cm.

Hondentuigjes Julius k9

Je hebt het al eerder voorbij zien komen maar hondentuigjes van Julius K9 zijn het helemaal. Het gaat hier om een degelijk hondentuig met een hoog draagcomfort. Verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

Houd er rekening mee dat deze hondentuigjes iets duurder zijn. De prijs ligt ergens tussen de € 30 en € 40. Een hondentuigje voor een kleine hond is natuurlijk voordeliger dan wanneer je een tuigje voor een grote hond nodig hebt. Hoe dan ook, met het merk Julius K9 weet je in ieder geval dat je voor de beste kwaliteit gaat.

Zorg voor een passend tuigje

Niets zo vervelend als hondentuigjes die niet goed passen. Belangrijk om te weten: wanneer je het tuigje verkeerd om doet dan kan de hond een blessure oplopen.

Je hebt de keuze tussen een y-tuig en een tuigje met horizontale borstband. Bij het y-tuigje kunnen de schouders vrij bewegen. Ook komt het tuigje niet in de oksels te zitten. Bovendien kan de hond ruime passen zetten. Een y-tuigje is soms wel lastiger omdoen, je moet in het begin toch even oefenen.

Een tuigje met horizontale borstband is eenvoudiger om te doen maar heeft veel nadelen. De schouders kunnen niet vrij bewegen en de hond maakt kortere passen. Bovendien kan het tuigje in de oksels gaan knellen.

Hondentuigjes met naam

Wil je het helemaal persoonlijk maken, kies dan voor hondentuigjes met naam. Leuk om cadeau te geven of te krijgen. Maar ook praktisch wanneer de hond wegloopt. Het hondentuigje kan namelijk niet alleen van de naam maar ook van telefoonnummer voorzien worden.

Toch zit er wel een nadeel aan hondentuigjes met naam. Wanneer een hele lieve of juist een dure hond wegloopt en vinders kennen de naam van het dier, zijn ze eerder geneigd om de hond niet terug te geven. Helaas maar waar.

Mocht je toch voor een hondentuigje met naam gaan, dan heb je verschillende mogelijkheden. Erop laten borduren of voor een speciale bedrukking kiezen. Borduren is het goedkoopst én beter.

Nadelen hondentuigje

Je kent nu de voordelen van hondentuigjes. Natuurlijk zijn er ook wat nadelen op te merken. Kijk maar eens hieronder naar de nadelen van een hondentuigje:

  • De nekriem moet altijd goed zitten
  • Rugriem mag niet te kort zijn
  • Hond soms moeilijker onder controle te houden
  • Tuigje is beperkt verstelbaar
  • Hond kan tijdens het loslopen vast komen te zitten

Hondentuigjes zijn ideaal voor energieke hondenrassen. Maar ook om te joggen (hardlopen) met de hond is een hondentuigje zeker aan te raden. Daarnaast geschikt voor kwetsbare honden, puppy’s en honden die moeite hebben met het lopen aan de lijn. Een hondentuigje lokt het trekken aan de lijn niet uit. Trekken aan de lijn heeft met opvoeding te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven