Hoeveel geluiden kan een kat maken?

Je zou denken dat een kat maar één tot twee geluiden kan maken. Dat zijn miauw en prrrr wanneer een kat spint. Maar wist je dan een kat veel meer geluiden kan maken? Dat begint al direct na de geboorte. Een kitten kan verschillende geluidjes produceren. Dit is bedoeld om moeder iets kenbaar te maken. Op volwassen leeftijd is de kat in staat om met soortgenoten of mensen te communiceren.

Ruim 60 verschillende geluiden

Katten zijn zeer slimme dieren. Ze weten als geen ander hoe ze zich aan de mens aan moeten passen. Ze zeggen wel eens dat een kat een bediende heeft terwijl een hond een baas heeft. Dat klopt ook want de kat is in staat om de mens om zijn vinger of in dit geval om zijn pootje te winden.

Katten maken ongeveer 60 verschillende geluiden. Zet hier de hond tegenover, die gemiddeld 10 verschillende geluiden produceert.

Lichaamstaal en stem

Een kat communiceert op twee manieren. De eerste methode is met behulp van lichaamstaal. Dit is erg belangrijk want katten kunnen op grote afstand laten weten wat ze van elkaar vinden. Bijvoorbeeld het dier met de kromme rug, dat is er één die zich bedreigd voelt. Dit dier zal vechten of vluchten.

Wanneer de pupillen weider dan normaal zijn dan duidt dit op pijn of angst. Natuurlijk zijn de pupillen ook groter wanneer de kat in een donkere omgeving is maar dit heeft niks met emoties te maken.

De tweede manier van communiceren is de stem. De kattentaal heeft verschillende betekenissen. Katten begrijpen elkaar maar voor mensen is het vaak lastig om te achterhalen wat de kat bedoelt.

Betekenis van de geluiden die een kat maakt

Wil je begrijpen wat je kat jou wil zeggen of vind je het leuk om met je huisdier te communiceren? Hieronder vind je de meest voorkomende kattengeluiden en wat ze betekenen.

Betekenis van het miauwen

Het vaakst zal de kat miauwen. Dit is een veelvoorkomende manier van communiceren. Wist je dat katten onderling bijna nooit tegen elkaar miauwen? Huiskatten hebben dit zichzelf aangeleerd om met mensen te communiceren.

Er zijn verschillende soorten gemiauw. Je hebt bijvoorbeeld het korte en hoge miauwen. Dat is als begroeting bedoeld. Langgerekt miauwen is om aan te geven dat de kat iets wil. Bijvoorbeeld eten of aandacht.

Wanneer je al langer een kat als huisdier hebt dan herken je het verschil in gemiauw. Kittens miauwen vaker dan volwassen katten. Dit doen kittens om hun moeder te roepen.

Een grommende kat

Je wist vast al dat honden gevaarlijk kunnen grommen. Je weet dan dat het dier boos of angstig is. Katten grommen ook wel eens. Dit is uit ongenoegen of boosheid. Wanneer een kat gromt kun je het beste ver uit de buurt blijven.

Het blazen

In plaats van grommen kan een kat ook blazen. Soms lijkt het grommen of het blazen op elkaar. Je hoort zoiets als ‘sssssjjj’ waarbij de kat soms ook de oren plat in de nek legt. Laat een blazende kat liever met rust. Wanneer je hem lastigvalt is de kans groot dat hij uithaalt.

Betekenis van het spinnen van een kat

Een tevreden kat zal spinnen. Dit is hoorbaar als een soort prrrrr prrrr. Net alsof er een motortje draait. Wanneer je de hand op de kat legt dan voel je het spinnen ook. Een apart gevoel. Katten spinnen vaak wanneer ze bij de eigenaar op schoot liggen, wanneer ze geaaid worden of wanneer ze lekker voedsel krijgen.

Katten onderling spinnen ook. Dat doen ze wanneer ze elkaar lange tijd niet hebben gezien. Kittens kunnen al vrij snel na de geboorte spinnen. Het is dus aangeboren gedrag. Katten spinnen niet altijd uit tevredenheid. Soms gebeurt het bij pijn of stress, waarbij een kat middels het spinnen zichzelf wat rustiger wil krijgen.

Er is onderzoek gedaan naar de manier waarop katten spinnen. Dit doen ze door de stemspleet te verwijderen en ze versmallen. Rondom de stembanden bevinden zich lellen, die werken ook mee aan het produceren van het spingeluid.

Koerende geluiden

Wanneer een moederpoes terugkeert bij het nest zal ze vaak een koerend geluid produceren. Alsof het een duif is. Dit doen katten ook wel wanneer ze hun eigenaar tegemoetkomen of wanneer ze een bekende soortgenoot zien.

Kattengezang (of kattengejank)

Ben je in de nacht wel eens opgeschrikt door kattengezang? Het zijn katers die dit doen om hun territorium af te bakenen. Het gezang duurt tussen de 20 en 40 minuten en kan voor mensen erg hinderlijk zijn.

Hoe het klinkt? Alsof een baby schreeuwt, maar dan veel erger. Kattengezang hoor je voornamelijk in het voorjaar, wanneer katten op zoek gaan naar een partner.

De spugende kat

Je maakt niet vaak mee maar katten kunnen spugen. Dit doen ze voornamelijk naar elkaar toe, om de vijand of tegenstander af te schrikken. Tijdens het spugen kan er een vreemd geluid geproduceerd worden.

Het katten dialect

Elk land spreekt zijn eigen taal. In elke regio geldt weer een ander dialect. Bij katten is dit ook zo. Het is niet zo dat Limburgse katten anders miauwen dan Groningse katten. Het dialect zit hem voornamelijk in de verschillende rassen. Siamese katten zijn erg spraakzaam terwijl andere katten nauwelijks miauwen. Per ras klinkt het gemiauw toch weer wat anders, en dat is wat de katten dialecten verklaart.

Kattengeluiden begrijpen

Wanneer je een kitten of een volwassen kat koopt duurt het even voordat je de kattengeluiden begrijpt. Neem hier de tijd voor. Door veel met je kat om te gaan en zijn gedrag te observeren kom je veel aan de weet. Uiteindelijk ontdek je wat je kat je duidelijk wil maken.

Aan de andere kant zal de kat ook goed op jouw gedragingen letten. Hij weet precies wat je met bepaalde woorden bedoelt en welke betekenis je handelingen hebben. Zo raken jullie steeds meer met elkaar vertrouwd en begrijpen jullie elkaar. Op die manier bouw je een mooie band met je huisdier op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven