Kevers in huis, weet je al welke dit zijn?

Daar loopt iets! Het is snel, heeft een bolle vorm en misschien zie je wel vleugeltjes. Is het een kever, een zilvervisje of misschien wel iets anders? Kevers in huis herkennen blijkt niet zo makkelijk te zijn. Al helemaal wanneer je bedenkt dat er meer dan 350.000 verschillende soorten zijn.

Kevers in huis heeft verschillende oorzaken. Soms komen ze op voedsel af, maar ook op warmte of bescherming. Ontdek welke soorten kevers je woning binnenkomen, welke schade dat ze aanrichten en hoe je ze moet bestrijden.

Zwarte kevers in huis

De meest gehoorde klacht is zwarte kevers in huis. Meestal gaat het om meeltorren, deze komen op voedsel af. En met name meelproducten, pasta en rijst. Ondanks dat deze kevers kunnen vliegen zullen ze liever lopen. Ze vreten je voorraad op en zorgen voor besmetting.

De kelderkever wordt ook wel dodenkever genoemd. Dit is een kever die betrekkelijk traag loopt en veel in kelders voorkomt. Je komt deze insecten voornamelijk in oude woningen, vochtige kelders en in pakhuizen tegen. Wanneer er voorraad in de kelder staat dan is de kans aanwezig dat dit door de kelderkever wordt aangetast.

dodentor

Dan heb je nog de piepschuimkever, deze is zwartbruin tot zwart van kleur. Dit insect wordt ongeveer 6 mm lang. De larven kunnen flink wat schade aanrichten aan hout, piepschuim en voedselvoorraden.

De aanwezigheid van bruine kevers

De meest voorkomende bruine kevers in huis zijn de broodkever, tapijtkever, blatpootrandwants en de bedwants.

De broodkever komt, en de naam doet het al vermoeden, op je brood af. Maar ook op ander voedsel dat uit meel bestaat. Dit insect heeft net als veel andere kevers een bolle vorm waarbij de vleugels onder de dekschilden verborgen zitten.

De tapijtkever is een ongewenste gast in huis. De volwassen exemplaren zien er als een zachtaardige kever uit, de larven zijn borstelig. Hierdoor lijken ze nog het meest op rupsen. Het zijn juist de larven die schade aan wollen tapijten, kasjmier en andere dierlijke materialen aanrichten.

De bladpootrandwants is een bruine kever in huis die weinig schade aanricht. Hij leeft van het sap van coniferen. Wanneer je coniferen in de tuin hebt staan dan is de kans groot dat het insect per ongeluk in je woning terechtkomt. Je herkent hem aan de lange poten en de lange voelsprieten. Wanneer ze zich bedreigd voelen kunnen ze met hun lange steeksnuit steken.

De bedwants wil je liever niet in huis hebben. Deze insecten komen veel in bedden en matrassen van hotels en motels voor. Bedwantsen zijn bloedzuigende insecten. Deze kever ziet er vrij plat uit. Daarnaast is de bruine kleur kenmerkend.

Gele en witte kevers

Er zijn maar weinig gele en witte kevers, de soorten die bestaan komen niet in Nederland en België voor. Een witte, gele of doorzichtige kever zou ook een nimf kunnen zijn, een larf die een gedaanteverwisseling heeft ondergaan en bijna volwassen is.

Groene kever in huis

De meeste groene kevers leven van plantensappen of vreten aan wortels. In huis zijn ze vaak onschadelijk, tenzij ze op je kamerplanten afkomen. Veelvoorkomende groene kevers in huis zijn de groene schildwants, de groene stinkwants en de groene snuitkever.

Rode en oranje kevers

Je kunt in je woning ook last hebben van rode en oranje kevers. Meestal gaat het hier om het lieveheersbeestje, hier zijn verschillende soorten van. Deze kever herken je aan zijn rode of oranje dekkleur en de zwarte stippen. Er zijn echter ook lieveheersbeestjes met een zwarte dekkleur en rode of witte stippen. Lieveheersbeestjes jagen op bladluizen en zijn in huis onschadelijk. Ze kunnen wel voor veel overlast zorgen want ze overwinteren soms massaal in woningen.

De rode smalboktor komt ook heel soms in huizen voor. Dit diertje is slank en heeft lange antennes. Je ziet hem zelden in woningen . Het vrouwtje legt eitjes in dood en beschimmeld hout. Via hardhout kunnen de larven in de woning terechtkomen.

rode smalboktor

De vuurboktor is wel een plaag in woningen. Dit insect heeft een rode rug en een zwarte kop en poten. De eitjes worden in eikenhout gelegd. Wanneer je de larven in huis haalt dan kunnen ze de houten constructies aantasten.

Kevers in huis bestrijden

Onschuldige kevers kun je met de hand of een insectenvervanger beetpakken en vervolgens buiten neerzetten. Je hoeft niet te vrezen voor honderden eitjes of larven. Dit zijn onschuldige kevers in huis:

  • Lieveheersbeestje
  • Vrijwel alle groene kevers

Gaat het om een bruine of zwarte kever, dan is bestrijding wel belangrijk. Al helemaal wanneer het om een schadelijk insect gaat. Hieronder wat mogelijkheden om kevers in huis te bestrijden.

Voedselvoorraden weggooien en goed opslaan

Veel kevers in huis komen op voedselvoorraden af. Gooi aangetast voedsel weg, dit kun je niet meer nuttigen. Gooi het trouwens buiten in de afvalcontainer en niet binnen in de prullenbak, anders is er een kans dat de larven en kevers zich alsnog door je woning verspreiden.

Gebruik goede voorraadbussen om beschuit, rijst, meel, pasta en andere zaken goed op te slaan. Hiermee voorkom je dat er vocht maar ook insecten in de voedselvoorraad terechtkomt.

Kijk ook kritisch naar het brood en bewaar dit nooit langer dan drie dagen op het aanrecht of in de broodtrommel. Daarnaast is het belangrijk om koek & chips insectenvrij te bewaren.

Vloerkleden, tapijten en textiel behandelen

Wanneer je kevers of larven in vloerkleden of textiel hebt zitten dan moet je dit behandelen. Deze kvers bestrijden doe je door textiel op 60° te wassen. Stoom tapijten of vloerkleden, hiermee dood je alle aanwezige larven. Wanneer dit allemaal niet mogelijk is kun je besmette stoffen in de zon hangen (zomer) of op een temperatuur van -20 °C invriezen.

Aaltjes inzetten

Heb je veel kevers in de tuin en komen deze vaak de woning binnen? Maak dan gebruik van aaltjes, die vallende larven en doden ze. Aaltjes bestel je online en kun je een tijdje bewaren.

Zitten er kevers in de kamerplanten, dan zou je hier ook aaltjes kunnen toepassen. Wanneer de aaltjes zich volgevreten hebben en er is geen voedsel meer voorradig, dan verdwijnen ze vanzelf.

Boktor en houtworm bestrijding

Zowel boktor als houtworm laat zich niet zo makkelijk bestrijden. Het beste kun je hier een professionele bestrijder voor inschakelen. Wacht hier niet te lang mee, want de larven van boktor en houtworm kunnen flink wat schade aan houten constructies en meubilair aanrichten.

Bedwantsen bestrijden

Wil je bedwantsen bestrijden, dan kun je dit door een ongediertebestrijder laten doen. Maar er zijn ook middelen om zelf de bestrijding uit te voeren. Bedenk echter dat de slaapkamer gedurende 2-3 dagen na de behandeling niet beschikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven