Hond heeft koude neus: wat betekent dit?

Feit: een hond heeft altijd een natte neus. Dit komt door kliertjes die vocht produceren. Wanneer je de hand ertegenaan legt dan voel je het direct: de hond heeft een koude neus. Op zich is dit niet vreemd, extremiteiten zoals de neus en de pootjes voelen altijd iets kouder aan. Maar er is nog een reden waarom honden vaak koude neuzen hebben.

Temperatuur waarnemen via de neus

Sommige reptielen en insecten kunnen warmte waarnemen via de neus. Dit trucje is zelfs bij vleermuizen bekend. Uit een onderzoek aan een Zweedse en Hongaarse universiteit is gebleken dat honden dit ook kunnen.

Tijdens het onderzoek kregen honden zowel warme als koude voorwerpen op enige afstand voor hun neus. Uit een hersenscan bleek dat er hersenactiviteit zichtbaar was wanneer het warme voorwerp op afstand lag. Dit gebeurde ook wanneer de dieren dubbelblind werden gemaakt, ze konden niet zien maar ook niet ruiken.

Het onderzoek liet zien dat de hondenneus onmisbaar is bij het waarnemen van warmte. Dat verklaart waarom de hond een koude neus heeft. Een warme neus kan immers geeft warmte waarnemen, hij zou dan zijn eigen warmte registreren.

Hondenneus is koud en nat

Eigenlijk kun je zeggen dat de neus van de hond altijd koud en nat aanvoelt. Het vochtig houden van de neus is belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat geurdeeltjes makkelijker worden vastgelegd. De hond houdt zijn neus op verschillende manieren nat. Bijvoorbeeld door eraan te likken, maar er zijn ook kliertjes die vocht produceren.

Daarnaast heb je nog de traanbuizen. Een hond kan niet huilen zoals wij mensen doen. Overtollig traanvocht wordt via de neus afgevoerd.

Tip: bekijk ooggreiniger voor de hond

Al dat vocht zorgt ervoor dat de neus van de hond koud aanvoelt. Op zich wel logisch, iets dat nat is voelt altijd al kouder aan.

Hond heeft koude neus: is het dier ziek?

Vaak wordt gedacht dat een hond met een koude neus ziek is. Dat hoeft niet het geval te zijn. Wel is het zo dat een erg vochtige neus kan duiden op een verkoudheid. Je merkt dit doordat er veel water uit de neus komt, maar dit kan ook snotterig uitzien. Er is dan zeker sprake van een infectie. Vaak geneest dit vanzelf. Blijft de infectie lang aanhouden, dan is het verstandig om langs de dierenarts te gaan.

De temperatuur van de hondenneus geeft niet aan of het dier ziek of gezond is. Door inspanning, slapen of contact met voedsel, sneeuw of een ander dier voelt de neus koud of juist warm aan.

Een droge neus kan wel een teken zijn dat het dier zich niet lekker voelt. Maar let op want vlak na het slapen voelt de neus ook droog aan. Dit komt omdat een hond tijdens zijn slaap niet aan zijn neus likt. Houd dus de algemene gezondheid in de gaten en kijk of het dier lusteloos of actief is en of het voldoende eet en drinkt. Dit is een betere indicatie dan alleen naar de neus kijken.

Hond neus: kapot of geschaafd

Door een ongeval kan de neus van de hond er kapot of geschaafd uitzien. Vaak gebeurt dit doordat de neus in aanraking komt met een scherp voorwerp. Een sneetje in de neus is niet direct ernstig. Meestal geneest dit vanzelf. Bij een grote of diepe wond kun je beter langs de dierenarts gaan. Soms is het nodig om de wond te hechten.

Het is niet nodig om zalf op de wond te smeren. Dit is ook nog eens onverstandig want de hond likt regelmatig aan zijn neus. Hij zou de zalf dan oplikken, dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Ziet de hondenneus er geschaafd uit? Soms ontstaat dit door een valpartij. Maar het kan ook dat de hond letterlijk met zijn neus over de grond schaaft. Kijk bij een geschaafde neus of er geen vuil in de wond zit. Dit gebeurt al snel wanneer de hond met straatvuil in aanraking komt. Probeer in dit geval de neus met wat schoon water te spoelen. Zorg dat je altijd gedestilleerd water bij je hebt, bijvoorbeeld in de auto.

Naar gedistilleerd water

Wanneer je het niet vertrouwt is een bezoek aan de dierenarts zeker geen overbodige luxe. Vuil dat in de wond terechtkomt kan tenslotte voor een ernstige infectie zorgen.

Wanneer de neus is opgezwollen

Soms heeft de hond een zwelling in de neus. Dit zie je doordat de neus er opgezwollen of dik uitziet. Een opgezwollen neus heeft verschillende oorzaken. Het kan om een infectie gaan, maar ook om een voorwerp dat in de neus vastzit. Laat dit altijd door een dierenarts controleren.

Heel soms is er sprake van een neustumor. Ook dan ziet de neus er gezwollen uit. De dierenarts neemt een weefselmonster. Zo is het mogelijk om te bepalen of de zwelling goedaardig of juist kwaadaardig is. Ook kan bekeken worden of de tumor gevoelig is voor een behandeling middels bestraling of chemotherapie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven