Wat mogen hamsters drinken?

Normaal gesproken geef je een hamster water, meer ook niet. Misschien wil je het dier toch iets anders laten drinken. Wat mogen hamsters drinken? In ieder geval geen frisdrank of alcohol. Er zijn wel wat andere dingen die je hamster mag drinken.

Zoveel drinkt een hamster per dag

Hamsters drinken vrij weinig. Gemiddeld drinken ze 4 ml tot 6 ml per dag. Dit verklaart waarom je ook geen grote drinkfles nodig hebt. Het is sowieso altijd verstandiger om voor een klein hamster drinkflesje te gaan. Zo zie je beter of en hoeveel de hamster drinkt. Daarnaast ben je eerder geneigd om het water te verversen.

[do_widget id=custom_html-21]

Wat mogen hamsters drinken?

Een hamster moet altijd de beschikking hebben over vers water. Het is dan ook logisch dat hamsters altijd water mogen drinken. Misschien ben je op zoek naar iets anders dat je de hamster te drinken kan geven. Wat mogen hamsters drinken? Hieronder vind je wat vloeistoffen die je hamster wel en vooral niet mag hebben.

Hamster melk geven

Mag je een hamster melk geven? Bedenk dat de mens het enige zoogdier is dat op volwassen leeftijd melk drinkt. Alle andere dieren doen dit niet. Dit heeft namelijk een reden: de darmen kunnen melk niet goed afbreken. Mensen hebben zich hierop aangepast maar er zijn nog steeds veel mensen met een lactose-intolerantie (melk allergie).

Hamsters kunnen lactose zeer slecht verteren. Ze krijgen hier buikpijn of diarree van. Daarom moet je de hamster geen melk geven. Wil je toch wat melk aan een jonge hamster geven, kies dan voor kattenmelk.

Bekijk hamsterflesjes

Vruchtensap aan de hamster geven

Hamsters eten van nature zaden, vruchten en insecten. Hoewel hamsters dus ook vruchten eten is het niet aan te raden om je huisdier vruchtensap te geven. Het vruchtensap uit een pak of fles bevat toegevoegde stoffen die niet bedoeld zijn voor hamsters.

Rijstwater bij diarree

Wat mogen hamsters drinken wanneer ze diarree hebben? Bij diarree kan dit kleine knaagdier snel uitdrogen. Het is daarom belangrijk dat de hamster voldoende kan drinken. Rijstwater is een goed middel tegen diarree. Helaas zijn niet alle hamsters dol op rijstwater en werkt het ook niet altijd even goed. Het is in ieder geval het proberen waard.

Rijstwater maak je door rijst te koken. Laat de rijst flink doorkoken waardoor de voedingsstoffen goed in het water trekken. Voordat je de hamster rijstwater te drinken geeft moet dit uiteraard goed zijn afgekoeld.

Geef geen frisdrank aan je hamster

Sommige hamsters vinden frisdranken lekker. Geef echter nooit frisdrank aan je huisdier. Ten eerste bevat het veel suikers maar ook koolzuur. Hierdoor kan de hamster last krijgen maagklachten of darmklachten. In ernstige gevallen wordt het hamstertje zo ziek dat het niet meer eet.

Hamster alcohol laten drinken

Van cavia’s is bekend dat ze dol zijn op alcohol. Dit geldt ook voor (Russische) dwerghamsters. Ze drinken dit met gulzigheid op, maar mag een hamster eigenlijk wel alcohol drinken?

Het is natuurlijk niet moeilijk om te bedenken dat alcohol slecht is voor je hamster. Alcohol is een grote aanslag op de lever en andere organen van het diertje. Daarnaast beïnvloedt alcohol het reactievermogen van de hamster. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren.

Hoe kan het eigenlijk dat hamsters zo dol zijn op alcohol? Dit komt omdat hamsters vaak rogge graszaden hamsteren. De graszaden worden in de wangzakken vermengd met speeksel, waardoor er gisting plaatsvindt. Een hamster is dus gewend om wat alcohol te krijgen, maar dit is toch heel wat anders dan een drinkbakje bier.

Hamster drinkt en plast veel

Valt het je op dat de hamster veel drinkt en plast? Dat vele plassen is natuurlijk goed te verklaren: hoe meer je drinkt, hoe meer water de nieren afvoeren. Je moet je echt afvragen waarom dit knaagdier zoveel drinkt.

Een veel voorkomende oorzaak is diarree (uitdroging) maar ook suikerziekte/diabetes. Suikerziekte komt namelijk regelmatig bij dwerghamsters voor, maar ook vaker bij oudere hamsters. Het lichaam haalt dan onvoldoende energie uit glucose. Diabetes kan bij hamsters behandeld worden maar is wel erg kostbaar.

[do_widget id=custom_html-62]

Een andere oorzaak ligt in de nieren. Ook hiervan gaat de hamster veel drinken maar zal ook vermageren. Een nierafwijking is bij hamsters vaak niet te genezen.

Hamster drinkt niet: de oorzaak

Het komt wel eens voor dat een hamster heel weinig of niet drinkt. Ook dit heeft verschillende oorzaken. Soms heeft het met stress te maken en drinkt het dier wanneer hij zich rustiger voelt. Het kan ook dat de drinkfles verstopt zit of niet goed werkt. Controleer dit altijd!

Wanneer een hamster echt niet drinkt dan is het waarschijnlijk (ernstig) ziek. Ga in dit geval zo snel mogelijk langs de dierenarts. Wat mogen hamsters drinken wanneer ze geen water willen? Probeer een papje van Brinta met kattenmelk te maken. Je kunt ook wat brood in kattenmelk dopen, sommige hamsters knabbelen hieraan en krijgen op deze manier toch vocht binnen.

Schuiven naar boven