Duivennet voor het balkon

Woon je in een appartement dan heb je vaak last van vogels op je balkon. Soms is dat gezellig, maar al die duivenpoep tast verschillende materialen aan. In het slechtste geval krijgt de balkonvloer te maken met betonrot. Er zijn verschillende methoden om deze vogels te weren. Een duiven net voor het balkon op houdt duiven buiten de deur. En het is ook nog eens veilig wanneer je zelf huisdieren hebt, want die kunnen niet per ongeluk ontsnappen of van het balkon vallen.

Wat is een duiven net?

Met een duiven net houd je ongewenste gasten tegen. Het werkt niet alleen tegen duiven maar ook zeer goed tegen kraaien en rechts straks en andere vogels. Het kan zelfs katten en andere roofdieren tegenhouden.

Wel moet je er rekening mee houden dat net minder stevig is dan gaas. Dus wanneer het duiven net bedoeld is om tegelijkertijd je huisdieren binnen het balkon te houden, dan kun je beter voor gaas kiezen ruimt honden en katten kunnen namelijk tegen het gaas springen en klimmen zonder dat dit schade oplevert. Terwijl ze in een net verstrikt kunnen raken en het net kan scheuren.


Een goed duivennet kiezen

Het voordeel van een duivennet is dat het redelijk goedkoop is. Bovendien kun je het meerdere jaren achter elkaar gebruiken. Je beschermt je balkon tegen vogelpoep, en het is ook een goede bescherming voor de planten en het terras op je balkon.

Soms wordt het duiven net gebruikt om gewassen te beschermen, bijvoorbeeld groenten en of fruit. Het heeft dus verschillende toepassingen. Ik hoe er zijn verschillende afschermingsnetten voor een balkon verkrijgbaar. Hierbij heb je keuze uit verschillende afmetingen.

Wanneer je overlast hebt van duiven of vogels op je balkon, is het aan te raden en een duiven net met een maaswijdte van 5 × 5 cm te kopen. Kies voor een draaddikte van 1,3 mm. Dit net is wat de nacht, waardoor je maximaal zicht op de omgeving houdt.

Wanneer je wil voorkomen dat kinderen in het net klemmen, moet de maaswijdte maximaal 4 cm zijn. Kies in dit geval ook voor een draaddikte van 3 mm.

Zo bepaal je de afmeting

Zorg dat het gehele balkon ontoegankelijk wordt voor duiven en andere dieren. Je moet dus de totale hoogte en breedte van het balkon opmeten. Zit er geen balkon boven jou? Dan is het nodig om het net schuin richting de gevel te laten lopen. Hierdoor heb je net wat meer meters nodig heeft.

Hoe moet ik het duivennet bevestigen?

Het bevestigen gebeurt met bevestigingsmiddelen zoals staaldraden, spanners of kabelbinders. Waar je ook voor kiest, zorgt dat de bevestiging degelijk is. Het net mag niet loslaten, ook niet wanneer er tegenaan gestoten wordt.

Sommige mensen gebruiken het duiven net om hun huisdieren binnen te houden. Gaat het om een kat, dan moet je er rekening mee houden dat het dier in het net kan gaan klimmen. Het moet dan stevig genoeg zijn, ook met betrekking tot montage.

Heb je zelf vogels en wil je deze af en toe op je balkon loslaten? Bij montage moeten de zijkant van het net goed op de gevel of de muur aansluiten. Monteer eventueel balken om voor een goede aansluiting te zorgen. Elke kleine ruimte geeft je vogel(s) de kans om te ontsnappen.

Met welk balkonnet houd ik een goed zicht?

Je wil geen duiven op je balkon. Maar je wil wel van het uitzicht genieten. Wanneer je kiest voor een balkonnet met een grotere maaswijdte en een geringe draaddikte, houd je maximaal zicht.

In plaats van een duivennet kun je ook voor een kattennet kiezen. Dit net heeft een grotere maaswijdte en is vaak in lichte kleuren verkrijgbaar. Hierdoor word je met betrekking tot de uitkijk niet gehinderd door de kleur van het net. Het is rustgevender om tegen een wit dan tegen een zwart net aan te kijken. Bovendien is een kattennet stevig genoeg om klimmen of bijten te weerstaan.

Houd ongewenste gasten buiten en je geliefde huisdieren binnen met dit stevige kattennet.

Bekijk in de webshop


Montage van een kattennet is hetzelfde als een net dat bedoeld is voor het weren van duiven. Zolang het maar stevig genoeg vastzit.

Duivennet balkon en andere toepassingen

Om je balkon tegen vogelpoep te beschermen, maar ook tegen vraatzucht van vogels, is een duivennet ideaal. Maar het kan nog veel meer toepassingen. Wat dacht je van het volgende?

  • Bescherming van de moestuin
  • Fruitbomen beschermen
  • Struiken of kwetsbare planten afdekken
  • Open konijnenren of kippenren afdekken
  • Duiven vangen
  • Training van roofvogels
  • Postduiven voorbereiden op de vlucht

En ach, wanneer je geen aanhangernet hebt, dan leg je toch gewoon het duivennet over de aanhanger? De wet schrijft niet voor welk net je op de aanhanger moet leggen wanneer je de lading niet vast kunt zetten.

Waarom komen duiven op het balkon?

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom er zoveel duiven op je balkon afkomen. Vaak vormt het balkon een goede uitkijkpost. Wanneer je voedsel en water op je balkon hebt, komen duiven hierop af. Daarnaast bouwen sommige duiven hun nest op of onder balkons, het zorgt voor beschutting.

Er zijn dus verschillende redenen waarom je duiven op je balkon hebt. Het vervelende is dat al die duivenpoep voor schade aan het balkon zorgt. Je kunt er bijvoorbeeld betonrot door krijgen, iets dat erg gevaarlijk is. In het slechtste geval stort je balkon in.

Daarnaast verspreiden duiven verschillende ziekten. Ze behoren dan ook tot de vieste dieren ter wereld. Duiven kunnen jou besmetten met een gevaarlijker schema waardoor je een longinfectie oploopt. Maar je kunt van deze vogels ook een schimmelinfectie krijgen.

Wat schrikt duiven af?

Met een duiven net op je balkon schrik je duiven voldoende af. Ze krijgen immers geen toegang tot je balkon. Wil je op een andere manier deze vogels afschrikken? Hang reflecterende voorwerpen op, zoals aluminiumfolie of cd’s. Zonlicht wordt op dit soort objecten teruggekaatst, waardoor je het zicht van vogels belemmert.

Je kunt eventueel plastic tasjes ophangen. Duiven vinden dit niet prettig om hierop te zitten. Daarnaast kun je een nep roofvogel of een namaakkraai op de reling van je balkon plaatsen. Dit schrikt duiven in het begin af. Maar uiteindelijk hebben ze in de gaten dat het hier om een nepvogel gaat, en zitten ze er vrolijk naast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven