Heeft een pup ‘s nachts water nodig?

Puppy’s hebben dagelijks 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit betekent dat een teckelpup van acht weken ongeveer 80 ml water per dag drinkt, en een Sint Bernardpup gemiddeld 550 ml. De jonge hond drinkt naar behoefte, je hoeft alleen maar te zorgen dat er voldoende water tot zijn beschikking staat.

Hoe doe je dit tijdens de nachtelijke uren, heeft een pup ‘s nachts water nodig? Dat hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld de leeftijd, of er sprake is van een medisch probleem en wat het dier gewend is.

Zo vaak drinken puppy’s bij de moeder

Het is echt niet zo dat pasgeboren puppy’s de hele dag drinken. Om de twee tot drie uur drinken ze bij de moeder, worden verzorgd en slapen tussendoor. Wanneer ze wat ouder worden dan gebruiken ze de tijd om te spelen en te ontdekken.

In de eerste week na de geboorte drinken pups ook ’s nachts. Wanneer de diertjes vier weken oud zijn stappen ze langzaam over op vast voedsel. Pas in de zevende week kunnen ze volledig op vast voer leven. Tot die tijd hebben ze nog steeds moedermelk (of kunstmelk) nodig.

Heb je deze antiknoei drinkbakken al gezien? Ideaal voor enthousiaste puppy’s.
Bekijk de anti knoei drinkbakken

Wanneer de pup bij jou in huis komt

Een spannende gebeurtenis: er komt een pup in huis! Voor de komst van het huisdier heb je van alles geregeld. Een hondenbedje, speelgoed, het juiste voer en natuurlijk een voerbak en drinkbak. Maar ook een hondenriem of tuigje, zodat jullie de buitenwereld kunnen verkennen.

De eerste dagen zijn voor de pup erg onwennig. Mogelijk trekt hij zich terug om vanaf een veilig plekje de omgeving te ontdekken. Het is de eerste dagen belangrijk dat de pup zijn rust krijgt en zelf op ontdekkingstocht kan. Let goed op zijn voedselgewoonten: hij moet voldoende voedsel tot zich nemen en natuurlijk goed drinken.

Een goede vuistregel is 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht. Het is dus helemaal niet gek om de pup af en toe te wegen.

Maar hoe zit dit in de nacht?

Puppy’s vanaf twee weken oud hebben ‘s nachts geen melk of water nodig. Wanneer de pup ouder is dan zes weken dan is melk sowieso niet meer vereist. Tenzij het een laatbloeier is, sommige pups hebben net iets langer behoefte aan moedermelk. Of, wanneer de pup bij jou in huis komt, de juiste kunstmelk.

Voor alle pups vanaf twee weken oud geldt: geef ‘s nachts geen vloeistof. Dit geldt al helemaal tijdens de opvoeding van de jonge hond (vanaf zes weken oud).

Een puppy zindelijk maken

Het is belangrijk om de jonge hond zo snel mogelijk zindelijk te maken. Van nature zijn honden zindelijk: ze doen hun behoeften niet in het nest. Wilde honden plassen en ontlasten op gepaste afstand van het nest. Hiermee blijft het nest schoon, en worden andere roofdieren niet door de geur aangetrokken.

Het zit dus in het instinct van de huishond om het nest niet te bevuilen. Helaas is het voor een pup lastig om te bepalen wat wel en geen nest is. De hondenmand of de ligplaats, dat is volgens veel pups het nest. Alles hieromheen valt buiten het nest. Je kunt het de pup dan ook niet kwalijk nemen dat hij zijn behoefte in de woonkamer of keuken doet.

We moeten puppy leren dat het gehele huis het nest is. Dit begint met de belangrijkste stap: geef het dier na 21:00 uur geen water meer. Hiermee voorkom je dat de blaas volloopt en het dier moet plassen. Bedenk dat het voor een pup moeilijker is om zijn plas op te houden!

Op tijd naar buiten

Je krijgt een pup alleen zindelijk door hem op tijd naar buiten te doen. Doe dit zeker vlak voor het slapen gaan, mogelijk moet je de eerste dagen ‘s nachts nog opstaan. Verder gaat de pup na het eten of drinken, het spelen of slapen naar buiten.

Beloon het dier zodra hij buiten zijn of haar behoefte doet. Wees overenthousiast: aai de pup of speel even met hem. Misschien wat lekkers, zolang de beloning maar positief is. Beloon op het juiste moment. Doe dit direct nadat de pup klaar is met zijn behoefte. Maar niet wanneer hij nog bezig is, want dan schrik je hem af.

Vanaf hoe laat mag het dier weer drinken?

Het is goed om de pup ‘s nachts geen water te geven. Haal tijdig de drinkbak weg, let ook goed op drinkbakken van andere huisdieren. Puppy’s zijn een ster in het vinden van water, of dit nu uit de drinkbak van de kat of uit het toilet is.

De pup mag ‘s morgens drinken nadat hij naar buiten is geweest. Laat het dier dus eerst even plassen en geef hem dan water en zijn voedsel. Het is even dubbel werk maar na het puppyontbijt moet het jonge dier weer naar buiten. Je hoeft echt niet tweemaal per ochtend met de pup te wandelen: de eerste plas kan ook in de tuin, op het balkon of op een trainingsmatje. Om na het ontbijt gezellig samen een wandeling te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven