Puppy snel zindelijk maken

Een pup in huis is leuk maar oh oh al die plasjes en ontlasting. Een puppy snel zindelijk maken is dan wel zo praktisch. Start zo vroeg mogelijk met de zindelijkheidstraining. Hier heb je een aantal hulpmiddelen voor nodig, dit maakt het er alleen maar makkelijker op. Daarnaast gaat het natuurlijk om de manier waarop je de training toepast. Ontdek hoe je de pup zo snel en goed mogelijk zindelijk maakt.

 Luxe clicker met fluit 
Bekijk de prijs

De zindelijkheid van een hond

Honden zijn van nature zindelijk. Dit is belangrijk want zo houden ze het nest of de slaapplek schoon. Bovendien is die zindelijkheid ook een goede manier om het territorium af te bakenen. In het wild gaat het zindelijk maken een stuk makkelijker dan bij de huishond. Dit komt omdat de huishond binnenshuis leeft en hierdoor niet zelf van het nest weg kan. Hij moet leren waar hij wel en niet zijn ontlasting moet doen, maar ook op welke momenten.

Gemiddeld is een puppy op de leeftijd van 3-4 maanden volledig zindelijk. De zindelijkheidstraining duurt 6-10 weken. In sommige gevallen duurt het wat langer. Dit heeft met verschillende zaken te maken waaronder het ras, karakter maar ook het zelfvertrouwen van het jonge dier.

Puppy snel zindelijk maken: enkele tips

Moet je een puppy zindelijk maken met kranten, hem in een bench stoppen of door hem te straffen? Er zijn verschillende methoden die helaas niet allemaal effectief zijn. Hieronder vind je enkele tips om een puppy snel zindelijk te maken.

Tip 1: elke twee uur naar buiten

Een pup van 6-10 weken oud moet elke 2 uur naar buiten, uitgezonderd ‘s nachts. Je kunt van een jonge pup namelijk niet verwachten dat hij zijn plasjes langer dan 2 uur ophoudt. Dit is ontzettend moeilijk voor een jong dier. Je hoeft echt niet een paar keer per dag te gaan wandelen, je kunt de pup ook in de tuin loslaten.

Voor en na het slapen moet een puppy altijd even naar buiten. Houd het dus in de gaten wanneer hij wakker wordt, dan is het tijd voor een plasje. Ook na de maaltijd of na het spelen laat je hem buiten, bijvoorbeeld in de tuin of een korte wandeling. Mogelijk moet je in het begin ‘s nachts een keer eruit, bedenk dat dit slechts tijdelijk is.

Tip 2: belonen wanneer puppy buiten zijn behoefte doet

Telkens wanneer puppy buitenshuis zijn behoefte doet, of dit nu plassen of poepen is, beloon je hem. Dit doe je met een wat hogere en enthousiaste stem. Let wel op dat je dit niet tijdens het plassen of poepen doet want dan stopt hij ermee. Je doet dit dus direct na de behoefte.

Je hoeft het dier niet met snoepjes of speelgoed te belonen. Jouw enthousiasme en een aai is vaak al voldoende beloning. Bedenk dat een puppy dol is op aandacht.

Tip 3: direct en niet achteraf straffen

Je pup plast of poept binnen en je ziet het gebeuren. Op dat moment roep je direct ‘nee’ of ‘foei’. Pak puppy op en zet hem buiten neer. Nu is het even afwachten of hij verder gaat met zijn behoefte. Is dit het geval dan kun je hem belonen. Laat ondertussen iemand binnenshuis alles opruimen. Of doe dit zelf maar laat de pup dan even buiten. Het is niet de bedoeling dat puppy ziet dat je het plasje of de drol opruimt want dan besteed je er aandacht aan.

Kom je ‘s morgens in de woonkamer en ligt er een plasje of een drol op de vloer of in de bench? Zeg hier niks van, je pup weet echt niet wat hij een half uur geleden misdaan heeft. Achteraf ingrijpen of straffen heeft totaal geen zin en kan je pup zelfs bang maken. Ruim alles op maar wel op een moment dat het jonge dier dit niet in de gaten heeft. Laat hem dus even buiten spelen, dit geeft jou de gelegenheid om alles goed schoon te maken.

Tip: urinegeur verwijderaar

Tip 4: liever niet zindelijk maken met kranten

Een veelgebruikte methode is een puppy zindelijk maken met kranten. Hierbij leer je de pup dat hij zijn behoefte op kranten moet doen. Vervolgens verplaats je de kranten steeds meer naar de deur totdat ze uiteindelijk buiten liggen. Dit kan werken maar een pup zindelijk maken met kranten heeft ook wat nadelen.

Ten eerste moet je de pup twee keer zindelijk maken. Allereerst op de kranten, later moet hij leren dat hij buiten zijn behoefte moet doen. Het tweede nadeel is dat je nooit meer een krant op de grond kan laten liggen. Je hebt je pup nu eenmaal geleerd dat hij hierop mag plassen. Leg hem later maar eens uit dat dit niet de bedoeling is. Kranten gebruiken voor de zindelijkheidstraining kan ontzettend verwarrend voor het jonge dier zijn.

Tip 5: een bench gebruiken

Voor veel puppy’s is het beter om ze ‘s nachts in een bench te houden. Deze kleine ruimte geeft ze de geborgenheid van een nest. Hierdoor voelt de pup zich veiliger. Maar er is meer want een pup wil zijn eigen nest niet bevuilen. De kans is dan ook vrij groot dat puppy enkele uren in de bench doorbrengt zonder hierin te plassen.

Ziet puppy toch de kans om in de bench te plassen of te poepen? Kijk dan eens of je voor een kleinere bench kunt gaan. Meestal is dit de perfecte oplossing. Houd er wel rekening mee dat er nog altijd puppy’s zijn die zelfs in de bench onzindelijk blijven.

Nog enkele tips

Word je wanhopig van de zindelijkheidstraining? De meeste pup zijn met 3-4 maanden volledig zindelijk. Het is dus een kwestie van geduld en doorzettingsvermogen. Soms duurt het langer, vaak heeft dit met onzekerheid van de jonge hond te maken. Het is dan aan jou om het dier meer zelfvertrouwen te geven. Dit doe je niet door te straffen maar door op goede momenten te belonen.

In plaats van kranten kun je een puppy ook zindelijk maken met pads. Dit zijn speciale onderleggers die de plasjes opvangen. Puppy pads op je grond ziet er wat mooier uit dan een uitgevouwen krant. Bovendien hoef je later niet bang te zijn dat de hond ooit nog op de krant plast.

Bekijk puppy pads

Een puppy snel zindelijk maken met een clicker is hetzelfde als belonen. Bij gewenst gedrag klik je op de clicker. Gebruik je de clicker tijdens de zindelijkheidstraining dan is het natuurlijk wel belangrijk dat puppy weet dat hier een beloning aan vasthangt.

Schuiven naar boven