Goudvis samen met guppies houden

Je wil een goudvis samen met guppies houden. Vaak wordt gedacht dat dit kan, maar er zijn toch wel een aantal bezwaren. Zo kan een goudvis een guppy verwonden of beschadigen. Ook de waterkwaliteit en de temperatuur speelt een belangrijke rol. Beide vissoorten hebben namelijk andere behoeften.

Over de goudvis

Je kunt niet willekeurig wat vissen bij elkaar zetten. Je moet altijd meer over de achtergrond weten. Dan begrijp je ook waarom sommige vissen wel en sommige juist niet samen kunnen. Een goudvis is de gekweekte vorm van een vis die oorspronkelijk in de blauwe rivier in Qinghai (China) leeft. Van oorsprong heeft de goudvis een gouden kleur, tegenwoordig is hij oranje, wit of zwart.

[do_widget id=custom_html-31]

Het klimaat in Qinghai is zeer wisselend. De gemiddelde jaartemperatuur ligt hier tussen de -5 °C en 8 °C. In het berggebied varieert de temperatuur van -40 °C tot 21 °C. Dit laat zien dat de goudvis koude temperaturen aankan. Bovendien is hij niet zo aan hoge temperaturen gewend.

Goudvissen worden tussen de 20 en 45 cm groot. Ze kunnen een leeftijd van wel 20 jaar bereiken.

Achtergrond van de guppy

Een guppy oftewel guppie komt van oorsprong in Zuid-Amerika voor. Hier leeft hij in een warm of tropisch klimaat. Het gebied waar guppies voorkomen heeft een omgevingstemperatuur variërend van 18 °C tot 26 °C.

Dit sierlijk visje is eierlevendbarend, dit betekent dat de eieren in de buik van het vrouwtje uitkomen. Na enige tijd worden er levende jongen geboren. Deze vissen bereiken een lengte van 4-6 cm. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes maar minder opvallend.

Guppies worden niet zo oud, ergens tussen de twee en drie jaar. Vrouwtjes leven het langst en kunnen soms wel vijf jaar oud worden. Mannetjes worden in gevangenschap slechts 3 tot 8 maanden oud.

Bekijk kweekbak guppies

Goudvis samen met guppies houden: de bezwaren

De vraag is of je een goudvis samen met guppies kunt houden. Ondanks dat het redelijk veel gebeurt is het antwoord hierop: nee, niet doen! Hieronder vind je namelijk alle bezwaren op een rij.

Bezwaar 1: goudvis eet guppy op

Een volwassen goudvis wordt makkelijk 20-30 cm groot, in een grote vijver zelfs wel 40-45 cm. Het is helemaal niet vreemd dat goudvissen de kleine guppies als voedsel zien. Vooral jonge guppies worden makkelijk opgegeten. Maar ook de mannelijke guppies die slechts 4 cm lang zijn verdwijnen makkelijk in de buik van een goudvis.

Bezwaar 2: mannelijke gup trekt aandacht met zijn sluierstaart

De mannetjes guppies zijn prachtig om te zien, ze hebben een lange en kleurrijke sluierstaart. Die sluierstaart kan soms ook aardig in de weg zitten want mannetjes zijn niet de allersnelste zwemmers. Hierdoor vormen ze niet alleen een makkelijke prooi, ook trekken ze de aandacht. Goudvissen staan erom bekend om overal aan te knabbelen. Niet alleen de waterplanten gaan eraan, ook de opvallende sluierstaart van de mannelijke gup.

Bezwaar 3: aquarium van guppies is te klein voor goudvissen

Houd je alleen guppy’s, dan kom je vaak bij een kleiner aquarium uit. Veel mensen kiezen voor een bak met een lengte van 40 cm. Hoewel dit iets te klein is kan het in principe wel voor enkele guppies. Voor een goudvis is een aquarium van deze afmeting veel te klein.

Bezwaar 4: ander voedsel

Voor guppy’s is er voer verkrijgbaar in de vorm van droogvoer, levend voer of diepvriesvoer. Al dit voer is specifiek afgestemd op de behoefte van guppies. Ook voor goudvissen is er afwisselend voer verkrijgbaar, ook weer afgestemd op de vissensoort. Het voer van goudvissen heeft een heel andere samenstelling dan dat van guppies.

Je zou kunnen denken om beide soorten voer in het water te gooien maar vissen weten echt niet voor wie het voer bedoeld is. Hierdoor krijgt een guppy goudvissenvoer binnen en eet de goudvis het guppyvoer op. Met betrekking tot het voeren is het gewoon niet te doen om die twee te scheiden. Wanneer je verkeervoedsel geeft dan kan de vis uiteindelijk ziek worden en voortijdig sterven.

Bezwaar 5: de watertemperatuur

Dit is echt wel een belangrijk bezwaar, want goudvissen leven in koud water en guppies in warm water. De watertemperatuur van goudvissen ligt bij voorkeur tussen de 10 °C en 21 °C. Koudere temperaturen worden goed verdragen. Komt de watertemperatuur boven de 21 °C uit dan moet dit zeker niet het hele jaar zijn.

Guppy’s behoren tot de tropische vissen. De watertemperatuur moet tussen de 20 °C en 26 °C liggen. Dit is dus hoger dan de gemiddelde watertemperatuur van de goudvis. Wanneer je het water van guppies lange tijd onder de 20 °C houdt dan worden ze (ernstig) ziek of sterven.

Naar aquarium thermostaat

Bezwaar 6: guppen eten huidslijm van goudvissen

Van guppen is bekend dat ze wel eens het huisslijm van andere vissen eten.  Kijk er dan ook niet vreemd van op wanneer de guppen naar de goudvissen happen. Niet alleen raken de goudvissen hier gestrest van, ook lopen ze een huidbeschadiging op. Dit kan tot allerlei ziekten lijden.

Wanneer je toch een goudvis samen kunt houden met guppy’s

Heel soms is het wel mogelijk om een goudvis in hetzelfde aquarium als een guppy te houden. Bijvoorbeeld wanneer het aquarium groot genoeg is met veel beplanting, stenen en houtwortels. Guppies kunnen zich dan voldoende verbergen voor goudvissen. Wanneer je de watertemperatuur rond de 20 °C houdt dan zijn ze wel goudvis als gup tevreden.

Ga je voor levend voer dan is kleiner voedsel geschikt voor zowel goudvissen als guppies. Denk hierbij aan watervlooien, rode muggenlarven of tubifex. Dit soort voer is ook ingevroren of gedroogd verkrijgbaar. Geef je alleen maar korrels of vlokken (droogvoer) dan loop je tegen het probleem aan dat een van beide soorten niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Schuiven naar boven