Goudvis kopen? Hier moet je op letten

In veel dierenwinkels kun je een goudvis kopen. Vanaf € 1, oplopend wat meer dan € 10. Voordat je een goudvis aanschaft moet je wel weten waar je aan begint. Deze vis kan namelijk een leeftijd van 20 jaar bereiken. Het is dus vooral belangrijk dat je voldoende aandacht aan de leefomgeving, voeding en verzorging van de goudvis schenkt. In deze blogpost lees je ook waar je het beste goudvissen kunt kopen.

Korte informatie over de goudvis

  • Latijnse naam: Carassius auratus
  • Familie van de karpers
  • Oorspronkelijk afkomstig uit China
  • Gemiddelde leeftijd: 20 jaar
  • Gemiddelde lengte: 10-40 cm

[do_widget id=custom_html-30]

Van oorsprong had de goudvis een goudachtige kleur. Tegenwoordig kom je hem in zowel egale als kleurcombinaties tegen. Het is vooral oranje dat je tegenkomt, maar ook wit, rood en zwart.

Goudvis kopen: enkele aandachtspunten

Een goudvis kopen moet zeker geen impulsaankoop zijn. Natuurlijk is het heel verleidelijk om, wanneer je in de dierenwinkel staat, gelijk een goudvis mee te nemen. In sommige landen verkopen ze gewoon op straat zakjes met goudvissen. Geen goede zaak want ook dit huisdier verdient de nodige aandacht.

Om je te helpen bij het kopen van een goudvis vind je hieronder enkele aandachtspunten. Bijvoorbeeld hoe je herkent of de vis ziek is, wat een normale aanschafprijs is en welke soorten er zijn. Maar ook de voorbereiding, want je wil de vis een goed huis geven.

Vissenkom, aquarium of vijver

Allereerst over de huisvesting van vissen. Kan een goudvis in een vissenkom? Tijdelijk is dit geen probleem, maar niet wanneer dit de permanente woning is. Een vissenkom is veel te klein. Wanneer je een goudvis koopt zal deze vaak een lengte variërend van 4 tot 8 centimeter hebben. Het dier kan al snel 20 cm groot worden.

Vaak wordt gedacht dat een goudvis zich wel aanpast aan zijn omgeving. Hij zou niet groeien wanneer hij in een vissenkom zit. Dit is absoluut niet waar. De goudvis groeit gewoon door. Helaas zit er in een vissenkom te weinig zuurstof voor de grotere vis. Hierdoor zal het diertje voortijdig sterven.

Het beste kies je voor een ruim aquarium of een vijver. Een goudvis aquarium is een mooie aanwinst binnen je interieur. Bovendien zijn goudvissen makkelijk te houden. Buiten in een vijver kan natuurlijk ook.

Goudvis aquarium inrichten

Je hebt gekozen voor een goudvis aquarium. Inrichten moet goed gebeuren want deze vissen willen nogal eens de aquariumplanten vernielen. Kies voor een goudvis aquarium met een minimale lengte van 60 cm. Deze zijn verkrijgbaar vanaf € 70 (helemaal compleet). Wil je er een met meubel, iets dat prachtig in de woonkamer staat, dan moet je rekenen op een aanschafprijs vanaf € 85.

Bekijk aquaria vanaf 80 cm

Bij een goudvis aquarium inrichten is het belangrijk dat je hier geen (dure) planten inzet. De vissen rukken ze direct uit de grond. Wel kun je zachte kunstplanten plaatsen. Zorg dat je deze goed verankert, anders trekken ze het alsnog los. Gebruik ook decoratie. Voor de vissen niet heel zinvol maar je aquarium krijgt dan wel een mooiere uitstraling.

Houd er bij de inrichting altijd rekening mee dat ze graag door de bodem woelen. Plaats dus liever geen zand of aarde onderin, dit wordt geheid omhoog gewoeld. Kies een plaats daarvoor voor een grove kiezel. Zorg in het aquarium of de vijver voor wat schaduwplaatsen, goudvissen houden niet van fel licht. Ze kunnen van zonlicht zelfs brandwonden krijgen.

Goudvis kopen: goed letten op de gezondheid

Wil je een goudvis kopen dan is het heel belangrijk dat je goed naar de gezondheid kijkt. Veel vissen in dierenwinkels zijn ziek of zwak. Helaas merk je dit niet altijd. Bij thuiskomst gaat de vis binnen enkele dagen dood. Meestal krijg je van de dierenwinkel wel een nieuw exemplaar, maar leuk is anders.

Hoe weet je of een goudvis in een dierenwinkel gezond is? Een gezonde goudvis heeft gladde vinnen (dus geen oneffenheden). Bovendien knijpt de vis zijn vinnen niet dicht.

Beweegt de vis abnormaal, hapt hij naar lucht of knijpt zijn vinnen dicht? Hangt hij stil of heeft hij evenwichtsproblemen? Dan gaat het om een zieke goudvis. Let ook op de ogen, die mogen niet uitpuilen of invallen (uitgezonderd bepaalde sierexemplaren). Ook mogen er geen rode vlekken of open zweren op de huid voorkomen.

Qua gezondheid is er ook nog wel een verschil tussen een siervorm of een normale goudvis kopen. De siervormen waaronder de bekende sluierstaart is gevoeliger voor ziekten en wordt minder oud.

Koop geen goudwinde voor in een aquarium

Sommige kwekers of winkels verkopen goudwindes als goudvis. Deze vissen zijn helemaal niet geschikt voor in een aquarium. Bij een open aquarium kunnen ze er zelfs uitspringen. De goudwinde is smaller dan de goudvis en zeer actief.

Wat kost een goudvis?

De gemiddelde aanschafprijs van een enkele goudvis ligt tussen de € 1 en € 10. Dit is een beetje afhankelijk van de soort en hoe groot deze is. Dus siergoudvis is over het algemeen duurder dan de normale goudvis.

Op zich heeft het geen zin om rond te shoppen en zo voor de laagste prijs te gaan. Of je nu een goudvis bij Intratuin, de plaatselijke dierenwinkel of online koopt, de prijs zal vrijwel overal gelijk liggen. Ja je hebt het goed gelezen, je kunt tegenwoordig vissen online kopen. Zie het artikel aquariumvissen online kopen.

Goudvissen zijn groepsdieren

Misschien wist je het nog niet maar goudvissen zijn echter groepsdieren. Een vis alleen voelt zich eenzaam en zal wegkwijnen. Houd daarom minimaal drie goudvissen in een aquarium of vijver.

Kwaliteit van het water

Je kunt gewoon leidingwater in het aquarium doen. Hierbij is een waterhardheid van 9-16 dGH ideaal. De pH moet basisch zijn oftewel 6,5 tot 8,5. Vaak voldoet het leidingwater hieraan. Zorg voor een continu lichte stroming. Gebruik hiervoor een filter met uitstroom. Ideaal om het water goed te houden en aan de behoefte van de vissen te voldoen. Houd rekening met siergoudvissen, deze kunnen minder goed zwemmen. De stroming mag dan niet te sterk zijn.

Naar best verkochte aquarium benodigdheden

Kan een goudvis verdrinken?

Een goudvis haalt middels zijn kieuwen zuurstof uit het water. Wanneer er weinig zuurstof in het water zit dan zal de vis naar boven komen om lucht te happen. Dit komt omdat de meeste zuurstof aan het oppervlak van het water zit. Een goudvis kan niet verdrinken. Wel kan een goudvis stikken door te weinig zuurstof.

Kan een goudvis zwanger zijn?

Sommige vissen zijn zichtbaar zwanger. Ze brengen levende jongen voort. Kan een goudvis zwanger zijn? Niet in die zin van levendbarend. Wel kan het vrouwtje eitjes met zich meedragen. De vis bereidt zich dan voor op de voortplanting. In dit geval wordt er gezegd dat de goudvis zwanger is.

Een zwangere goudvis is dikker en trager. Ook zoekt deze beschutte plekjes of de ruimte tussen de planten op. Bovendien zit het mannetje achter de zwangere goudvis aan. Goed, nu weet je alles met betrekking tot een goudvis kopen. Ook hoe je goudvissen moet verzorgen.

Schuiven naar boven