Gemiddelde leeftijd cavia: zo oud worden ze

Cavia’s zijn grappige en geliefde huisdieren. De gemiddelde leeftijd van een cavia ligt hoger dan die van een hamster, muis of rat. Hierdoor geniet je langer van het bijzondere gedrag van dit knaagdier. Wil je weten hoe oud een cavia precies wordt? Dat ontdek je in dit artikel over cavia’s.

Dit moet je over de cavia weten

Cavia’s behoren tot de knaagdieren. Naast konijnen zijn dit de meest gehouden knagers door kinderen en volwassenen. Er zijn verschillende caviarassen, elk met bijzondere eigenschappen. Meer over dit geliefde huisdier vind je hieronder, maar eerst iets over de gemiddelde leeftijd.

Tip: bekijk speel/ schuilhuisjes voor cavia’s

Gemiddelde leeftijd cavia

De gemiddelde leeftijd van een cavia bedraagt zes jaar. Hoe oud wordt een cavia? Wanneer dit dier ouder dan zeven jaar is dan is hij bejaard. Een cavia wordt doorgaans niet ouder dan acht jaar. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, er zijn exemplaren die een leeftijd van wel 10-12 jaar kunnen bereiken. Dit zijn echter zeldzame gevallen.

Jong, volwassen en middelbare leeftijd

Een cavia tot 10 maanden noem je een jong dier. Tussen de 10 maanden en 1 jaar oud spreek je van een tienercavia of pubercavia. Vanaf de leeftijd van een jaar is het dier officieel volwassen.

Wanneer cavia’s tussen de drie en vier jaar oud zijn dan zitten ze op middelbare leeftijd. Vanaf het vierde jaar begint de seniorenleeftijd.

Basisinformatie over de cavia

Een cavia is een gevoelig huisdier. Hij is sneller vatbaar voor ziektes dan konijnen of hamsters. Dit maakt het houden van cavia’s iets ingewikkelder. Maar wanneer je eenmaal weet waar de behoefte van dit knaagdier ligt dan kunnen ze vrij oud worden.

Een cavia wordt ook wel Guinees biggetje genoemd. Het is een knaagdier dat oorspronkelijk uit Zuid Amerika komt. In deze landen worden cavia’s als voedseldier gefokt, in Nederland zien we ze als huisdier.

Best verkochte producten voor cavia’s

Deze dieren worden 20-30 cm lang en bereiken een gewicht van 800-1800 g. Ze zijn zeer schuw en schrikachtig. Dit komt omdat ze van nature geen eigen holen graven maar continu op hun hoede moeten zijn voor vijanden.

Huisvesting en voeding van cavia’s

Nu je weet dat cavia’s van nature erg schrikachtig zijn is het belangrijk om het dier een schuilmogelijkheid te bieden. Een hok of kooi met nachthok of huisje is dan ook zeker aan te raden. Cavia’s zijn gevoelig voor kou en tocht. Toch kunnen ze het hele jaar door buiten worden gehouden, mits ze een droge ligplek hebben. In een buitenhok is het van belang dat ze een droog onderkomen met warm stro hebben. Binnenshuis is een slaaphuisje meer dan voldoende.

Cavia’s hebben net als mensen en veel apen een defect gen. Hierdoor kunnen ze zelf geen vitamine C  aanmaken. Dit betekent dat ze vitamine C uit hun voeding moeten halen. Dit laat gelijk zien hoe belangrijk het is om voldoende groente en fruit te voeren. Veel cavia eigenaren geven nog extra vitamine C door het drinkwater.

Het hoofdvoer bestaat uit fruit, groenvoer, zaden en gras. Voor huiscavia’s is het aan te raden om ze op een voedsel van kwalitatief hooi, groenvoer en krachtvoer te zetten.

Gemiddelde leeftijd wilde cavia

De gemiddelde leeftijd van een cavia in gevangenschap ligt tussen de vier en acht jaar. Dit wijkt sterk af van wilde cavia’s. De gemiddelde leeftijd van een wilde cavia bedraagt hoogstens drie jaar. Dit komt vooral doordat cavia’s prooidieren zijn. Ze worden al snel door roofdieren gevangen en opgegeten. Dit maakt dat de gemiddelde leeftijd van een wilde cavia sterk omlaag gaat en op ongeveer drie jaar blijft hangen.

De wilde cavia in Nederland

In het wild leven cavia’s in spleten, kreupelhout of in rotsholen. Hier houden ze zich voor vijanden verborgen. Wanneer de kust veilig is komen wilde cavia’s tevoorschijn, op zoek naar voedsel. Hierbij lopen groepen cavia’s achter elkaar, continu op hun hoede.

Het leefgebied van de wilde cavia ligt in veel delen van Zuid-Amerika. De wilde cavia in Nederland komt niet voor. Toch worden er wel eens wilde cavia’s in Nederland aangetroffen. Het gaat hier feitelijk niet om echte wilde cavia’s maar om ontsnapte of losgelaten huiscavia’s.

Over het algemeen zullen deze kwetsbare huisdieren in de vrije natuur niet overleven. Maar in een veilige omgeving met weinig roofdieren, voldoende schuilmogelijkheden en genoeg voedsel kunnen ze zich voortplanten. Helaas zullen deze ontsnapte of losgelaten cavia’s niet de leeftijd van acht jaar bereiken. Vaak bezwijken ze aan een ziekte of vallen ze ten prooi aan roofdieren.

Schuiven naar boven