Konijnen geluiden: zo klinkt een konijn

Maken konijnen geluiden? Hoewel je het niet altijd meemaakt kunnen deze dieren wel degelijk geluiden maken. Konijnen kunnen grommen, brommen, krijsen of tandenknarsen maar ook flink met hun achterpoten stampen. Elk konijnengeluid heeft een speciale betekenis.

10 geluiden van konijnen

De konijnentaal varieert van geluiden tot lichaamstaal (bewegingen of houding). Voor mensen die nog nooit een konijn hebben gehad is het lastig om deze taal te kennen. Toch is het helemaal niet moeilijk om konijnentaal te leren. Laten we beginnen met de meest voorkomende konijnengeluiden.

[do_widget id=custom_html-11]

Konijnengeluiden: snuiven

Het meest voorkomende konijnen geluid is snuiven. Niet te verwarren met de normale ademhaling, waarbij het konijn soms ook een geluidje maakt. Dit laatste gebeurt vooral wanneer het konijn buiten adem is of wanneer het heel erg warm is.

Snuiven wordt vaak opgevolgd door grommen. Het snuiven kun je als waarschuwing zien, het konijn voelt zich bedreigd of wil met rust gelaten worden.

Grommen of brommen

Het konijn gromt en dit is altijd een duidelijke waarschuwing: het is boos. Wanneer je niet maakt dat je wegkomt dan zal het konijn aanvallen. Bij een aanval volgt vrijwel altijd een beet, dit kan erg pijnlijk zijn. Negeer het grommen of brommen dan ook zeker niet.

Overigens kunnen konijnen ook tegen elkaar grommen, vooral mannetjes kunnen elkaar hiermee uitdagen. Vrouwtjes grommen wanneer ze met rust gelaten willen worden.

Konijn blaast of sist

Blazen of sissen is bij konijnen heel moeilijk te horen en is een teken van ontevredenheid. Door te blazen wil het konijn jou of andere konijnen wegjagen. Geef je hier geen gehoor aan dan kan het konijn uiteindelijk aanvallen of bijten.

Aanrader: bodembedekkers konijn

Konijn knarst met tanden

Tanden knarsen komt regelmatig bij konijnen voor. Dit heeft twee verschillende betekenissen:

 • Pijn
 • Tevredenheid

Een konijn met pijn zal vaak tanden knarsen en zit weggedoken in een hoekje. Hij of zij is prikkelbaar en wil soms niet eten. Het tandenknarsen houdt ook niet zomaar op maar herhaalt zich vaker. In dit geval is het belangrijk om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Het konijn knarst met de tanden, dit kan ook een uiting van tevredenheid zijn. Het gaat dan eigenlijk niet om tandenknarsen maar om een soort spinnen zoals katten dit ook doen.

Als laatste maakt het konijn geluid wanneer het eet, ook dit klinkt als tandenknarsen.

Konijnen geluiden: schreeuwen

Soms kan een konijn vreselijk hard schreeuwen of gillen. Dit klinkt heel beangstigend en dat is het ook. Wanneer een konijn schreeuwt heeft dit altijd met doodsangst te maken. Vaak gebeurt dit wanneer het dier door een roofdier wordt achtervolgd, het zwaargewond is of sterft. Hoor je jouw konijn gillen, ga er dan direct naartoe. Je dier is in nood!

Jammeren, klagen of janken

Een konijn kan ook aardig wat klagen. Dit klinkt als een zeurend, jankend of jammerend geluid. Dit ontstaat uit protest, er is iets dat het konijn totaal niet zint. Vaak zijn dit soort konijnen geluiden hoorbaar wanneer een rammelaar (mannetje) toenadering tot een voedster (vrouwtje) zoekt waarbij het vrouwtje hier helemaal niet op zit te wachten.

Het klagen of jammeren is niet direct iets om je druk over te maken, konijnen onderling komen hier wel uit. Wanneer het konijn richting jou jammert of klaagt dan doe je iets wat het konijn niet wil.

Tip: geef je konijn voldoende afleiding, er is veel leuk konijnen speelgoed verkrijgbaar.

Bekijk konijnen speelgoed

Met de achterpoten stampen

Konijnen zijn prooidieren en daarom continu op hun hoede. In de natuur waken ze voor gevaar en waarschuwen andere konijnen wanneer er gevaar nadert. Dit doen ze door met de achterpoten hard op de grond te stampen. Wanneer een tam konijn met de achterpoten stampt heeft deze iets opgemerkt waarvoor het nerveus of bang is.

Wanneer je zelf met je voet eenmaal op de grond stampt zul je merken dat het konijn hier direct op reageert. Het gaat (half) omhoog zitten en kijkt alert om zich heen.

Lichaamstaal van een konijn

Je hebt kunnen zien dat konijnen geluiden maken, maar wist je dat er ook nog zoiets als lichaamstaal is? Aan de houding van het dier zie je of hij/zij zich prettig, angstig, nerveus, ziek of iets anders voelt. Kijk maar eens naar onderstaand lijstje.

 • Plat op de buik met de kop op de grond: je konijn wil geaaid worden.
 • Neus tegen je hand of lichaam aanduwen: het konijn vraagt om aandacht en wil iets lekkers of geaaid worden.
 • Eén pootje omhoog houden: het dier is alert maar het kan ook pijn aan zijn pootje hebben.
 • Kop op de grond met de kont omhoog: vaak is dit een teken van buikpijn.
 • De kop scheefhouden: oorpijn.
 • Op de zij of de rug rollen: het konijn is ontspannen.
 • Met de kin over voorwerpen wrijven: territorium afbakenen.
 • Ineengedoken zitten met de oren plat naar achteren: angst of pijn.
 • Op twee achterpoten staan met de voorpoten in de lucht: de omgeving verkennen.

Konijn maakt snurkend geluid

Soms maakt een konijn een snurkend geluid of maakt het geluid bij ademen. Een zwoegende of piepende ademhaling is altijd een teken van ziekte. Sommige konijnen snurken of pruttelen tijdens de slaap. Wanneer dit geluid alleen tijdens de slaap hoorbaar is, dan is er niet veel aan de hand.

Komt er naast het snurkend geluid ook snot uit de neus? Een verkoudheid hoeft niet ernstig te zijn, maar let erop dat dit niet te lang duurt of verergert.

Schuiven naar boven