Houtmieren bestrijden – herkennen en ermee afrekenen

De glanzende houtmier is een van de houtmieren die veel in de Benelux en Centraal-Europa voorkomt. Deze diertjes bouwen hun nest in of nabij boomholtes, boomstronken, dood hout maar ook balken of palen. Hierbij kunnen ze aardig wat schade aanrichten. Houtmieren bestrijden is belangrijk, hieronder lees je hoe je dit het beste aanpakt.

Houtmieren herkennen

De houtmier komt uit de familie van de schubmieren. Hij leeft in een bosrijke omgeving, waarbij hij de voorkeur geeft voor een lichtvochtig gebied.  Het nest bestaat uit meerdere gangen en kamers met een basis van dood hout. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van vochtig en met name rottend hout.

Houtmieren kom je daarom altijd in de buurt van hout tegen. Soms wordt gedacht dat ze het hout eten, maar het is puur bedoeld voor het bouwen van nesten.

Houtmieren herkennen kan wat lastig zijn, want ze lijken in de basis op gewone mieren. De houtmier is in ieder geval zwart of donker van kleur. De lengte van de werkers ligt tussen de 6 en 8 mm. Zwermers zijn groter, tussen de 8 en 10 mm. Zwermers hebben ook vleugels. De koningin is met 18-20 mm het grootst.

Opvallend is de aparte geur die deze dieren verspreiden. Dit is om andere miersoorten op afstand te houden. Wanneer je een houtmier tussen de vingers fijnknijpt, dan komt er een citroenachtige geur vrij.

Het voedsel van deze insecten

De glanzende houtmier voedt zich met honingdauw en insecten. Luizen worden ingezet als melkkoe. Wanneer de luis op een bepaalde manier wordt betast geeft hij een zoete stof af. In ruil hiervoor krijgt de luis bescherming van de mier.

Kunnen mieren hout aantasten?

In de natuur zijn houtmieren erg nuttig. Ze ruimen het rottend hout op. Helaas kunnen deze mieren ook gezond houdt aantasten. Vooral wanneer het hout vochtig is, trekt dit houtmieren aan. Er zijn gevallen bekend waarbij de houtmier flink wat schade in of rondom de woning heeft aangericht.

In Nederland en België komt de glanzende houtmier niet voor. De gewone mier die in de Benelux leeft zal niet zomaar hout aantasten.

Zo weet je of je last hebt van houtmieren

Woon je in een omgeving waar houtmieren veel voorkomen? Dan is het belangrijk om het hout in of rondom de woning goed in de gaten te houden. De aanwezigheid van houtmieren kenmerkt zich vaak door kleine hoopjes zaagsel. Meestal bevindt dit zaagsel zich in de buurt van een kozijn, onder een kast of op de vloer.

Soms is duidelijk hoorbaar dat de mieren aan het hout knagen. Je hoort dan een knisperend geluid, vergelijkbaar met een papiertje dat verfrommeld wordt. Belangrijk om te weten: houtmieren zijn voornamelijk ’s nachts actief. Dit in tegenstelling tot veel andere mieren.

Houtmieren bestrijden

Bij de aanwezigheid van de glanzende houtmier is het belangrijk om direct met bestrijding te beginnen. Dit lukt prima met speciaal mierenpoeder. Dit poeder bevat een aantal stoffen dat mieren aantrekt. Ze nemen het poeder mee naar het nest waarbij het door anderen mieren en de koningin wordt opgelikt. Het gif dat zich in het poeder bevindt rekent effectief met het hele nest af.

Bekijk mierenpoeder

Strooi het poeder op plekken waar de mieren regelmatig lopen. Eventueel rond de ingang van het nest strooien. Kun je de ingang van het nest niet vinden, volg de mieren dan en kijk waar ze naartoe lopen.

Een mierenlokdoos

Een goed alternatief voor los poeder is de mierenlokdoos. Meestal koop je ze per twee stuks, zodat je deze effectief kunt inzet. Het voordeel van een mierenlokdoos is dat het veilig is voor huisdieren en kleine kinderen. Die kunnen immers niet bij het gif, terwijl de mieren hier wel mee in aanraking komen.

Naar mierenlokdozen

Plaats de lokdoos in het looppad van de mieren. In het begin zullen ze er omheen lopen, maar al snel worden ze nieuwsgierig en lopen de doos in. Op deze manier nemen ze het gif mee naar het nest.

Aanvullende informatie over de houtmier

Houtmieren kunnen een aardige leeftijd bereiken. Werksters worden 2-3 jaar oud. De koningin kan tot wel 20 jaar oud geworden, met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar.

De mannetjes vliegen in de periode april tot november uit en bevruchten de jonge koninginnen. De mannetjes sterven na de vlucht. De jongen koninginnen keren terug naar het nest waar ze helpen met de uitbreiding. Ook zijn er veel jonge koninginnen die elders een eigen nest beginnen. Soms doen ze dit door een nest van de schaduwmier binnen te dringen en hier de koningin te doden. De werksters van de schaduwmier verzorgen de eitjes van de nieuwe koningin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven