Fruitvliegjes vangen: 5 tips

Fruitvliegjes vangen? Vooral in de zomermaanden kun je aardig wat last hebben van deze kleine vliegjes. Ze zitten massaal op je fruit, groenten en in wijnglazen. Om fruitvliegjes te vangen heb je keuze uit verschillende methoden. Ga aan de slag met deze 5 tips.

Dit zijn fruitvliegjes

Wat zijn fruitvliegjes eigenlijk? De naam zegt het al: dit zijn vliegjes die voornamelijk op fruit afkomen. Het gaat dan om gistend of rottend fruit. Maar ook restjes wijn of bier, daar komen ze op af. Dit heeft simpelweg met de geur te maken. Wist je dat fruitvliegjes ook worden aangetrokken door de geur van bepaalde soorten groenten?

Fruitvliegjes komen overal ter wereld voor. De bananenvlieg, dit is ook een fruitvlieg, wordt veel gebruikt voor genetisch onderzoek. Hiermee zijn fruitvliegjes dus ook nuttig.

Zo herken je deze vliegjes

Fruitvliegjes vangen is één ding, je moet natuurlijk wel weten wat je precies gaat vangen. Het fruitvliegje is een klein vliegje en is lichter gekleurd dan de meeste andere vliegen. Vaak is de kleur geel, roodbruin of bruin. Soms kom je ook zwarte fruitvliegjes tegen. Sommige soorten zijn gestreept of gevlekt.

Het fruitvliegje wordt tussen de 1 en 6 mm lang. Hoe groot het vliegje wordt hangt van de soort af. Er zijn tientallen soorten die we hier niet allemaal kunnen noemen. Hoe dan ook: fruitvliegjes herken je echt wel. Vooral wanneer ze op je fruit zitten.

Fruitvliegjes vangen

Waarom zou je fruitvliegjes vangen? Omdat de volwassen vliegjes hun eitjes in het fruit of op groenten leggen. Dit is erg onhygiënisch, je krijgt met het eten eitjes en larven binnen wel. dat is de reden waarom je van deze fruitvliegjes af moet. Bovendien ziet het gewoon onfris uit, een zwerm vliegjes rond je fruitschaal.

Bekijk de 5 tips om van deze kleine vliegjes af te komen.

Tip 1: water, azijn en afwasmiddel

Het makkelijkste kun je fruitvliegjes vangen met water, azijn en afwasmiddel. Dit zijn producten die je bijna altijd in huis hebt. Vul een kommetje met water en azijn. Kies bij voorkeur voor appelazijn, dit trekt de vliegjes sneller aan. Mocht je dit niet in huis hebben dan kun je ook gewone azijn gebruiken.

Voeg enkele druppeltjes afwasmiddel aan het kommetje water en azijn toe. Het afwasmiddel verlaagt de oppervlaktespanning van het water. Door de geur van azijn worden fruitvliegjes aangetrokken. Zodra ze op het water landen zakken ze door het afwasmiddel naar de bodem. Zo kom je van deze kleine vliegjes af.

Tip 2: een plastic zak en een stukje fruit

Wanneer je toch thuis bent kun je natuurlijk ook een plastic zak met een stukje fruit op tafel leggen. Zorg er natuurlijk wel voor dat de plastic zak open is. Even wachten en de fruitvliegjes vliegen vanzelf de zak in. Sluit de zak goed en haal deze uit de woning. Je hebt nu twee keuzes: buiten de zak openmaken en de fruitvliegjes vrijlaten of de complete zak weggooien.

Tip 3: fruitvliegjes vangen met een echte val

Wist je dat er ook kant en klaar fruitvliegjes vallen verkrijgbaar zijn? Deze zijn zeer praktisch en zet je overal neer. Bij de val ontvang je ook nog geen speciale lokstof, dit trekt fruitvliegjes goed aan.

Plaats in ieder geval een val in de woonkamer of keuken, daar waar je last hebt van fruitvliegjes. Zorg er ondertussen voor dat je de fruitschaal weghaalt. Dek fruit goed af of bewaar dit in de koelkast. Je zult zien dat de fruitvliegjes naar de val toe worden getrokken. Wanneer de lokstof op is kun je die bijbestellen of je maakt het zelf. Dit doe je met appelazijn, appelsap of een beetje fruitige wijn.

Bekijk fruitvliegjes val

Tip 4: een vliegenlamp

Fruitvliegjes vangen kan natuurlijk ook met de standaard UV-vliegenlamp. Hiermee vang je niet alleen fruitvliegjes maar ook de huisvlieg, vleesvlieg, bromvlieg en zelfs muggen. Zo ben je in één klap van al die vervelende insecten af. Een vliegenlamp trekt insecten middels UV licht aan. Vervolgens komen de insecten in contact met een rooster dat onder spanning staat. De dode insecten vallen onder in een bakje

Voordeel van een vliegenlamp is dat fruitvliegjes niet minutenlang in water liggen te verdrinken. Ze worden in één keer geëlektrocuteerd en merken hier niets van. Het is dus een stuk diervriendelijker maar ook wat prijziger in aanschaf. Voordeel van een vliegenlamp is dat je nooit de val bij moet vullen met een lokstof. Dat scheelt natuurlijk ook weer in de kosten.

Naar vliegenlamp

Tip 5: insectenlamp met zuigmechanisme

Betrekkelijk nieuw is de insectenlamp met zuigmechanisme. Deze lamp werkt met ledverlichting, dat trekt fruitvliegjes, muggen en andere vliegen aan. Vervolgens worden ze door het zuigmechanisme opgezogen. De vliegjes zie je vervolgens nooit meer terug, behalve wanneer je de opvangbak leeg maakt. En ja de vliegjes zijn dan dood!

Het voordeel van deze insectenlamp is dat hij zeer compact is en hierdoor ook geschikt voor op tafel. Bovendien wordt hij met een USB-kabel geleverd. Dit maakt hem ook nog eens ideaal voor kampeerders en vissers. Of om op de slaapkamer of ergens in de keuken te zetten.

Bekijk insectenlamp

Fruitvliegjes vangen: andere methoden

Zijn er nog andere manieren om fruitvliegjes te vangen? Ja, je kunt er met de föhn achteraan. Hierbij moet je de achterkant van de föhn in de buurt van de fruitvliegjes houden. De lichtgewicht vliegjes worden naar binnen gezogen en verbranden door de hitte van de föhn. Je moet het wel prettig vinden dat je dode fruitvliegjes in de föhn hebt zitten.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat je fruitvliegjes in huis krijgt. Dek fruit goed af en maak regelmatig de vuilnisbak leeg en schoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven