Het Franse angorakonijn: gedrag, huisvesting en voeding

Er bestaan ongeveer 47 erkende konijnenrassen. Het angorakonijn is bij iedereen bekend, maar hier zijn verschillende variëteiten in. De Franse angora is als angorakonijn erkend, en is vrij zeldzaam. Hij heeft net als zijn familieleden lang haar, alleen de kop wijkt sterk af. Dit vraagt natuurlijk om een andere verzorging.

Over angorakonijnen

Van de angora zijn er twee officiële rassen, maar in totaal zijn het er zes. Dit betekent dat vier rassen niet erkend worden. De twee erkende rassen zijn de Franse angora en de dwerg angora. De volgende rassen worden niet overal officieel erkend: de Engelse en de Duitse angora, de gigantische angora en de angora satijn.

Deze konijnen ontstaan door een genetische mutatie, waardoor het haar niet alleen sneller maar ook langer groeit dan normaal. In slechts drie maanden tijd zijn de haren lang gegroeid.

Leuk: bekijk al het konijnenspeelgoed

Uiterlijke kenmerken van het Franse angora konijn

De vacht van dit ras is lang. De oren zijn lang met aan de punten beharing. De kop is voorzien van korte beharing, iets dat natuurlijk erg opvalt. Dit in tegenstelling tot de Engelse angora die ook in het gezicht lang haar heeft.

Het voordeel van de kop met kort haar is dat hier nauwelijks klitten ontstaan. Dat is prettig want dit scheelt weer een hoop kammen. Juist in het gezicht ontstaan namelijk klitten, als gevolg van eten en drinken.

Het haar is makkelijk te verwijderen door dit te plukken. Let op want dit kan niet bij alle angorakonijnen. De rassen die vanuit Amerika of China komen moeten altijd geknipt worden.

De Franse angora komt veel in albinowit voor, maar ook in andere kleuren. Er is zelfs een zwarte variant bekend, hoewel deze niet overal geliefd is. Fokkers hebben toch de voorkeur voor albino, iets wat bij dit ras ontzettend mooi uitziet.

Het gedrag van dit huisdier

Konijnen zijn sociale dieren en dat geldt natuurlijk ook voor het Franse angora konijn. Wel is het belangrijk dat ze van jongs af aan gesocialiseerd worden. Eenmaal gesocialiseerd zijn het lieve en volgzame dieren. Ze zijn soms erg rustig van aard, waardoor ze wel eens te weinig beweging krijgen.

Wat je over de huisvesting moet weten

Wanneer de Franse angora binnenshuis wordt gehouden heeft hij een goede konijnenkooi nodig. De kooi heeft een minimale breedte van 90 cm. De diepte bedraagt minimaal 55 cm en de hoogte minimaal 45 cm. Groter is altijd beter. Houd je twee konijnen, kijk dan voor een ruimere kooi.

Bekijk konijnenkooien

Veel van deze kooien zijn voorzien van een leuk schuilhuisje en een plateau. Zo kan het konijn ook wat hogerop zitten. Je zal zien dat veel van deze dieren hier dankbaar gebruik van maken.

Buitenshuis ben je het beste voor een konijnenhok gaan. Veel van deze modellen zijn voorzien van een geïntegreerde ren. Zo kan het dier lekker van de buitenlucht en het zonnetje genieten. Terwijl het bij slecht weer in het nachthok schuilt. Zo geef je alles wat de angora nodig heeft.

Vergeet niet een hooiruif aan te brengen, hoewel dit bij de meeste kooien en hokken standaard aanwezig is. Dankzij een hooiruif wordt het hooi niet vies en nat.

Een intensieve vachtverzorging

Een angora konijn vraagt om een goede en intensieve vachtverzorging. Kam of borstel de vacht wekelijks. Doe dit vanaf de huid en zo naar het uiteinde van de haren toe. Let op met klitten, verwijder deze voorzichtig. Zeker niet te hard trekken, hier doe je het konijn pijn mee.

Wanneer er klitten in de vacht zitten moet je deze niet wassen. Eventueel kun je de klitten eruit knippen. Dan pas wassen, iets dat je ongeveer 2-3 keer per jaar doet. Gebruik na het wassen bij voorkeur een conditioner, zodat de vacht weer zijdezacht aangeeft. Voorkom je conditioner dat er te snel opnieuw klitten ontstaan.

Tip: gebruik een van deze shampoos

Een shampoo voor pups is altijd milder en hierdoor zeer geschikt voor de Franse angora. Gebruik zeker geen shampoo voor mensen, net zomin conditioner die voor mensen bedoeld is.

Scheren of knippen van de angora is noodzakelijk, ongeveer om de 3-4 maanden. Wanneer je dit niet doet dan gaat de vacht klitten en vervilten.

Een gezonde voeding is onmisbaar

Natuurlijk voorzie je het Franse angora konijn van een gevarieerde en gezonde voeding. Dagelijks een portie hooi is onmisbaar. Vul dit aan met groenten en fruit. Je mag paardenbloem bladeren, klaver en weegbree geven. Pluk dit niet langs autowegen en ook niet in graslanden waar honden en katten hun behoefte doen.

Konijnenbrokken (biks) is een welkome aanvulling, maar eigenlijk alleen bedoeld wanneer het konijn veel energie verbruikt. Of wanneer het in de winter buiten verblijft, dan kan het wel een extra vetlaag gebruiken. Geef zeker niet teveel brokken, hier worden deze dieren te dik van. Op de verpakking staat altijd de aanbevolen hoeveelheid, volg dit op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven