Egel als huisdier (in de tuin of binnenshuis)

Heb je wel eens gedacht aan een egel als huisdier? Het is misschien wel een van de meest bijzondere huisdieren. Ontdek hoe leuk het is om dit dier als huisdier in de tuin te hebben of een terrarium in te richten.

Kun je een egel als huisdier houden?

Voordat je kiest voor een egel en deze als huisdier gaat houden, moet je eerst een aantal dingen weten. De egel is een zoogdier en kenmerkt zich om zijn stekels. Hij komt van oorsprong in grote delen van West-Europa, noordwest Rusland, Ierland en in Zuid-Europa voor.

Het is een echte insecteneter. Hij heeft twee grote snijtanden in de onderkaak. De tanden in de bovenkaak zijn puntig. De rug en flanken zijn bedekt met 5000 tot 8000 stekels. Egels kunnen slecht tegen kou en houden een winterslaap. Bij goede verzorging kunnen ze maximaal 10 jaar oud worden. De meesten worden niet ouder dan 5 of 6 jaar.

Kun je een egel in je huis houden? Dit is zeker mogelijk. In Nederland mag je alleen de Afrikaanse witbuikegel als legaal huisdier houden. Daarnaast richten veel mensen zich op de egel als huisdier in de tuin.

Terrarium egel kopen

Wil je een egel als huisdier en dus in je woning, dan kom je bij de Afrikaanse witbuikegel uit. Deze soort komt van nature voor in een groot deel van Afrika, ten zuiden van de Sahara. De witbuikegel heeft een zachte witte vacht op de buik en in het gezicht. Het is een nachtdier dat alleen (solitair) leeft. De witbuikegel wordt veel als huisdier verkocht.

Voor de witbuikegel kun je bij voorkeur een egelterrarium kopen. Het terrarium heeft een minimale oppervlakte van 120 x 50 en is minimaal 50 cm hoog. Het voordeel van een terrarium is dat je hier de warmte uitstekend regelt. De witbuikegel houdt namelijk van een temperatuur die tussen de 23 en 24 graden ligt. Een traliekooi is absoluut af te raden. Deze is tochtgevoelig en het dier kan het snel te koud krijgen. Bovendien kan het egeltje met zijn pootjes klem komen te zitten.

Bestel hier je terrarium warmtelamp

Als bodembedekking gebruik je bij voorkeur beukensnippers, zaagsel, stro of kattengrind. Houd er rekening mee dat hooi en zaagsel erg stoffig zijn. Bovendien kan de egel hierin vast komen te zitten. Gebruik je kattengrit, haal dan samengeklonterde delen regelmatig uit het hok.

In het terrarium of verblijf zorg je voor een schuilplaats. In de natuur legt de egel lange afstanden af. Daarom zorg je in het terrarium of egelverblijf voor een looprad.

Bekijk het looprad voor egels.

Een witbuikegel kopen? Die vind je bij de juiste fokker. Kijk ook eens op sites als marktplaats. Vaak adverteert de fokker hier. Een witbuikegel kost tussen de €100 en €150.

Egel als huisdier in de tuin

Misschien heb je helemaal geen zin in een egel in je huis en een terrarium kopen. In dit geval kun je kiezen voor een egeltje als zogenaamd huisdier in je tuin. In dit geval verzorg je de wilde egel zoals die in Nederland voorkomt. Dit doe je door het aanleggen van een egelvriendelijke tuin.

Geef een egel nooit melk! Ze vinden het wel lekker maar kunnen hier niet goed tegen. Wat eet hij  dan wel? Geef wat blikvoer voor katten of in water geweekte kattenbrokjes. Egels eten ook graag maden en meelwormen. Die koop je in de dierenwinkel of bij een viswinkel.

Hier koop je speciaal egelvoer

Een egel als huisdier in de tuin kan niet met een Afrikaanse witbuikegel. Deze kan zeer slecht tegen lage temperaturen. Wil je de Nederlandse wilde egels helpen, plaats dan een egelhuis in de tuin. Vul dit egelhuis voor de helft met dorre bladeren. Bedek het huis van buitenaf met herfstbladeren of turfmolm. Zo creëer je een extra bescherming tegen de winterse kou. Maak het egelhuis ieder jaar opnieuw schoon.

Ontworming van het dier

Wilde egels krijgen vaak te maken met vlooien en wormen. Heb je een egel, dan is de ontworming erg belangrijk. Het is aan te raden om dit om de drie tot zes maanden te doen. Hiermee voorkom je dat deze besmet raakt met allerlei wormen en parasieten. Ontwormen doe je het beste met een goed ontwormingsmiddel. Heb je nog andere huisdieren zoals een kat of hond? Zorg dat je deze ook regelmatig ontwormt.

Kun je een egel aaien?

Met zijn stekels blijf je liever van zijn lijf af. De truc is om een egel over zijn zachte buikje te aaien. Je blijft dus van zijn stekelige rug en flanken af. Bij gevaar vormt de egel een stekelige bal. Je kunt hem dan niet aaien of zomaar oppakken. Is dit laatste toch nodig, trek dan stevige handschoenen aan.

Heb je een wilde egel en verzorg je deze in je eigen tuin, houd dan rekening met parasieten. Veel egels zitten vol vlooien en teken en zijn besmet met wormen. Hoewel deze parasieten in veel gevallen ongevaarlijk zijn voor de mens, kun je ze  wel overbrengen op de hond of kat. Was je handen na aanraken van een wilde egel altijd goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven