Wat mogen honden niet eten?

Weet jij wat een hond mag eten? Vers vlees of rauw vlees is het beste voer voor de hond. Als vervanger zijn er de hondenbrokken, alhoewel dit minder kwalitatief voedsel is. Veel honden eten met de pot mee. Wat mag de hond niet eten? Bepaalde groenten zijn slecht voor de hond. Veel honden verdragen granen niet goed en melk of kaas wordt nog slechter verdragen. Sommige producten zijn ronduit giftig.

Hondenvoeding: een keuze maken

Honden mogen hondenvoeding eten. Dit klinkt simpel, maar is het dit ook? We onderscheiden hondenvoeding in nat voer (vlees) en droog voer (brokken). In hondenvoeding mogen alleen producten zitten die voor menselijke consumptie geschikt zouden zijn. Zo mag er in hondenvoer dus geen rattenvlees zitten. Maar wel koe (rund), schaap, varken of vis. Of gevogelte als kip of kalkoen.

Vaak wordt er voor hondenvoer gebruik gemaakt van afvalvlees of vleesresten. En ter aanvulling een hoop granen. Soms wordt er rijst in verwerkt.

Bekijk bestverkochte hondenvoer

Met de pot mee-eten

Veel mensen laten hun hond met de pot mee-eten. Dus hetzelfde voor de hond als wat er voor de mens op tafel verschijnt, Dit betekent gebakken vlees, gekookte groente, aardappelpuree, jus, macaroni, frites of pizza.

Het dier vindt het allemaal lekker, maar echt gezond is het niet. Veel voedsel is zelfs voor ons niet gezond, laat staan voor de hond. Daarnaast is de mens een echte alleseter. We leven oorspronkelijk van vlees, vruchten en zaden. De hond is een vleeseter. Al die bijproducten heeft de hond niet nodig. Soms wordt het slecht verteerd.

Honden die met de pot mee eten krijgen vaker last van hun maag of hun darmen. Ook kan de huid dof worden en wordt hij soms lusteloos. De hond heeft een gebrek aan voedingsstoffen, die hij wel uit kwalitatief hondenvoer kan halen. Stoffen die de hond wel uit degelijk hondenvoer kan halen.

Soms is het voedsel gevaarlijk. Denk maar aan kippenpootjes, waarvan de botjes gegaard zijn. Die botjes kunnen in de maag gaan splinteren.

Groenten die de hond nooit mag eten

Veel hondenvoer bestaat voor slechts 4 procent uit vlees. Dit vult de fabrikant aan met granen en groenten. Veilige groenten zijn onder andere bloemkool, andijvie, witlof en wortels. Groenten die de hond absoluut niet mag eten zijn uien, rauwe aardappel, prei, tomaat, paprika, avocado en schillen. Wees daarnaast zuinig met koolsoorten, Dat geldt voor vrijwel alle diersoorten, ook de planteneters.

Melkproducten

De hond kan beter geen melkproducten eten of drinken. Hoewel de hond het lekker vindt, kan de lactose (melksuiker) voor diarree of krampen zorgen. Denk hierbij aan melk, kaas, yoghurt, vla en andere melkproducten.

Chocolade is giftig

Geef de hond nooit chocolade. Cacao is giftig voor honden. Er zijn honden die ertegen kunnen, maar er zijn ook honden die door cacao een snelle dood sterven. In cacao zitten alkaloïden. Twee van deze alkaloïden zijn erg giftig voor de hond, namelijk theobromide en cafeïne. Het is dan ook logisch dat de hond tevens geen koffie mag drinken of andere producten met cafeïne. Ook dit is giftig voor de hond.

Een chocoladevergiftiging herken je doordat de hond twee tot vier uur na het eten van de chocolade veel plast, drinkt en moet braken. Er ontstaan epileptische aanvallen. Soms treden er hartritmestoornissen op, met de dood als gevolg.

Dit is wel veilig: speciale hondenchocolade met vlees, vis of gevogelte

Wees matig met zout

Honden kunnen niet goed tegen zout. Geef dus nooit zout of gezout voedsel aan de hond. Helaas bevatten veel hondenbrokken een teveel aan zout. Sommige merken staan hier zelfs bekend om. Rauw vlees is het beste hondenvoer, vooral wanneer het hier om speciaal rauw vlees voor de hond gaat. Het mag dan wat kosten, de gezondheid van je trouwe viervoeter is wel belangrijk.

Wil je vers vlees geven, haal dit dan bij de slager. Zorg ervoor dat het niet bewerkt is. Maar ook dat er geen kruiden aan toegevoegd zijn. Varkensvlees of rundvlees kan soms besmet zijn, waardoor de hond ziek wordt. Over het algemeen is de hondenmaag goed bestand tegen parasieten of bacteriën en zal de hond niet snel ziek worden.

Druiven, rozijnen en krenten

Krenten en rozijnen zijn gedroogde druiven. Deze drie voedingsmiddelen mag de hond absoluut niet hebben. Rozijnen zijn dodelijk bij een dosering van ongeveer 11-30 gram per kilo lichaamsgewicht. Voor druiven geldt ongeveer 32 gram per kilo lichaamsgewicht. De exacte gevaarlijke dosering is niet bekend, maar het is beter om dit nooit aan de hond te geven.

3 gram rozijnen per kilo lichaamsgewicht kan al acuut nierfalen veroorzaken. Na een paar uur begint de hond te braken en heeft diarree. Het arme dier kan binnen 24 uur sterven.

Naar de dierenarts

Heeft je hond iets gegeten dat niet goed voor hem is? Bel direct de dierenarts. Deze kan braken opwekken of de maag leegpompen. Soms is een antigif noodzakelijk. Wacht niet af en ga niet zelf lopen dokteren. Een hond kan namelijk snel in gezondheid achteruit gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven