Dwerggeit kopen en de verzorging

Een dwerggeit kopen, het lijkt wel alsof steeds meer mensen het doen. Je kunt niet zomaar wat geiten willekeurig in een achtertuin houden. Een dwerggeit verzorgen vraagt namelijk om een goede voorbereiding en leefomgeving. Ben je van plan om deze dieren als huisdier aan te schaffen, dan moet je zeker even verder lezen. Je ontvangt namelijk een aantal nuttige tips.

Kenmerken van dwerggeiten

Geiten behoren tot de evenhoevige zoogdieren. De mannetjes hebben naar achteren gebogen horens. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes. Er zijn verschillende soorten geiten waaronder de huisgeit, ook wel bezoargeit genoemd. De gemiddelde geit heeft een schouderhoogte van 43 tot 60 cm. Dwerggeiten zijn met een schofthoogte van 35 tot 48 cm een stuk kleiner.

[do_widget id=custom_html-17]

Het is vooral de West-Afrikaanse dwerggeit die als huisdier, in tuinen of op kinderboerderijen wordt gehouden. Deze geitensoort heeft een schofthoogte van 38 tot 60 cm. De mannetjes (bok) zijn groter en zwaarder dan vrouwtjes.

Dwerggeit kopen: hier moet je rekening mee houden

Je kunt een dwerggeit niet alleen houden. Het zijn echte kuddedieren dus je zult er minimaal twee aan moeten schaffen. Wil je een dwerggeit kopen en deze toch alleen houden? Houd er rekening mee dat een eenzame geit ontzettend gaat mekkeren. Dit zorgt voor veel geluidsoverlast. Bovendien kan een eenzame geit gedragsproblemen vertonen.

Er zijn verschillende plekken waar je een dwerggeit kunt kopen. Bijvoorbeeld bij een fokker, via een kinderboerderij maar er zijn ook genoeg liefhebbers die af en toe een ‘nestje’ hebben. Het zijn vooral dwerggeit bokjes die voor lage prijzen weggaan. Dit komt omdat niet iedereen een bokje (mannetje) wil hebben. Voor een dwerggeit bokje betaal je tussen de € 25 en € 50.

De vrouwtjes (geiten) zijn wat duurder. Wil je een vrouwelijke dwerggeit kopen dan kost dit tussen de € 50 en € 125. Jonge dieren zijn over het algemeen duurder dan volwassen dwerggeiten.

Een goede huisvesting

Alles valt of staat met een goede huisvesting. Ten eerste is het aan te raden om minimaal twee dwerggeiten samen te houden. Twee mannetjes bij elkaar gaat vroeg of laat voor problemen zorgen. Beter kun je twee vrouwelijke geiten samenhouden of een mannetje en een vrouwtje. Bij een grotere groep en voldoende ruimte kun je wel meerdere bokken in de weide houden.

Een dwerggeit heeft voldoende ruimte nodig. 100 m² wijde voor twee dwerggeiten is voldoende. Denk ook aan een tochtvrij en droog nachthok. Voor twee geiten moet de geitenstal een afmeting van 8 tot 10 m² hebben.

Let goed op de afrastering van de geitenweide. Deze dieren kunnen tegen het gaas gaan hangen, ertegenaan duwen of er zelfs aan trekken. Het gaas moet dus stevig genoeg zijn. Om te voorkomen dat de geiten het gaas vernielen kun je aan de onderkant een schrikdraadje spannen.

Dwerggeit verzorgen: de inrichting van de weide en het hok

Geiten moeten kunnen klimmen. Zorg daarom voor wat klimmateriaal zoals een boomstam, houten blokken, plateaus of een bruggetje. Veel dingen kun je zelf maken. Zorg er wel voor dat al het materiaal veilig is. Het moet niet direct ineenstorten wanneer de geit hierop klimt. Ook mag de geit nergens achter blijven hangen. Gebruik dus zeker geen touwnetten, dit is gevaarlijk.

De bodem van de geitenstal moet je voorzien van droog en vers stro. Dit moet je minimaal eenmaal per week verversen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe vaak de geiten in de stal verblijven. In de zomermaanden zal dit een stuk minder zijn dan in de wintermaanden. Toch zul je ook in de zomer wekelijks moeten verversen, een geitenstal trekt namelijk vliegen en ander ongedierte aan.

Monteer ook de borstel van een bezem aan de geitenstal of het hekwerk. Geiten vinden het prettig om hier tegenaan te schuren.

Voeding voor geiten

Een dwerggeit is een grazer en zal voornamelijk van gras of hooi leven. Toch houdt hij ook van ander plantaardig voedsel. Daarnaast kun je geiten bijvoeren met speciale biks oftewel brokjes. Dit is niet direct noodzakelijk maar kan wel in de winter als krachtvoer dienen.

Naar geitenvoer

Wat mag een dwerggeit wel en niet eten? Als basisvoeding geef je hem gras of kwalitatief hooi en dagelijks een beetje brokjes. Je mag ook bijvoeren met paprika, mais, stukjes appel of andere groenten en fruit. Geef liever geen koolsoorten en vooral geen aardappelschillen, uien of prei.

Een hard stukje brood mag als beloning maar bedenk dat de dwerggeit hier dik van kan worden. Bovendien bevat brood niet de juiste voedingswaarde.

Let op want dwerggeiten knabbelen overal aan. Je mag ze zeker niet in aanraking laten komen met taxus, nachtschade, rododendron en kamerplanten. Ook monnikskap en veel soorten struiken zijn giftig voor dwerggeiten. Heb je bomen in de weide staan dan kun je deze het best voorzien van gaas, zo kunnen de geiten hier niet aan komen.

Hoeveel eet een geit?

De gemiddelde dwerggeit eet dagelijks tussen de 800 en 1000 gram verse gras of hooi. Een klein pak hooi heeft een gewicht van 20-25 kg. Met twee dwerggeiten heb je dus maandelijks drie kleine pakken hooi nodig. Bij veel geiten is het aan te raden om voor grotere balen hooi te gaan, deze wegen tussen de 300 en 400 kg. Sla het hooi altijd droog op anders gaat het schimmelen.

Geef je ruwvoer of krachtvoer dan mag de dwerggeit hier dagelijks 80-150 gram van hebben. Voor grote geiten geldt een hoeveelheid van 100-200 gram per dag.

[do_widget id=custom_html-20]

Ziekte bij dwerggeiten

Helaas kan ook een dwerggeit ziek worden. Je herkent een zieke dwerggeit door ander gedrag: hij zondert zich af, is lusteloos en eet minder. Mogelijk heeft de geit ook last van diarree. Er zijn een aantal ziekten die niet alleen chronisch maar ook ongeneeslijk zijn. Bijvoorbeeld een besmettelijke hersen- en gewrichtsaandoening, veroorzaakt door een virus. Dan heb je nog een bacterie die een lymfeklierenontsteking bij geiten veroorzaakt.

Merk je dat de dwerggeit ziek is, schakel dan direct een dierenarts of veearts in. Vraag altijd of de dierenarts bekend is met kleinvee waaronder dwerggeiten. Je hebt namelijk dierenartsen die alleen gespecialiseerd zijn in gezelschapsdieren.

De dierenarts komt op locatie en onderzoekt de geit. Hierna vindt er eventueel een behandeling plaats. Soms is het nodig om de zieke geit apart te zetten. Niet alleen om op krachten komen, bij een besmettelijke ziekte is het belangrijk om verspreiding te voorkomen.

Schuiven naar boven