Kat eet niet & dit is de oorzaak

Soms wil een kat niet meer eten. Dit gebeurt door stress, na een operatie of sterilisatie. De kat eet niet en je weet hier niet de oorzaak van? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. De kat kan niet heel lang zonder eten, het lichaam gaat dan vetten afbreken en in de lever opslaan. Dit zorgt voor een levensbedreigende situatie.

Hoe lang kan een kat zonder eten?

Het is niet direct een ramp wanneer een kat een dag lang niet eet. Je moet er echter rekening mee houden dat een kat absoluut niet mag vasten. Hoe lang een kat zonder eten kan hangt een beetje van de situatie af. Krijgt hij bijvoorbeeld wel iets van melk of andere vloeibaar voedsel binnen? Dan zal het lichaam hier niet direct schade van ondervinden.

[do_widget id=custom_html-6]

Een kat heeft dagelijks voedsel nodig. Dit in tegenstelling tot een leeuw die makkelijk een week zonder eten kan. Je kunt deze twee ook echt niet met elkaar vergelijken.

Kat eet niet: verschillende oorzaken

Je hebt hierboven al wat oorzaken voorbij zien komen waarom een kat niet wil eten. Natuurlijk zijn er nog veel meer oorzaken te vinden. Hieronder vind je de oorzaak, bijbehorende symptomen en wat je moet doen.

Na sterilisatie of castratie

Het is vrij normaal dat de kat niet eet na een sterilisatie of castratie. De eerste uren na de operatie voelt het dier zich misselijk. Dit wordt veroorzaakt door de narcosemiddelen. Het is goed wanneer de kat wat drinkt, meer is de eerste uren na de ingreep echt niet nodig. Houd de kat tijdens het drinken wel in de gaten. Het dier kan namelijk zo versuft zijn dat hij voorover in zijn waterbak valt.

Na 6 tot 8 uur is de kat er vaak aan toe om te gaan eten. Je kunt wat kattenbrokjes geven maar het ook met natvoer proberen. Wanneer de kat na 12 tot 18 uur nog steeds niets heeft gegeten is het beter om even contact op te nemen met de dierenarts.

Kat eet niet na operatie

Bovenstaande geldt ook voor andere operaties die bij de kat zijn uitgevoerd. Door de narcose voelt de kat zich niet alleen misselijk maar ook gedesoriënteerd en versuft. Leg de kat op een warme en veilige plek neer. Dit mag ook vlak naast je op de bank zijn, zo kun je de kat in de gaten houden en geruststellen. Het is wel de bedoeling dat de kat binnen 12-18 uur na de ingreep wat gaat eten.

Houd er rekening mee dat het in sommige gevallen 1 tot 2 dagen gaat duren voordat het dier weer gaat eten. Dit hangt helemaal van de ingreep af. Als het goed is bespreekt de dierenarts dit, maar ook wat je eventueel zelf kunt doen. Het is in ieder geval belangrijk dat de kat in deze periode wel te drinken krijgt. Desnoods kun je wat water met een spuitje in de bek druppelen. Spuit dit niet in één keer naar binnen, het dier kan zich verslikken.

De periode na een gebitsreiniging

Vooral senior katten krijgen last van tandsteen, een vieze adem en soms zelfs uitvallende tanden of kiezen. Een gebitsreiniging is dan echt wel nodig. Omdat een kat dit niet toelaat moet de gebitsreiniging onder narcose plaatsvinden. Ook nu weer krijg je met de nawerking van het narcosemiddel te maken. De kat zal de eerste uren na de gebitsreiniging niet eten.

Houd er ook rekening mee dat de kat mogelijk pijn in de mond heeft. Ook dit maakt het eten lastig. De kat eet niet na een ingreep aan het gebit? Zorg dat het dier zacht voedsel tot zijn beschikking heeft. Laat de harde kattenbrokjes even staan en kies voor natvoer.

Naar het beste natvoer voor je kat

Door stress of na een verhuizing

Katten zijn erg gevoelig voor stress. Al helemaal na een verhuizing, ze wonen ineens in een andere omgeving. Bedenk dat de kat meer gehecht is aan zijn woning dan aan zijn baasjes. Niet vreemd dat veel katten hun oude woning proberen terug te vinden. De kat eet niet na een verhuizing? Geef het even de tijd. De meeste katten gaan binnen 24-48 uur wel weer eten. Je kunt hem eventueel verleiden met voer dat hij erg lekker vindt.

De kat eet niet door stress, dat is bijna hetzelfde als na een verhuizing. Alleen kan stress verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld de komst van een andere kat, een hond, nieuw gezinslid maar bijvoorbeeld ook een verbouwing. Probeer de kat gerust te stellen. Je kunt hem een veilig en vertrouwd plekje in huis toewijzen, waar hij even in alle rust bij kan komen.

Let op want een kat met chronische stress zal last krijgen van veelvuldige braken en diarree. Een kat met stress wil controle over zijn leven hebben. Zorg daarom dat er altijd een vluchtroute beschikbaar is. Ga ook voor vaste etenstijden, dit geeft de kat meer routine en zelfvertrouwen.

Kat eet niet als ik niet thuis ben

Je bent niet thuis aan de kat eet niet. Een bekend probleem? Meestal heeft dit met eenzaamheid te maken. Natuurlijk zijn katten solidair levende wezens maar ze hebben zich wel als huisdier goed aan weten te passen. Hierdoor zijn ze gewend geraakt aan een leven met mensen. Sommige katten zijn zo gehecht aan hun baasjes dat ze niet willen eten wanneer ze alleen zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer je dagelijks enkele uren van huis bent.

[do_widget id=custom_html-3]

Ga je enkele dagen of misschien wel enkele weken op vakantie? Dan wordt het een stuk lastiger. Bedenk dat een gestreste of eenzame kat het vasten enkele dagen vol kan houden. Uiteindelijk zal de kat wel gaan eten, maar de lever kan ondertussen wel schade hebben opgelopen. Dit is een probleem dat je niet zomaar kunt oplossen.

Ook door ziekte wil een kat niet eten

Bij bepaalde ziekten of aandoeningen heeft de kat moeite met eten. Bijvoorbeeld wanneer het dier pijn heeft, zich gestrest voelt maar ook omdat het hongergevoel weg is. Soms eet de kat niet en moet braken. De oorzaak ligt dan in een maagdarminfectie. Het kan echter ook om een infectie met een parasiet gaan, bijvoorbeeld een parasitaire worm.

Wanneer je kat niet eet en het ligt niet aan een van bovenstaande oorzaken, dan zou het dier wel eens ziek kunnen zijn. Merk je dat de kat langer dan 24 uur niets eet? Maak een afspraak bij de dierenarts.

Schuiven naar boven