De blauwe valkparkiet – een bijzondere mutatie

Valkparkieten zijn doorgaans grijs van kleur, met een gele kop en rode wangen. Daarnaast zijn er nog veel andere mutaties. Een blauwe valkparkiet zul je niet zo snel tegen komen. Toch zijn ze er wel, dit is het gevolg van een hoge hoeveelheid melanine. Dit kan resulteren in een blauwe of bruine kleur.

Veel voorkomende valkparkiet kleuren

Wilt kleur is het meest voorkomend, herkenbaar aan het grijze lichaam met witte vleugelhanden. Verder een gele kop en kuif en rode wangetjes. Bij mannetjes zijn de wangetjes feller gekleurd dan bij vrouwtjes.

Andere veel voorkomende kleuren zijn witmasker, bleekmasker, lutino en albino. Ook pastel, opaline en bont komt redelijk veel voor. Bij sommige kleurmutaties is het verschil tussen man en vrouw duidelijk aanwezig. Terwijl je dit bij andere mutaties niet kunt zien, en dit alleen aan te tonen is middels een DNA-test.

Bekijk kooien voor valkparkieten

Blauwe valkparkieten zijn zeldzaam

In de dagelijkse gang van zaken zul je nauwelijks een blauwe cockatiel tegenkomen. Je ziet hem dus ook niet zomaar bij kwekers. Toch komen ze zelden voor, en dat is zeer bijzonder. Een blauwe valkparkiet ontstaat door een extreem hoge hoeveelheid melanine. Dit is een biologisch pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid of de veren.

Overigens toont wetenschappelijk onderzoek aan dat een geheel blauwe valkparkiet kweken genetisch onmogelijk is. Mogelijk gaat het toch om een andere mutatie, zoals olijf, die in bepaald licht een beetje blauw kan lijken. Platina is ook een mutatie die nog het meest op zeer lichtblauw lijkt.

Het gebruik van kleurstoffen tijdens en na het broeden

Wel is het zo dat natuurlijke kleurstoffen voor een blauwachtige valkparkiet kunnen zorgen. Kwekers maken hier veel gebruik van, met name wanneer het op bijzondere kleuren bij kanaries aankomt. Minder vaak wordt dit bij andere vogels toegepast.

De kleurstoffen worden aan het vrouwtje (de pop) gegeven voordat ze eieren legt. Hierdoor wordt de kleurstof al in de eierschaal opgenomen. Vervolgens wordt de kleurstof nog eens aan het voer toegediend, zodat de jonge valkparkietjes deze binnenkrijgen. Bij bepaalde lichte mutaties kan dit voor een blauwe verkleuring zorgen.

Het gedrag van deze vogels

De kleur is niet van invloed op het gedrag. Een blauwe valkparkiet zal zich dan ook niet anders gedragen dan elke andere kleurslag. Het zijn levendige vogels die in het wild (Australië) in grote groepen leven. Ze communiceren door middel van een luide roep.

Als huisdier heeft de valkparkiet veel beweging nodig. Dagelijks uit de kooi is dan ook zeker aan te raden. Met voldoende geduld worden deze vogels zeer aanhankelijk. Sommige vogels laten zich makkelijk aaien, anderen houden hier niet van. Dit hangt geheel van het karakter af, maar ook van de opvoeding.

Over het algemeen zijn valkparkieten vriendelijk van aard. Wanneer ze alleen worden gehouden gaan ze vaak een goede band met hun eigenaar aan. Met z’n tweetjes of meerdere kunnen ze nog steeds heel erg tam en aanhankelijk worden.

Verschil tussen mannelijke en vrouwelijke cockatiels

De valkparkiet (Engels: cockatiel) kent een verschil in temperament wanneer het om mannelijke of vrouwelijke vogels gaat. Over het algemeen zijn de mannetjes wat luidruchtiger. Ze schreeuwen wat vaker en zullen ook meer zingen, fluiten of woordjes nabootsen. De mannelijke exemplaren kunnen verschillende deuntjes, woorden en soms zinnetjes leren imiteren.

Vrouwelijke valkparkieten zijn wat stiller. Ze schreeuwen minder en laten zich alleen horen wanneer ze iets lekkers willen of om aandacht vragen. Bij gevaar waarschuwen ze wel, net als de mannetjes. Vrouwtjes oftewel popjes zullen zelden deuntjes of woorden imiteren. Het kan wel maar dit komt zeer zelden voor.

Het fluiten van mannetjes gebeurt vooral om de partner (of de mens) te charmeren. Daarnaast is het fluiten een teken van tevredenheid.

Verzorging van de valkparkiet

Zorg dat de valkparkiet over een ruime kooi beschikt. Deze heeft horizontale spijlen want het zijn echte klimmers. Hierbij gebruiken ze de snavel veelvuldig. Het is goed om de vogel dagelijks rond te laten vliegen. Wees hier in het begin voorzichtig mee en sluit de gordijnen, anders vliegt het dier tegen het raam. Dit kan voor ernstige verwondingen en soms de dood zorgen.

Geef een mengsel van zaden en pitten. Het beste kies je voor speciaal vervoer. Eventueel pellets, geschikt voor kieskeurige vogels. Naast pellets blijft het wel belangrijk om dagelijks wat zaden te geven omdat deze vogels een spiermaag hebben. Veel mensen denken dat pellets voldoende zijn maar dat is het dus niet.

Bekijk valkparkieten voer

Verder mogen valkparkieten groenten en fruit hebben. Geef ook regelmatig eivoer, dit zorgt voor de nodige energie en kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven