De 10 grootste reptielen ter wereld

Ruim 300 miljoen jaar geleden zijn reptielen ontstaan. Van hieruit kwamen de dinosauriërs, maar ook veel andere diersoorten. Het zijn bijzondere dieren die zich hebben weten aan te passen aan een leven in het water, maar ook op het land. Maak kennis met de 10 grootste reptielen ter wereld.

1. De zoutwater krokodil

De grootste nog levende reptiel ter wereld is de zoutwater krokodil. De mannetjes bereiken een lengte tot wel 5 meter, vrouwtjes blijven iets kleiner. Er zou ergens ook een exemplaar met een lengte van 10 meter rond moeten zwemmen, maar die is nooit in het echt gespot. De lengte is geschat naar aanleiding van pootafdrukken. De langste zoutwater krokodil die ooit gevangen is, had een lengte van zeven meter. Dat is natuurlijk ook erg indrukwekkend.

De zeekrokodil komt voornamelijk in Azië en Australië voor. Je gaat hem dus helaas niet in Europa spotten, en dat is misschien maar goed ook.

Bezoek de reptielenwinkel

2. Nijlkrokodil

Hij is ook imposant en bereikt een lengte van ongeveer 6,5 meter: de Nijlkrokodil. Deze zoetwater krokodil kan tot wel 700 kg wegen, dus die til je niet zomaar even op. Dat moet je ook niet willen want hij verslindt met gemak een jong nijlpaard en soms zelfs een leeuw.

Hij jaagt voornamelijk ‘s nachts en ligt overdag te zonnen. Je komt hem in grote delen van Afrika tegen waaronder Egypte, Ethiopië, Mozambique en Zimbabwe.

3. Orinocokrokodil

Op de derde plaats staat de Orinocokrokodil. Hij wordt ongeveer vijf meter lang, maar vroeger zijn er exemplaren waargenomen die tot wel 7 meter lang waren. Mannetjes kunnen tot wel 350 kg wegen. Hij leeft voornamelijk in Zuid-Amerika, in tropische en subtropische bossen en draslanden. Bij een bezoek aan de Kleine Antillen, Venezuela of Colombia moet je goed uitkijken voor deze krokodil. Behalve in Zuid-Amerika komt hij verder nergens anders voor.

4. De lederschildpad

Een van de grootste reptielen ter wereld die niet onder de krokodillen valt is de lederschildpad. Hij behoort als enig lid niet tot de familie der zeeschildpadden. Dit dier bereikt een lengte tot wel 2,4 m en is hiermee tevens de grootste schildpad die op aarde rondzwemt.

Hij komt wereldwijd voor, zowel in tropische zeeën als in poolwateren. Hiermee heeft de lederschildpad zich uitstekend aan weten te passen aan verschillende leefomstandigheden. Hij leeft volledig van kwallen, iets dat zeer bijzonder is. Bovendien kan hij zijn eigen lichaamswarmte maken, in tegenstelling tot veel andere reptielen.

5. Amerikaanse alligator

Deze Amerikaan wordt tussen de 3 en 4 meter lang, maar vrouwtjes blijven kleiner. Met een gewicht van 540 kg moet hij niet op je voeten gaan staan.

Hij komt voornamelijk langs de kust van zuidoost Amerika voor, daarom wordt hij ook wel de Mississippi alligator genoemd. In het noorden van Mexico zijn enkele van deze exemplaren uitgezet.

Tip: Boeken over reptielen en amfibieën

6. Zwarte kaaiman

Op de zesde plaats staat de zwarte kaaiman, een krokodil uit Zuid-Amerika. Met een lengte van twee meter is ook dit dier indrukwekkend. Hij leeft in het Amazonebekken en is hier het grootste roofdier. Hij kan makkelijk een kleinere krokodil verorberen.

Zijn lichaam is donker van kleur. Dit biedt niet alleen een perfecte camouflage, maar een donkere kleur vangt ook veel zonlicht op. Op deze manier kan de zwarte kaaiman zich warm houden.

7. De gaviaal

Een bijzondere naam voor een bijzonder dier, het gaat hier om een krokodilachtige. Hij wordt ook wel de Indische gaviaal genoemd, vanwege zijn verspreidingsgebied. Hij komt in delen van India, Nepal, Bangladesh, Pakistan en andere Zuid-Aziatische landen voorts. Hier leeft hij in rivieren en meren.

De gaviaal heeft een lengte die tussen de 4 en 6 meter ligt. Sommige mannetjes kunnen tot wel zeven meter lang worden. Vrouwtjes zijn met vier meter altijd een stuk kleiner. Het voedsel van deze krokodil bestaat uit vissen en soms uit kleine zoogdieren. Lange tijd werd gedacht dat ze ook schildpadden eten maar hier is de bek niet geschikt voor. De gaviaal wordt dan ook in dierentuinen samen met schildpadden gehouden.

8. Moeraskrokodil

In delen van India en Pakistan leeft de moeraskrokodil. Hij wordt ongeveer 4 meter lang en heeft een bruine tot bruingrijze kleur. Verder heeft hij een brede kop en 66 tot 68 vlijmscherpe tanden. Hij leeft van reptielen, vis en kleine zoogdieren.

9. Groene anaconda

Daar is hij dan: de grootste slang ter wereld. De groene anaconda bereikt een lengte tot wel 8 meter. Hij leeft in de regenwouden van het noordelijk gedeelte van Zuid-Amerika. De volwassen exemplaren kunnen prima zwemmen, je komt ze dan ook voornamelijk langs oevers van grote rivieren tegen.

Hij eet vogels, reptielen en zoogdieren. Opvallend is dat de anaconda levendbarend is. Hij legt dus geen eieren maar de jonge komen levend ter wereld, waarbij ze al gelijk een lengte hebben van 70 cm.

10. Onechte karetschildpad

Een van de grootste zeeschildpadden is de onechte karetschildpad. Hij heeft een lengte die tussen de 2 en 2,5 meter ligt en een gewicht van ongeveer 120 kg. Eerder werd gedacht dat het gewicht 450 kg bedroeg, maar dit was een verkeerde inschatting. Het laatste exemplaar dat in West-Europa is aangetroffen woog 227 kg.

Deze schildpad heeft een grote verspreiding, waarbij hij ook langs de kusten van Nederland en België is waargenomen. Verder komt hij in de Grote Oceaan, de Indische Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee voor.

Dit waren ze, de 10 grootste reptielen ter wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven