Dierenweegschaal voor hond of kat

Met een dierenweegschaal controleer je het gewicht van de hond of kat. Vaak maken fokkers hier gebruik van, maar het wil ook dat je gewoon de gezondheid in de gaten wil houden. Met betrekking tot de dierenweegschaal heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een babyweegschaal, speciale honden- of katten weegschaal maar ook de personenweegschaal.

[do_widget id=custom_html-64]

Een gezond gewicht bij de hond of kat

Hoe weet je nu of de kat of hond een gezond gewicht heeft? Dit doe je allereerst door naar de rasstandaard te kijken. Een volwassen Shih Tzu weegt tussen de 4 en 7,2 kg. Een Duitse herder zou tussen de 22 en 40 kg moeten wegen. De gemiddelde kat weegt 4 kg terwijl sommige raskatten hier bovenuit komen.

Kijk dus eerst naar het gemiddelde gewicht dat bij het ras hoort. Houd er ook rekening mee dat mannetjes wat groter en zwaarder zijn dan de vrouwtjes. Is een dier te mager dan zie je de taille duidelijk. Zo kun je bijvoorbeeld ook de ribben en wervels goed zien. Bij een dier met overgewicht kun je de ribben niet zien en ook nog eens moeilijk voelen. Ook zal dit dier sneller buiten adem zijn.

Je dier wegen: 5 handige tips

Moet je een dierenweegschaal aanschaffen of kun je de hond of kat ook op een andere manier wegen? Hieronder vind je vijf methoden om het gewicht van het dier te meten.

1. Samen op de weegschaal

De makkelijkste methode is door je dier op te tillen en samen op de personenweegschaal te gaan staan. Zet vervolgens het dier neer en ga alleen op de weegschaal staan. Het tweede gewicht (van jezelf) trek je van het eerste gewicht (jij +dier) af. Zo weet je hoeveel de hond of kat heeft.

Voorbeeld: samen met je hond weegt je 80 kg. Hiernaast ga je alleen op de weegschaal staan en geeft deze 70 kg aan. 80 kg – 70 kg = 10 kg. De hond weegt dus 10 kg. Deze methode is voor meer dan 93% betrouwbaar.

2. Alleen op de personenweegschaal

Een kat of kleine hond krijg je soms wel alleen op de personenweegschaal. Zet de weegschaal aan en zet het dier erop. Zorg dat de hond of kat gaat zitten en enkele seconden niet beweegt. Dit lukt alleen wanneer je huisdier goed getraind is.

Houd er rekening mee dat veel weegschalen bij gewichten onder de 15 kg minder betrouwbaar zijn. Daarom is deze methode niet echt aan te raden.

3. Babyweegschaal

Voor kleine hondenrassen en voor alle katten kun je ook gebruik maken van een babyweegschaal. Deze meet een gewicht met een maximum dat varieert van 20-100 kg. Een babyweegschaal bestaat uit een weegplateau waarop je de hond laat zitten. Het is bij een baby weegschaal belangrijk dat de hond goed in het midden zit, anders diept het ding om. Dit soort weegschalen is dan ook wat minder stabiel.

Aan de andere kant is een babyweegschaal ideaal voor alle katten en de kleinste hondenrassen. Denk hierbij aan de Maltezer, Yorkshire terriër, teckel of chihuahua. Bovendien werkt deze zeer nauwkeurig waardoor je het gewicht van het dier perfect kan meten.

4. Dierenweegschaal

Dan is er nog de dierenweegschaal en dit is echt een aanrader. Deze is namelijk geschikt voor alle katten maar ook voor alle honden. Je kunt er dus zelfs grote hondenrassen mee wegen. Bovendien is dit een zeer nauwkeurige dierenweegschaal die nauwelijks afwijkt.

De echte dierenweegschaal bestaat uit een weegplatform waarop het dier kan zitten. Je hoeft de hond of kat niet op te tillen, hij kan er zelf op stappen. Afhankelijk van het model heeft het weegplatform een afmeting van 50 x 50 cm (klein) of 95 x 50 cm (groot). Er zijn uiteraard ook andere modellen verkrijgbaar. Je hebt namelijk ook de puppy- en kittenweegschalen, die zijn een stuk compacter en goedkoper.

Bekijk dierenweegschaal

Tip: wanneer je op bovenstaande link klikt dan kom je bij de dierenweegschalen terecht. Scrol een beetje naar onder om de grotere modellen te bekijken.

De professionele dierenweegschaal is verkrijgbaar vanaf € 89. De duurdere modellen lopen op tot meer dan € 300. Een grote en professionele dierenweegschaal wordt vaak door dierenarts aangeschaft. Particulieren kiezen eerder voor de kleinere goedkopere modellen.

5. Bij de dierenarts

Het gewicht van je hond of kat meten? Wanneer je helemaal geen weegschaal in huis hebt dan kun je ook nog langs de dierenarts. Vaak staat er een dierenweegschaal in de wachtkamer en kun je je huisdier hier gewoon opzetten. Soms bevindt de dierenweegschaal zich in de praktijkruimte. Je zult dan een afspraak moeten maken. Houd er in dit geval rekening mee dat je misschien wel consultkosten moet betalen.

Een goede dierenarts zal voor gebruik van de dierenweegschaal niks in rekening brengen of slechts een klein bedrag.

[do_widget id=custom_html-16]

Hond wegen: zo doe je dat

Je hond wegen is niet zo moeilijk. Hierboven heb je al kunnen zien welke weegschalen beschikbaar zijn: een personenweegschaal, babyweegschaal of een speciale dierenweegschaal. Het is belangrijk dat je altijd eerst de weegschaal aanzet en dan pas de hond erop plaatst. Zet je de weegschaal namelijk pas aan wanneer het dier er al op zit dan heb je kans dat het gewicht niet afleesbaar is.

Een uitzondering hierop vormt de dierenweegschaal. Er zijn verschillende merken en modellen verkrijgbaar. Bij sommige dierenweegschalen kun je de hond wegen door hem eerst erop te zetten en dan pas in te schakelen. Kijk vooraf op de gebruiksaanwijzing, dan weet je ook hoe de dierenweegschaal werkt.

Schuiven naar boven