Online puppy kopen – belangrijke kooptips

Online een puppy kopen is helemaal de trend. Je bestelt via het internet een (ras)hond en krijgt hem in veel gevallen ook nog eens thuisbezorgd. Dit klinkt hartstikke makkelijk maar is het ook verstandig? Dat hangt een beetje van je eigen oplettendheid af. Wil je online een pup kopen, lees dan zeker onderstaande kooptips.

[do_widget id=custom_html-50]

Herken illegale hondenhandelaren

Een pup online kopen brengt een groot risico met zich mee. De vraag naar online puppy’s stijgt enorm. Hierdoor neemt ook het aantal illegale fokkers of handelaren toe. Vaak zijn deze vanuit het buitenland werkzaam. Vooral op sites als Marktplaats of in Facebook groepen kom je deze illegale handelaren veel tegen.

Zorg dat je dit soort illegale praktijken herkent. Kijk eerst eens op het profiel van de adverteerder. Biedt deze meerdere puppy’s van verschillende rassen aan, dan zou het zomaar om een handelaar of broodfokker kunnen gaan. Vraag ook om het telefoonnummer van de adverteerder. Is het een buitenlands telefoonnummer, ga hier dan niet mee in zee. Bedenk dat veel puppy’s uit Oost-Europese landen een slechte gezondheid hebben.

Kijk ook goed naar het taalgebruik. Communiceer deze persoon in het Engels of in slecht Nederlands? Zet hier dan je vraagtekens bij. Stel ook eens een kritische vraag. Word je vervolgens uitgescholden dan is dit zeker geen betrouwbare en nette fokker.

Trek de aanbieder na

Online een puppy kopen doe je het liefst bij een Nederlandse of Belgische aanbieder. Het is aan te raden om de aanbieder, bijvoorbeeld de fokker of handelaar, goed na te trekken. Erkende fokkers hebben meestal een eigen website en maken ook hun naam en adres bekend. Is dit niet bekend, vraag er dan naar. Doe ook onderzoek via het internet. Vraag bijvoorbeeld op een populair forum of iemand al eens van deze aanbieder heeft gehoord.

Is de aanbieder of fokker moeilijk te achterhalen? Dan is het beter om ergens anders een puppy te kopen.

Ga zelf kijken

Natuurlijk is online een puppy kopen hartstikke praktisch, maar niet de meest betrouwbare methode. Het beste ga je zelf bij de fokker of handelaar kijken. Vraag ook of de moeder aanwezig is. Wanneer de moeder niet zelf aanwezig is dan gaat het hier om een handelaar en zeker geen fokker. Dit hoeft niet direct slecht te zijn, zolang de pups minimaal 8 weken oud en gezond zijn. Houd er wel rekening mee dat veel handelaren de pups veel eerder bij de moeder weghalen. Tijd is geld.

Mag je niet zelf komen kijken? Ook dan is het beter om bij deze aanbieder geen puppy te kopen. Waarschijnlijk heeft deze persoon toch wat te verbergen. Mag je wel komen kijken let dan vooral op de hygiëne. Hoe wordt het nestje pups gehouden en zien alle puppy’s er gezond uit?

Naar de online puppy winkel (benodigdheden)

Koop geen goedkope puppy’s

Natuurlijk is het heel verleidelijk om een pup van € 50 in huis te halen. Let wel op want dit kan zomaar een ernstig zieke pup zijn. Ook kan dit hondje nooit voorzien zijn van een stamboom of de juiste papieren. Bedenk ook dat er vaak gesjoemeld wordt met het paspoort en de inentingen. Het zou zomaar kunnen zijn dat puppy helemaal niet ingeënt en ontwormd is.

De prijzen voor puppy’s zijn de laatste jaren flink toegenomen. Een bastaard puppy kost nu tussen de € 500 en € 900. Voor een rashond betaal je minimaal € 1000, oplopend tot wel € 2000. Een hoge prijs wil overigens niet zeggen dat het dier gezond is en een originele stamboom heeft. Ook hierin wordt nog wel eens gesjoemeld.

Puppy thuisbezorgen? Liever niet

Tijdens de coronacrisis is er een run ontstaan op het online puppy kopen en thuis laten bezorgen. Niet aan te raden, tenzij je vooraf bij het nest bent gaan kijken. In dit geval heb je inzicht in de gezondheid van de honden en kun je eventueel afspreken om puppy thuis te laten bezorgen.

Online een pup kopen en thuis laten bezorgen zonder dat je dier ooit hebt gezien moet je echt niet doen. Je weet namelijk niet of je te maken hebt met een betrouwbare of toch een onbetrouwbare handelaar. Ook zie je niet of puppy gezond is.

Het gebeurt helaas vaker dat een zieke pup medicijnen ingespoten krijgt waardoor hij bij thuisbezorging redelijk gezond oogt. Maar na enkele uren gaat het al mis. Je zal niet de eerste zijn die online een pup koopt en binnen twee maanden afscheid van het jonge dier moet nemen. Wees dus voorzichtig met een impulsieve aankoop en het thuis laten bezorgen.

Een nachtje over slapen

Bij een betrouwbare hondenfokker of handelaar hoef je niet direct een beslissing te maken. Je mag er een nachtje over slapen. Daarom is het ook beter om naar een pasgeboren nestje uit te kijken, dan kun je er nog zeker 6-8 weken over nadenken. Soms moet je na je beslissing een aanbetaling doen. Die aanbetaling ben je wel kwijt wanneer je uiteindelijk besluit het dier niet te nemen.

[do_widget id=custom_html-64]

Zieke pup gekocht, wat nu?

Helaas worden er ook heel wat zieke pups online verkocht. Daarom is het zo belangrijk dat de verkoper van tevoren kan aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om de pup zo gezond mogelijk te houden. Kan de verkoper dit niet aantonen dan is hij aansprakelijk voor de zieke pup.

Ga allereerst met een zieke pup naar de dierenarts. Deze achterhaalt de oorzaak van de ziekte en start een behandeling. Dit is natuurlijk het belangrijkste, de gezondheid van het jonge dier staat voorop. Vervolgens kun je de verkoper of fokker aansprakelijk stellen. Doe dit bij voorkeur per aangetekende brief. Mocht de verkoper of fokker niet reageren dan moet je een jurist of advocaat inschakelen.

Conclusie: online puppy kopen is niet verstandig

Wanneer je bovenstaande leest kun je maar één conclusie trekken: online een puppy kopen is onverstandig. Dit is natuurlijk anders wanneer je op een online advertentie reageert, een afspraak maakt en bij de fokker gaat kijken. Dit valt dan niet onder online een pup kopen maar online reageren.

Schuiven naar boven