Hond zonder tanden, dat kan gewoon

Mensen zonder tanden kiezen voor een kunstgebit (prothese). Een hond zonder tanden, moet je hier ook een kunstgebit voor nemen? Nee hoor, de meeste honden die geen tanden of kiezen meer hebben binnen zich prima redden. Wel moet je rekening houden met het soort voer dat je geeft.

Oorzaak van verlies van tanden en kiezen

Volwassen honden hebben meer blijvende tanden en kiezen dan mensen. De mens heeft er 32, de hond maar liefst 42. Zo ziet het hondengebit er uit:

  • 12 snijtanden
  • 4 hoektanden
  • 16 premolaren
  • 10 molaren

Dit is natuurlijk verdeeld over de boven- en onderkaak. Zo heeft de hond in zijn bovenkaak in totaal 4 ware kiezen en in de onderkaak 6 ware kiezen.

[do_widget id=custom_html-64]

Waardoor raakt een hond zijn tanden of kiezen kwijt? In veel gevallen heeft dit met ontstekingen te maken. Met als bij de mens dan over de hond last van tand raakt en tandsteen krijgen. Ook kunnen er gaatjes in het gebit ontstaan. Wanneer dit niet behandeld wordt dan trekt de ontsteking steeds dieper naar binnen. Uiteindelijk komt de tand of kies los te staan en valt of laat uit.

Een andere oorzaak van verlies van elementen is een trauma (ongeval). Bij een slecht gebit zal de hondentandarts of de dierenarts soms de tanden of kiezen trekken. Daarnaast kan het dat de hond met een gebitsafwijking is geboren.

Oudere hond verliest tanden

Het komt regelmatig voor, de oudere hond verliest tanden. Dit heeft feitelijk niks met ouderdom maar met een slechte gebitsverzorging te maken. Wilde honden hebben minder vaak last van tandsteen dan de huishond. Dit komt omdat onze hond ander voer krijgt en vaak ook nog snacks of snoepjes. Hierdoor ontstaat er sneller tandsteen.

Een oude hond met rotte tanden komt dus vaker voor. Je merkt dit doordat het dier enorm uit zijn bek stinkt je kunt soms ook bloed zien wanneer hij op een bot kluift. Het kan ook dat de hond pijn heeft tijdens het eten. Hierdoor gaat hij veel langzamer eten of weigert bepaald goed zal. Bij ernstige ontstekingen kunnen één of meerdere tanden spontaan uitvallen.

Hond zonder tanden: de gevolgen

Kan een hond zonder tanden? In veel gevallen wel, al zal dit vooral in het begin wat problemen geven. Uiteindelijk weet de hond zich hier goed op aan te passen. Hoe een en ander verloopt hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid tanden die verloren gaan. Bij een enkele tand of kies merkt het dier hier niets van. Hoe meer tanden of kiezen hij mist, hoe moeilijker het wordt om goed te kunnen eten.

Daarom moet je rekening houden met de voeding. Wanneer de hond meer dan 50% van zijn gebit nog heeft dan kan hij gewoon brokken blijven eten. Mist hij erg veel tanden en kiezen dan moet je mogelijk overgaan op zachter voedsel. Denk hierbij aan blikvoer (natvoer) of vers vlees. Dit is ook het geval wanneer het dier meerdere kiezen mist. De kiezen zijn immers het belangrijkst om voedsel te kunnen kauwen.

Bekijk natvoer honden

Kan een hond zonder tanden nog brokken eten?

Misschien wil je de hond zonder tanden evengoed brokken laten eten. Op termijn is dit zeker mogelijk. Het tandvlees wordt met de tijd wat harder. Dit stelt de hond in staat om de brokken te vermalen. Andere honden slikken de brokken in zijn geheel door. Of je hond dit kan is een kwestie van uitproberen.

Je kunt in het begin eerst experimenteren met een hondenmenu (diner). Dit is een mengsel van brokken en granen dat je met warm water vermengt. Een prima keuze voor de ouder wordende hond die graag tanden of kiezen mist, maar ook voor de geheel tandeloze dieren. Houd het wel even in de gaten want wanneer de hond het niet goed kan kauwen kun je beter voor wat anders kiezen.

Het leven zonder hoektanden

De belangrijkste tanden van een hond zijn de hoektanden.  Wanneer de onderste hoektanden ontbreken dan gaat de tong uit de bek hangen. Dit leidt tot een pijnlijke uitdroging van de tong. Wanneer de bovenste hoektanden weg zijn dan vallen de bovenlippen naar binnen. Hierdoor bijt de hond continu op de bovenlip, iets dat natuurlijk voor pijnlijke wondjes zorgt.

Kan een hond zonder hoektanden? Ja het kan maar zoals je hebt kunnen lezen kunnen er wel wat complicaties optreden. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden, vooral met betrekking tot uitdroging van de tong. Vraag eventueel de dierenarts om advies.

Problemen bij de hond laten behandelen

Hoe weet je of een hond kiespijn heeft? In veel gevallen merk je hier weinig van. Honden zullen van nature de pijn zo min mogelijk tonen. Toch zijn er een aantal dingen waaraan je kunt merken dat de hond kiespijn heeft. Bijvoorbeeld het langzamer eten, bloed op het kauwspeelgoed of bot maar ook een vieze adem.

Kon je voorheen probleemloos in de bek kijken en laat de hond dit nu niet meer toe? Ook dit is vaak een teken van pijn. Bij dit soort symptomen kun je beter even langs de dierenarts. Deze bekijkt de oorzaak en stelt eventueel een behandeling voor. Zijn de problemen erg groot dan kun je ook op zoek gaan naar een gespecialiseerde een honden tandarts.

[do_widget id=custom_html-52]

Dit kost een gebitsreiniging of tanden laten trekken

Op de leeftijd van 8-12 jaar zullen de meeste honden toe zijn aan een gebitsreiniging. Dit gebeurt altijd onder narcose. De kosten voor een gebitsreiniging variëren van € 75 tot € 180. De prijsverschillen zijn van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste van het ras: hoe groter hoe duurder. Ook de leeftijd van de hond mee. Zo zal een oude hond veel meer medische controle nodig hebben dan een jong en gezond dier.

Natuurlijk hangen de kosten ook van de dierenarts zelf af. Gaat het om een kleine of grote praktijk, in een stad of dorp? Als laatste is de behandeling zelf prijsbepalend. In veel gevallen is een eenvoudige gebitsreiniging voldoende, maar soms is er veel meer nodig.

Bijvoorbeeld het trekken van een of meerdere tanden. Hoef je alleen maar tanden bij de hond te laten trekken dan ben je tussen de € 100 en € 150 kwijt. In combinatie met een gebitsreiniging kan dit oplopen tot wel € 400.

Schuiven naar boven