Knaagdieren weegschaal – voor konijnen, cavia’s, hamsters etc

Met een knaagdieren weegschaal houd je het gewicht van je huisdier nauwkeurig bij. Deze weegschaal is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Hier passen alle knaagdieren waaronder konijnen, cavia’s maar ook hamsters en muizen op. Daarnaast is de knaagdieren weegschaal geschikt voor puppy’s en kittens, pluimvee en vogels.

[do_widget id=custom_html-62]

Gezond gewicht van het dier

Het is belangrijk om regelmatig het gewicht van huisdieren in de gaten te houden. Overgewicht brengt namelijk gezondheidsklachten met zich mee. Ook een te laag gewicht is slecht voor de gezondheid, vooral wanneer het om jonge dieren gaat. Met een knaagdieren weegschaal kun je maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks het gewicht meten.

Hoe weet je wat een gezond gewicht van het dier is? Hier heb je de rasstandaard voor. Daarnaast verschilt het gewicht natuurlijk per diersoort. Kijk maar eens hieronder naar de verschillende gewichten van knaagdieren:

 • Dwergmuis: 3-12 g
 • Muis: 19-22 g
 • Rat: 40-250 g
 • Bruine rat: 240-500 g
 • Gerbil: 50-60 g
 • Dwerghamster: 15-20 g
 • Goudhamster: 20-30 g
 • Chinchilla: 370-500 g
 • Cavia: 500-1200 g
 • Konijn: 1000-2500 g
 • Groot konijn: 4500-7000 g

Knaagdieren weegschaal kopen: enkele tips

Van plan om een knaagdieren weegschaal te kopen? Koop niet het eerste het beste model. Sommige goedkope weegschalen zijn onnauwkeurig. Ze meten bijvoorbeeld per 10 gram, iets dat bij kleine knaagdieren ongewenst is. Stel je voor dat je het gewicht van een muis wil meten. Wanneer de weegschaal in stappen van 10 g meet dan zal deze van 10 g naar 20 g verspringen. Terwijl de muis eigenlijk 12 g weegt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Om bovenstaande reden moet je voor een goede knaagdieren weegschaal gaan. Hieronder vind je enkele kooptips maar ook wat de weegschaal moet kosten.

Let op het maximumgewicht

De kleine knaagdieren weegschaal is geschikt voor dieren met een maximumgewicht van 10 kg. Hierbij is hij dus geschikt voor alle knaagdieren waaronder ook de grotere konijnenrassen. Je kunt hem zelfs voor puppy’s, kittens, volwassen katten of volwassen kleine hondenrassen gebruiken.

Koop je een keukenweegschaal dan heeft deze vaak een maximum gewicht van 1 of 2 kg. Op zich is dit prima wanneer je alleen maar kleine knaagdieren hebt. Voor cavia’s, konijnen en het grotere pluimvee is een kleine keukenweegschaal niet geschikt. Let daarom altijd op het maximumgewicht.

Een veilig weegplateau

Een normale keukenweegschaal heeft een plat weegplateau. Dit is prima wanneer het dier ook netjes blijft zitten. Voor puppy’s en kittens, hamsters, ratten en muizen kun je beter voor een komvormig weegplateau kiezen. Hierbij zijn er opstaande randjes zodat het dier niet zo snel kan weglopen of eruit kan vallen. Bedenk van tevoren wat het meest praktisch is.

Geen grote dierenweegschaal kopen

Voor knaagdieren moet je absoluut geen dierenweegschaal kopen die bedoeld is voor grote honden. Deze dierenweegschaal een hebben een maximale capaciteit van 100-300 kg. Ze meten in stappen van 100 g. Je kunt je voorstellen dat je hier weinig mee kan wanneer je het gewicht van een knaagdier wil meten.

[do_widget id=custom_html-11]

Niet op de personenweegschaal

Ditzelfde geldt voor het gebruik van een personenweegschaal. De meeste van deze weegschalen meten in stappen van 100 g, soms zelfs in stappen van 500 g. Je kunt hier je knaagdier niet opzetten. Ook heeft het geen zin om samen met het knaagdier op de personenweegschaal te gaan staan, dit is en blijft onnauwkeurig.

De prijs van de knaagdieren weegschaal

Wat betaal je voor een knaagdieren weegschaal? Dat hangt er een beetje vanaf waar je voor kiest. Ga je voor een digitale keukenweegschaal die per gram meet, dan ben je tussen de € 15 en € 25 kwijt. Een echte knaagdieren weegschaal kost tussen de € 25 en € 50.

De beste knaagdieren weegschaal

Je bent vast benieuwd naar de beste knaagdieren weegschaal die verkrijgbaar is. Veel verkochte modellen zijn die van PetZchoice en WeighJo. De best verkochte modellen kosten tussen de € 25 en € 30, dat valt dus echt wel mee. Het betreft hier allemaal knaagdierweegschalen met een komvormig weegplateau. Zo kun je het dier op een veilige manier wegen.

Bekijk best verkochte knaagdieren weegschaal

Via bovenstaande link zie je ook wat dierenweegschalen voor grote honden, die moet je maar overslaan.

Het gewicht van een knaagdier meten: zo doe je dat

Hoe vaak moet je het gewicht van een knaagdier meten? Bij pasgeboren dieren doe je dit gedurende de eerste week dagelijks. Hierna om de 2 tot 3 dagen. Is het dier 2 weken oud dan kun je wekelijks wegen. Op de leeftijd van 6 weken hoeft dit nog maar eenmaal per maand.

Bij zieke of oude dieren kan het nodig zijn om vaker te wegen, bijvoorbeeld wekelijks of elke dag. Alleen zo kun je de gezondheid goed in de gaten houden. Heeft het dier ernstig overgewicht of ondergewicht, ga dan langs de dierenarts.

Het gewicht van een knaagdier meten is vrij eenvoudig. Zet de weegschaal aan en plaatst het dier hierop. Houd je handen als een kommetje rondom het dier. Dit voorkomt dat het knaagdier wegspringt. Let op dat je niet met je handen op het knaagdier drukt omdat er dan extra gewicht bijkomt.

Wanneer het dier onrustig is

Sommige dieren laten zich moeilijk op de weegschaal zetten. Dit kun je eenvoudig oplossen door een theedoek over het dier te doen. Zet hem eerst op de weegschaal en doe er direct een theedoek overheen. Lees het gewicht af en haal de theedoek weer weg. Haal het dier van het weegblad en leg de theedoek goed op de weegschaal. Het gewicht van de theedoek trek je af van het eerder gemeten gewicht. Tip: een theedoek weegt tussen de 50 en 70 gram.

Schuiven naar boven