Devon rex – belangrijke informatie

Hij is nieuwsgierig en heeft een bijzonder uiterlijk: de Devon Rex. Dit kattenras is sinds 1969 bekend in Nederland. Inmiddels zijn er een aantal fokkers aan clubs actief die zich helemaal richten op de Devon Rex. Wil je een kitten of volwassen dier van dit ras in huis halen? Zoek naar een goede fokker of cattery. Lees ook onderstaande informatie met betrekking tot uiterlijk, karakter en opvoeding door.

Ontstaan van dit kattenras

Rond 1960 werd in het Engelse plaatsje Devon een nestje kittens geboren. Een van deze kittens had een gekrulde vacht. De eigenaresse van deze kitten zag in de krant een artikel staan over de Cornisch Rex. Dit is een kattenras met een zachte en gekrulde vacht. Er werd besloten om de kitten, die een katertje bleek, te kruisen met de Cornisch Rex. Helaas was het resultaat niet zoals gewenst.

[do_widget id=custom_html-23]

Er werd toen besloten om een apart fokprogramma voor de Rex Gene 2 op te stellen. Rex Gene 2 kreeg later de benaming Devon Rex. Nagenoeg alle Devon Rexen hebben de stamvader van de Cornisch Rex als voorouder. Terwijl de Cornisch rexen juist dat gekrulde katertje uit Devon als voorouder hebben.

In 1969 kwam dit ras naar Nederland toe. Toch wil dit niet zeggen dat iedereen bekend is met de Devon Rex. Er zijn zeker Nederlandse en Belgische fokkers actief maar je komt ze vrij weinig tegen.

Uiterlijke kenmerken Devon Rex

Vooral de vacht van de Devon Rex is opvallend te noemen. De vacht is gekruld of gegolfd en mag zeker niet lang zijn. Op de buik komt juist weinig beharing voor. De kop van dit ras is breed met grote ovaalvormige ogen. De hals is lang, het lichaam gespierd maar wel slank. De lange poten en staart geven de kat een sierlijk uiterlijk.

Door dit ras te kruisen met onder andere de Burmees of Britse korthaar zijn er veel vachtpatronen en kleuren ontstaan. De Devon Rex komt dan ook in verschillende aftekeningen of kleurslagen voor.

Karakter van dit dier

Heeft de Devon Rex karakter? Nou en of, dit ras is namelijk heel erg op mensen en met name de eigenaar of verzorger gericht. Omdat de Devon Rex een goede band met mensen aangaat kun je hem ook trucjes leren. Enerzijds heeft dit met hun behoefte aan aandacht te maken, anderzijds gaat het hier ook om een intelligent ras.

Houd er rekening mee dat dit dier echt veel aandacht nodig heeft. Je kunt hem dus niet lange tijd alleen thuislaten. Ben je veel van huis weg dan is het aan te raden om twee katten te nemen. De Devon Rex kan goed overweg met verschillende dieren waaronder katten, kinderen maar ook kleinere dieren. Blijf wel altijd in je achterhoofd houden dat deze kat een roofdier is. Laat prooidieren daarom nooit zonder toezicht loslopen wanneer de Devon Rex in de buurt is.

Vanwege zijn aanhankelijke karakter kan deze kat ook goed overweg met kinderen. Uiteraard is een kat geen speelgoed en moet deze met respect worden behandeld. De Devon Rex is ook erg speels. Hij houdt van een uitdaging en zal zeker blij zijn met verschillende kattenspeeltjes.

Erfelijke afwijkingen Devon Rex

Bij veel raskatten komen één of meerdere erfelijke aandoeningen voor. Bij sommige rassen zijn dit er zelfs meer dan 15! Komen erfelijke afwijkingen bij de Devon Rex voor? Helaas wel, dit ras is erfelijk belast met meer dan 15 verschillende ziekten.

Een hiervan is FIP oftewel een ernstige en besmettelijke buikvliesontsteking. Ook cystenieren (PKD) kan voorkomen. Veel Devon Rexen krijgen last van diabetes, allergieën of heupdysplasie. Daarnaast kan het dier ook geboren worden met een erfelijke spierziekte.

Soms wordt het gedeeltelijk ontbreken van de vacht ook wel als erfelijke afwijking gezien. Natuurlijk gaat het hier om een afwijking maar het is niet direct schadelijk voor de gezondheid.

Over de vachtverzorging

De opvallende vacht van de Devon Rex vraagt natuurlijk om de juiste vachtverzorging. De vacht is erg kwetsbaar waarbij de haren snel af kunnen breken. Daarom moet je niet al te vaak borstelen. Doe dit ongeveer twee keer per maand, dat is meer dan voldoende. Gebruik dan ook een borstel met zeer zachte borstelharen, bijvoorbeeld varkenshaar.

Naar kattenborstels

Je hoeft deze kat echt niet regelmatig in bad te doen. Alleen wanneer de Devon Rex erg vies is dan kun je hem wassen. Gebruik hiervoor een milde kattenshampoo. Eventueel kun je hierna nog een conditioner voor katten gebruiken.

Levensverwachting van de Devon Rex

Deze raskat wordt tussen de 10 en 15 jaar oud. Katers leven iets minder lang dan poezen, al kan dit individueel verschillen. Het is belangrijk om de kat tot op hoge leeftijd zo gezond mogelijk te houden. Bij ziekte is het daarom aan te raden om direct een dierenarts te bezoeken.

De juiste voeding

Om de Devon Rex zo lang mogelijk gezond te houden kijk je kritisch naar de voeding. Alleen kattenbrokjes is niet voldoende, katten hebben voldoende vocht nodig. Omdat katten slechte drinkers zijn geef je bij voorkeur natvoer. Dit kun je wel combineren met brokjes.

Dit ras heeft behoefte aan eiwitrijke voeding waar ook alle belangrijke vitamines en mineralen inzitten. Kies daarom voor een hoge kwaliteit kattenvoer. Zorg ook altijd voor vers drinkwater. Wanneer je een katten drinkfontein neerzet dan stimuleer je de kat om regelmatig te drinken.

[do_widget id=custom_html-65]

Devon Rex kitten kopen

Het is niet zo makkelijk om aan een Devon Rex kitten te komen. Er worden vaak kruisingen aangeboden. Ook kan het om een ander ras gaan terwijl er wordt gezegd dat dit de Devon Rex is. Wees dus voorzichtig met het aanschaffen van de eerste de beste kitten.

Een Devon Rex kitten kun je het beste bij een fokker of cattery kopen. Soms zit er een wachttijd op, houd hier rekening mee. De prijs van deze kittens ligt tussen de € 750 en € 1100. Vergis je niet met Cornisch Rex kittens, dit is een ras dat net iets anders is. Ook kittens van dit ras zitten rond dezelfde prijsklasse.

Een Devon Rex kitten moet er gezond en goed doorvoed uitzien. Dit betekent echter niet dat het diertje te dik mag zijn. Verder moet hij nieuwsgierig, alert en speels zijn. Vraag dus of je kennis mag maken met de kittens, zo kun je ze beter beoordelen.

Schuiven naar boven