Kitten in huis nemen: tips & uitzetlijst

Je wil een kitten in huis nemen. Wat heb je allemaal nodig? Een aantal basisdingen zijn zeker aan te raden. Ook houd je rekening met de aanwezigheid van andere huisdieren. Een kitten in huis nemen?  Tips die jou kunnen helpen vind je hieronder. Alvast heel veel plezier met het nieuwe huisdier.

Wat is beter, kater of poes?

Wanneer je een kitten in huis neemt moet je eerst nog de keuze maken tussen kater of poes. Een kater is een mannetjeskat en een poes een vrouwtjeskat. Deze keuze is niet makkelijk, want elk heeft zijn voor – en nadelen.

[do_widget id=custom_html-6]

Wat is beter, een kater of poes? Ik leg je uit wat het verschil tussen deze twee is. Zo kun je beter bepalen of een kater of toch een poes het beste bij jou past.

Katers sproeien over het algemeen om hun territorium af te zetten. Dit doen ze ook binnenshuis. Kattenurine ruikt sterk en is erg doordringend, het is ook zeer moeilijk te verwijderen. Om dit op te lossen worden katers vaak gecastreerd. Houd er ook rekening mee dat een ongecastreerde kater voor ongewilde nestjes zorgt. Of je moet hem de hele dag binnenhouden.

Poezen worden op zijn tijd krols: de aandrang om naar buiten te gaan is dan zeer groot en ze zullen luidkeels miauwen om naar buiten te kunnen. De kans op een nestje bij een ongesteriliseerde poes is groot.

Steriliseren of castreren

Wanneer je van plan bent om kater of poes te laten steriliseren /castreren dan maakt het niet zoveel uit wat je in huis neemt. Ook niet met betrekking tot gedrag. Het is niet te zeggen of katers of juist poezen aanhankelijker zijn, dit hangt meer van het karakter af. Maar ook met de manier waarop je met de kat omgaat.

Lijst van benodigdheden

Voordat je verder leest over een kitten in huis nemen, vind je hieronder een praktische lijst van benodigdheden. Dit zijn de basisdingen die je zeker nodig hebt. Wanneer je op de linkjes klikt kom je direct bij de juiste artikelen uit, zo hoef je niet meer te zoeken.

Wanneer je bovenstaande hebt verzameld dan ben je klaar om een kitten in huis te nemen. Nu nog even kijken welke kitten je kiest en wat dit kost.

Een huiskat of wilde kitten in huis nemen

De grootste groep katten vormen de huiskatten. Dit zijn dan ook de katten die je bij mensen thuis tegenkomt. Het bekendste ras is de Europese korthaar. Dit ras is ontstaan uit verschillende huiskatten.

Verder zijn er de speciale rassen: de Perzische kat is vaak bekend onder de liefhebbers, maar ook de Siamees. Aparte rassen zoals de spynx komt minder voor, qua uiterlijk zijn ze ook zeer apart. Voor welke ras je kiest hangt er een beetje vanaf wat je met de kat wil gaan doen. Fokken, tentoonstellingen, karakter of omdat je het uiterlijk mooi vindt.

Een wilde kitten in huis nemen is toch iets anders dan een kitten die met mensen bekend is. Wilde kittens komen rechtstreeks uit de natuur en zijn door mensen gevonden. Het gaat dan om de verwilderde huiskat. Een wilde kitten in huis nemen vraagt wat meer van je geduld, maar het is zeker niet onmogelijk.

Wat kost een kitten?

Vroeger kon je overal gratis kittens afhalen. Tegenwoordig vragen mensen hier toch wel geld voor. De prijs van een Europese korthaar varieert van € 20-€ 100. Raskatten zijn veel duurder. Gemiddeld betaal je tussen de € 100 en wel € 1000 voor een echte raskat.

Wanneer een kitten iets ouder is dan zal deze ook vaak goedkoper zijn. Maar wanneer het diertje niet goed is opgevoed of zindelijk is gemaakt heb je hier ook meer werk aan.

Een jonge kat bij een cattery (fokker) of uit het krantje

Voor een goede raskat met stamboom ben je bij de cattery aan het juiste adres. De kittens zijn gechipt en in het bezit van een paspoort en stamboom. Ze zijn ook volledig ingeënt en ontwormt.

Bij broodfokkers vind je ook raskatten, echter kan het voorkomen dat deze geen stamboom hebben of een vervalste. Broodfokkers proberen zoveel mogelijk kittens te verkopen, waardoor moederpoes vrij snel nesten achter elkaar krijgt. Dit komt niet ten goede van de kittens én de moederpoes. De prijs bij een broodfokker ligt vaak lager dan bij een erkende fokker.

Dan kun je nog een kitten bij een particulier kopen. Bij de particulier vind je meestal de huiskatten: de poes krijgt eenmalig of gematigd een nestje, de kittens zijn vaak goedkoop of gratis. De kittens zijn meestal wel gezond en goed verzorgd. Ze bezitten geen papieren.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, zowel bij de cattery’s, de broodfokkers als die uit de krantjes. Je kunt ook eens in het asiel gaan kijken: vaak hebben ze daar ook jonge katjes zitten. Zo help je een jong katje aan een nieuwe toekomst.

[do_widget id=custom_html-23]

Hoe herken ik een gezonde kitten?

Het is belangrijk om een gezonde kat te kopen, maar hoe herken ik een gezonde kitten? Dat is niet zo moeilijk, je kijkt naar het uiterlijk en het gedrag. Hieronder enkele belangrijke aandachtspunten.

  • Alert, speels en vrolijk
  • Heldere oogjes waar geen vocht uitkomt
  • Tandvlees en tong zijn mooi roze van kleur
  • De vacht is glanzend en stinkt niet
  • Geen klitten in de vacht
  • De staart is niet afgestorven of ingekort
  • Geen wondjes of korstjes op de huid
  • De oortjes stinken niet en zijn heel

Leeftijd van het beestje

Te jonge kittens moeten best veel van hun moeder en van elkaar missen: dit komt hun ontwikkeling niet ten goede. De beste leeftijd is rond de acht weken. Soms worden kittens al met 6 weken meegegeven: dit is echter veel te vroeg. Kittens zijn meestal al zindelijk, je moet wel voor een kattenbak zorgen.

Eerste nacht kitten in huis

Hoe lang moet een kitten wennen aan ‘t nieuw huis? Vaak duurt dit slechts enkele dagen. Maar de eerste nacht ‘n kitten in huis kan voor wat problemen zorgen. Het diertje zal namelijk zijn moeder missen en flink miauwen. Ook gebeuren er ongelukjes waardoor je ‘s morgens plasjes en poepjes op kunt ruimen.

Plaats de mand of de slaapplek op een rustige plaats. Je kitten moet bij zijn kattenbak, voederbak en drinkbaar kunnen. Laat de eerste nacht een nachtlampje branden. Zo kan het dier aan zijn omgeving wennen. Je zult zien dat het de tweede nacht al een stuk beter gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven