Britse korthaar – karakter, opvoeding en verzorging

De Britse korthaar is een geliefd kattenras met een stevige bouw. Vooral zijn kleur en aftekening is bijzonder. De Britse korthaar moet niet verward worden met de Brits langhaar, dit is zijn langharige broer. Wie een Britse korthaar kitten in huis neemt moet zich wel goed voorbereiden. Aan het karakter zal het niet liggen want deze raskat past zich makkelijk aan. Wel heeft deze kat een goede opvoeding en verzorging nodig.

Geschiedenis van dit kattenras

Aan het eind van de 19e eeuw waren het de Engelsen die de Brits korthaar gingen fokken. Hij was vooral geliefd om zijn specifieke kleuren. De voorouder van de Britse korthaar zag er heel anders uit. Romeinen namen ruim 2000 jaar geleden een aantal katten mee naar Engeland. Het heeft toen echt nog wel even geduurd voordat de Britse korthaar als ras is ontstaan.

[do_widget id=custom_html-65]

Inmiddels is dit kattenras wereldwijd verspreid. Ook in Nederland en België lopen er aardig wat van deze dieren rond. Er zijn genoeg fokkers die serieus bezig zijn om de rasstandaard te behouden.

Misschien leuk om te weten: rond 1873 werd de Brits korthaar als eerste kattenras officieel erkend. Later volgden er nog veel meer kattenrassen.

Uiterlijke kenmerken

Wanneer je naar de Britse korthaar kijkt zijn er een aantal dingen die direct opvallen. De staart is dik en kort, het hoofd is rond. Bij katers komen bolle wangen voor, poezen hebben dit iets minder. Opvallend is de platte snuit, iets dat je bij slechts een aantal andere raskatten tegenkomt.

Dit ras wordt voornamelijk in de kleurslagen blauw, zilvertabby en lilac gefokt. Daarnaast zijn er ook andere kleuren en patronen die minder vaak voorkomen. De vacht is kort en dicht, de ondervacht is goed aanwezig. Wanneer de vacht lang is dan spreek je van een Britse langhaar.

Karakter van de Brits korthaar

Deze kat heeft niet alleen een mooi uiterlijk, hij is ook geliefd vanwege zijn rustige karakter. De Britse korthaar laat zich niet snel van de wijs brengen. Hij heeft veel geduld en kan hierdoor ook prima samen met kleine kinderen of andere huisdieren. Bovendien past hij zich makkelijk aan en is hierdoor de ideale gezinskat.

Normaal gesproken is een kat rond de leeftijd van 1 jaar uit de puberteit. Bij de Britse korthaar kan dit tot wel 3 jaar duren. Hij heeft dus een laten ontwikkeling maar dit wil niet zeggen dat hij als puber vervelend is. Natuurlijk zal elke puberende kat zijn grenzen verkennen maar dit valt bij de Britse korthaar echt wel mee.

Opvoeding van dit ras

Wat moet je weten over de opvoeding van de Britse korthaar? Het is belangrijk dat het jonge dier direct weet wat wel en niet mag. Ongewenst gedrag moet je dan ook corrigeren. Wanneer de Britse korthaar kitten aan de bank krabt dan pak je hem op en zet je hem met zijn nagels tegen de krabpaal. Zo weet het dier dat de krabpaal bedoeld is om zijn nagels aan te scherpen, niet de bank. Houd er rekening mee dat je dit proces soms enkele malen moet herhalen.

Kittens zijn nieuwsgierig en knabbelen overal aan. Houd kabels daarom buiten bereik van het jonge dier. Bedenk ook dat ze aan kamerplanten gaan knabbelen. Haal daarom alleen kamerplanten in huis die veilig zijn voor dieren.

Bekijk katvriendelijke kamerplanten

Soms doet de Britse korthaar kitten dingen die echt niet mag. Je kunt dan een plantenspuit gebruiken om het dier af te straffen. Wanneer je tegelijkertijd met het spuiten het woordje ‘foei’ of ‘nee’ roept, dan heb je die plantenspuit later niet meer nodig. Je hoeft dan alleen maar het woordje te roepen en de Britse korthaar weet waar het aan toe is.

Maak de Britse korthaar ook vertrouwd met de kattenbak. De oudere kat is al zindelijk maar moet wel weten waar de kattenbak staat. Bij de kitten kan er nog wel eens een ongelukje gebeuren. Ruim dit direct op en zorg dat de geur verdwijnt.

Erfelijke aandoeningen Britse korthaar

Bij veel raskatten komen erfelijke afwijkingen voor. Helaas zijn erfelijke aandoeningen ook bij de Britse korthaar bekend. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij dit ras.

HCM: een erfelijke hartafwijking. Feitelijk gaat het hier om een hartspierziekte. De hartspier is verdikt en er ontstaan klachten als pijn, hartkloppingen en kortademigheid. Ook hartritmestoornissen of plotseling overlijden kan optreden.

PKD: een erfelijke nierziekte die ook wel bekend staat onder de naam polycysteuze nieren. In de nieren bevinden zich veel cystes.  Hierdoor kan er nierfalen optreden.

Benauwdheid: de Brits korthaar heeft een platte snuit en hiermee verkochte luchtwegen. Dit leidt nogal eens tot benauwdheid, vooral bij inspanning.

Gebitsafwijking: nog een erfelijke aandoening bij dit ras is een gebitsafwijking. Hierdoor heeft het dier moeite met eten of ontstaan er pijnklachten.

Tranende ogen: ook weer een gevolg van de platte snuit. De tranende ogen veroorzaken strepen langs de neus. Ook kunnen er hierdoor sneller klitten ontstaan.

Neonatale iso-erytrolyse: deze erfelijke afwijking komt bij meerdere raskatten voor. Al bij de geboorte worden de rode bloedcellen afgebroken. Feitelijk gaat het lichaam in afweer tegen de rode bloedcellen. De pasgeboren kittens zijn ziek en zwak, scheiden rode urine uit en kunnen vrij snel doodgaan.

Vachtproblemen en vachtverzorging

Bij de Britse korthaar komen niet veel vachtproblemen voor. Alleen bij tranende ogen kunnen er wat klitten ontstaan. Het is dan ook belangrijk om de oogjes regelmatig schoon te maken. Dit ras verhaart ongeveer twee keer per jaar. Je kunt dan wat meer haren op de bank of op je kleding aantreffen.

Vanwege zijn korte vacht heeft de Britse korthaar weinig vachtverzorging nodig. Het is aan te raden om eenmaal per week de vacht door te kammen. Dit doe je met een borstel met zachte haren. Tijdens de rui zul je misschien wat vaker moeten borstelen. Je hoeft dit dier niet wekelijks te wassen, doe dit alleen wanneer de vacht erg vies is.

Was de kat altijd met lauw water en speciale kattenshampoo. Bij een gezond dier hoef je dit niet vaker dan twee keer per jaar te doen.

[do_widget id=custom_html-6]

Britse korthaar kitten kopen

Wil je een Britse korthaar kitten in huis nemen, dan kun je het beste contact opnemen met een fokker. Ga dan wel voor een specifieke Britse korthaar fokker. Houd er rekening mee dat de wachttijd voor een kitten soms kan oplopen. Er zijn ook periodes dat er voldoende Britse korthaar kittens beschikbaar zijn.

De prijs van een Britse korthaar kitten ligt tussen de € 700 en € 1000. Is de kitten goedkoper, wees er dan zeker van dat deze een stamboom heeft. Overigens wil een dure kitten niet zeggen dat deze de juiste papieren heeft. Soms worden papieren zoals de stamboom of inentingsbewijzen vervalst. Wees dus bedacht op handelaren die regelmatig nestjes aanbieden, vooral wanneer ze verschillende raskatten hebben.

De Britse korthaar kitten moet bij aankoop gezond en alert zijn. Hij kijkt helder uit zijn ogen, heeft geen neusuitvloeiing en ziet er goed doorvoed uit. Bovendien is de kitten speels en nieuwsgierig. Een Britse korthaar kitten moet altijd voorzien zijn van de nodige inentingen, ontworming en ontvlooiing.

Schuiven naar boven