Ashera – Groot kattenras met wild bloed

De Ashera is een grote kat met een gemiddeld gewicht van 14 kg. Hiermee is dit ras ongeveer drie keer zo zwaar als de gemiddelde huiskat. Het gaat hier echter niet om een erkend kattenras. De Ashera bevat namelijk wild bloed en is hierdoor vrij zeldzaam. Vergis je niet maar wanneer je een Ashera wil kopen dan betaal je makkelijk € 20.000 of meer.

Herkomst van de Ashera

De kat leefde ruim 10.000 jaar geleden in landbouwgebied in het Midden-Oosten. Boeren zagen deze kat graag, hij zorgt er namelijk voor dat knaagdieren gedood werden. De mens begon deze kat te temmen en ermee te fokken, hierdoor ontstonden er ook verschillende kattenrassen.

[do_widget id=custom_html-6]

Hoe en wanneer de Ashera precies ontstaan is, dat blijft onduidelijk. Het bedrijf Allerca claimt dat het dit ras zelf heeft gefokt maar dit is meerdere malen betwist. De eigenaar van het bedrijf is zelfs al een aantal maal veroordeeld wegens oplichting of fraude. Hierdoor blijft het raden naar de herkomst of geschiedenis van de Ashera. Het is in ieder geval wel duidelijk dat dit ras pas rond 1985 is ontstaan.

De Ashera wordt in veel landen ook wel de tijgerkat genoemd. Met een tijgerkat kunnen mensen ook een getijgerde huiskat bedoelen, dit wekt nogal eens verwarring op.

Uiterlijke kenmerken

De Ashera is een mix van de huiskat en twee wilde katten. Het gaat in dit geval om deze twee wilde katten:

  1. Afrikaanse Serval – wild dier dat op de Afrikaanse savanne leeft
  2. Bengaalse tijgerkat – leefgebied in Azië

Het is ontzettend moeilijk om de Ashera te fokken, daarom is hij duur en kom je hem weinig tegen. Het lichaam van het dier bereikt een lengte van ongeveer 1,20 meter. Een volwassen Ashera weegt tussen de 12 en 15 kg. Mannetjes zijn wat groter en zwaarder dan de vrouwtjes Ashera katten. De lichaamsbouw is sierlijk maar krachtig. De vacht is vergelijkbaar met die van een wilde kat. Er zijn altijd donkere vlekken op de vacht aanwezig. Uiterlijk lijkt de Ashera op een klein luipaard.

Karakter van de Ashera

Ondanks de inmenging met wildbloed is de Ashera redelijk aanhankelijk. Ze zijn ook niet zo agressief als gedacht. Je kunt de Ashera gerust op schoot nemen, maar het dier heeft wel de nodige opvoeding nodig. In sommige gevallen is de hulp van een gedragstherapeutisch wel gewend. Houd er rekening mee dat de Ashera een wild dier is en hierdoor ook onverwacht of ongewenst gedrag kan vertonen.

Je kunt deze kat niet zomaar buiten laten, dit is alleen aangelijnd mogelijk. Gelukkig laat de Ashera zich makkelijk aanlijnen, mits je hiermee op jonge leeftijd begint.

Vachtverzorging

Vanwege de korte vacht heeft de Ashera niet veel vachtverzorging nodig. Een tot twee keer per week kammen of borstelen is meer dan voldoende. Je hoeft dit dier ook niet in bad te doen, alleen wanneer dit echt noodzakelijk is. Gebruik hiervoor altijd speciale katten shampoo. Na het wassen laat je de vacht binnenshuis drogen, buiten in de zon kan ook. Zolang de kat maar niet op de tocht ligt.

Bekijk kattenshampoo

Denk ook aan de verzorging van de nagels. Dit hoef je niet zelf te doen maar regelt de Ashera. Zorg voor een stevige en grote kattenkrabpaal. Eventueel kan de Ashera buiten aan een boom zijn nagels scherpen. Je zou ook een stuk boomstam in de tuin kunnen plaatsen, ideaal voor het scherpen van de nagels. Wanneer je geen voorzorgsmaatregelen neemt dan zal het dier de nagels aan je meubilair scherpen. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Het wordt aangeraden om de nagels regelmatig bij te (laten) knippen. Over het algemeen gebeurt dit met een speciale knipper.

Erfelijke afwijkingen Ashera kat

Voor zover bekend zijn er geen ernstige erfelijke afwijkingen bij de Ashera kat bekend. Natuurlijk zal de ouder wordende kat last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Dit zijn onder andere blaasgruis of nierstenen, artrose en diabetes. De Ashera kan ook te maken krijgen met kanker.

De Ashera is verwant met de Savannah. Ook bij de Savannah zijn er weinig erfelijke aandoeningen bekend. Een goede fokker zal de ouderdieren DNA testen op de aanwezigheid van erfelijke aandoeningen. De meeste Ashera kittens zijn afkomstig van het bedrijf Lifestyle Pets (voorheen Allerca) uit Los Angels.

Ashera kitten kopen

Je kunt niet zomaar een Ashera kitten kopen. Het bedrijf Lifestyle Pets fokt met deze katten en verkoopt er jaarlijks ongeveer 100. Hierdoor kom je op een wachtlijst te staan. De wachtlijst voor een Ashera kitten bedraagt minimaal één jaar.

Wil je een Ashera kitten kopen dan moet je een aanbetaling doen van $ 5000 tot $ 6000. In totaal kost het dier tussen de $ 22.000 en $ 28.000. Deze dieren zijn ook al eens verhandeld voor maar liefst € 70.000! Vanwege de hoge prijs van deze kat is de Ashera alleen weggelegd voor mensen met veel geld. De Ashera wordt dan ook gezien als een statussymbool.

Handel in dit ras

Vanwege de grote vraag naar Ashera kittens wordt er ook veel in gehandeld. Het is niet verstandig om willekeurig een Ashera kat te kopen. Het is niet altijd duidelijk of het ook om een echte Ashera gaat. Bovendien liggen de prijzen bij handelaren vaak veel hoger.

[do_widget id=custom_html-23]

Koop alleen een gezonde kitten of volwassen kat

De Ashera moet in veel gevallen geïmporteerd worden vanuit de VS. Houd er rekening mee dat dit zonder toestemming niet mag. Eerder zijn er drie Ashera katten op het vliegveld van Nederland in beslag genomen. Je bent dan je investering kwijt.

Mocht je toestemming hebben om een Ashera kat te importeren, ga hem dan altijd zelf ophalen. Controleer de ogen, oren en neus van het dier. De Ashera mag zeker geen vreemde geur om zich heen dragen. Kijk ook goed naar de leefomstandigheden en het karakter van de Ashera.

Wanneer je naar de dierenarts moet

Bedenk dat de Ashera een bijzonder ras is waar veel dierenartsen niet mee bekend zijn. Mocht je met de kat naar de dierenarts moeten, zoek dan altijd een arts die bekend is met exoten.  Regel dit tijdig, dan weet je ook waar je in geval van nood terecht kunt.

Schuiven naar boven