De beste valkparkiet kooi: review en beoordeling

Een valkparkiet is geen grote vogel, maar zijn lange staart laat hem wel groter lijken. Het is verstandig om minimaal twee valkparkiet in te nemen, het zijn sociale dieren. In dit geval heb je een kooi met een lengte van ongeveer 1 meter nodig. Ook moet de kooi hoog genoeg zijn, of op een goede hoogte staan.

Heb je een kleinere valkparkietkooi? Dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Wanneer de vogel elke dag rond kan vliegen dan krijgt hij toch voldoende beweging. Bovendien is het hartstikke leuk om te zien hoe valkparkieten zich vrij bewegen, laat hem dus zeker in de huiskamer los.

De standplaats van de valkparkiet kooi is belangrijk. Niet te licht en niet te donker. De kooi van valkparkieten mag niet op de tocht staan. Er zijn dus best veel dingen waar je rekening mee moet houden.

Een goede afmeting

Sommigen kopen een te kleine valkparkieten kooi. Weet je niet welke afmeting je moet nemen? Voor een enkele valkparkiet is het verstandig om een kooi te kiezen met een minimale lengte van 70 cm, en 45 cm breed. De hoogte moet minimaal 70 cm zijn.

Voor twee valkparkieten (of een koppeltje) is het aan te raden om voor een kooi van 1 meter lang te gaan, met een breedte van 50 cm en een hoogte van 70 cm.

Dit hoeft niet altijd. Komen de vogels vrij veel uit de kooi, dan is het ook prima om voor een kooi van 80 cm lang te gaan. Op de foto zie je een kooi van 80 cm lengte met twee valkparkieten. Deze vogels mogen van 8:00 uur ‘s morgens tot 22:00 uur ‘s avonds in de huiskamer rondvliegen.

Valkparkiet kooi

De Flamingo-kooi (naam van het model) is geschikt voor één tot twee valkparkieten. Hij is 80 × 40 cm met een hoogte van 100 cm. Een ideale kooi, ook gezien de afstand tussen de tralies.

Bekijk Flamingo valkparkietkooi

Een binnenvolière in de woonkamer

Het alternatief voor de valkparkiet kooi is een binnenvolière. Het voordeel van een kamervolière is dat deze hoger is, waardoor de valkparkiet zich veilig voelt. Veel van deze volières staan op wieltjes waardoor ze makkelijk verplaatsbaar zijn. Ideaal wanneer je schoonmaakt, maar ook om de valkparkiet(en) bij warm weer even buiten te zetten.

Een binnenvolière is vaak wel minder lang, dit komt omdat zowel de lengte als breedte gelijk zijn. Dit compenseer je met de hoogte.

Een veilige kant creëren

Valkparkieten zijn, net als veel andere kleine vogels, prooidieren. Hierdoor zijn ze continu op hun hoede. Het is belangrijk dat je een valkparkiet veiligheid biedt. Dit doe je door de kooi tegen een wand aan te zetten. Zo creëer je een veilige zijde waartegen de valkparkiet kan zitten. Je zal merken dat veel valkparkieten het prettig vinden om tegen een muur aan te zitten.

Niet te donker en niet te licht

Het is belangrijk dat valkparkieten voldoende daglicht krijgen. Zet de kooi dan ook zeker niet op een donkere plek neer. Maar let op, ‘s nachts moet de kooi juist verduisterd zijn. Komt er straatverlichting via een raam binnen, zorg dan dat deze verlichting niet op de kooi valt.

Is het niet mogelijk om de kooi voldoende te verduisteren, leg er dan ‘s avonds een deken overheen. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatie.

Zet een kooi nooit in de tocht

Wees waakzaam voor tocht, hier kunnen valkparkieten slecht tegen. Zorg dat de kooi niet in een lijn tussen twee ramen/deuren staat. Het liefst ergens tegen een muur, meestal is het hier een stuk minder tochtig.

Twijfel je of de kooi op de tocht staat? Plaats een kaars op die plek en steek hem aan. Wanneer het vlammetje van de kaars flink wappert, dan weet je dat er een luchtstroom langsgaat. Verhelp het tochtprobleem of zet de kooi op een andere plek.

Een nachthok in de valkparkiet kooi

Wanneer je één of twee valkparkieten in een kooi hebt hoef je helemaal geen nachthok te plaatsen. Tenzij je wil kweken, dan plaats je een nestkast.

Zitten de vogels buiten dan is een nachthok wel aan te raden. Zorg in dit geval voor een droog en tochtvrij nachthok. Vooral in de wintermaanden is dit onmisbaar.

De bodem van de valkparkietenkooi

Veel kooien worden geleverd met een dubbele bodem. Aan de onderkant bevinden zich één of twee lades. Hierboven een rooster. Haal dit rooster er altijd uit, want valkparkieten scharrelen graag op de bodem rond.

Waar is dit rooster voor bedoeld? Wanneer je de lades eruit haalt om schoon te maken, kun je de roosters hiervoor in de plaats toen. Dit voorkomt dat de valkparkiet zich door de smalle opening kan persen.

Is je valkparkiet tam genoeg, dan kun je hem tijdens het schoonmaken van de kooi ook lekker in de woonkamer of op de slaapkamer rond laten vliegen. De vogel krijgt zijn beweging en jij hebt alle ruimte om de kooi een grondige schoonmaakbeurt te geven.

De valkparkiet mag naar buiten

Het is fijn wanneer valkparkieten in de zomermaanden naar buiten kunnen. Dit is ook nog eens belangrijk, want door zonlicht maakt de vogel vitamine D aan. Zonlicht heeft een positieve invloed op zowel de lichamelijke als mentale gezondheid.

De valkparkiet mag naar buiten indien de buitentemperatuur maximaal 3 °C lager ligt dan de binnentemperatuur. Is het buiten warmer dan vormt dit vaak geen probleem. Vermijd echter te grote temperatuurverschillen.

Het is mogelijk om de valkparkiet in zijn eigen kooi buiten te zetten. Maar je kunt ook een verrijdbare volière met dak nemen. Ideaal voor binnen en buiten.

Bekijk verrijdbare volière met dak

Bovenstaande volière heeft een royale afmeting van 80 x 57 cm en een hoogte van maar liefst 162 cm. Wil je deze volière niet continu in huis hebben staan en liever een compacte valkparkiet kooi nemen? Dan is de aanschaf van deze volière met dak nog steeds een goed idee, mits je hem ergens buiten onder een overkapping of in de garage kunnen stallen. Rijd de kooi naar binnen, plaats hier de valkparkiet(en) in en rijd hem weer naar buiten. Zo geniet de vogel enkele uren per dag van het zonnetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven