De agapornis kooi: 5 belangrijke aandachtspunten

De agapornis oftewel de dwergpapegaai heeft minder ruimte nodig dan een grote papegaai of halsbandparkiet. Wat natuurlijk niet betekent dat je deze vogel in een veel te kleine kooi kunt houden. Een agapornis kooi kopen? Lees de vijf aandachtspunten door, zodat je zeker weet dat je de juiste kooi aanschaft.

Hoe groot de agaporniskooi moet zijn hangt er vanaf of je een of twee vogels in de kooi houdt. Ook scheelt het of de vogel elke dag even uit de kooi mag, en hoe tam hij is.

1. Een kooi met horizontale tralies

Een agapornis is een krosnavel. Hij gebruikt zijn snavel om te klimmen en te klauteren. Daarom is het belangrijk dat de agapornis kooi voorzien is van horizontale tralies. Koop geen kooi met verticale tralies, deze is ongeschikt. Wel kan een kooi met verticale tralies geschikt zijn als transportkooi of ziektekooi.

2. De minimale afmeting

Voor een enkele agapornis ga je voor een kooi met een minimale lengte van 45 cm. De breedte bedraagt minimaal 35 cm. Qua hoogte moet je denken aan 45-60 cm. Heb je twee agapornissen? Dan moet de kooi toch zeker 50 cm lang zijn met een breedte van 40 cm. Het liefst nog groter.

Bedenk dat veel vogels in veel te kleine kooien zitten, en vaak ook nog eens hun hele leven lang. Ze mogen tussendoor niet uit de kooi waardoor ze de vleugels niet kunnen strekken. Heb je een niet zo’n grote agaporniskooi dan is het wel belangrijk dat de vogel er elke dag even uit mag. Al zijn het maar twee uurtjes per dag, dat is altijd beter dan helemaal nooit.

De Fiona-kooi is een zeer geschikte dwergpapegaaien kooi. Geschikt voor een tot twee vogels.

Bekijk Fiona

3. De juiste afmeting tussen de tralies

Vaak wordt voor een agapornis een papegaaienkooi gekocht. Het probleem is dat de meeste papegaaienkooien bedoeld zijn voor de grotere vogelsoorten. Bij deze kooien staan namelijk tralies de verder uit elkaar. Een agapornis kan zijn kopje hiertussen steken en stikken.

Kies daarom altijd voor een agapornis kooi die bedoeld is voor kleinere vogelsoorten. De afstand tussen de tralies bedraagt niet meer dan 12 mm.

4. Koop nooit een ronde kooi of eentje met een puntdak

Er zijn veel leuke kooien voor agapornissen verkrijgbaar. Sommige modellen passen perfect bij je interieur. Maar hoe leuk ze ook zijn, kijk vooral naar de functionaliteit. Een ronde kooi biedt geen veilige plek aan de vogel. Hij kan namelijk niet tegen een wand aanzitten of in een hoekje, iets dat vogels graag doen.

Bovendien kan een ronde kooi gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de tralies aan de bovenkant wat verder uit elkaar staan. Of ze zijn flexibel en hierdoor makkelijk uit elkaar te duwen. De agapornis steekt er zijn kop door en de tralies veren terug. Hierdoor stikt hij, en het zal niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt.

Ook een agaporniskooi met puntdak is een slecht idee, of het moet om een zeer ruime kooi gaan. Wanneer een kleine kooi een puntdak heeft dan is er aan de bovenkant betrekkelijk weinig zitruimte. Bedenk dat veel vogels het prettig vinden om hoog in de kooi te zitten.

Wel geschikt: de ULa-kooi met gebogen bovenkant, waardoor er meer dan voldoende ruimte aanwezig is. Deze kooi heeft een royale afmeting van 70 × 42 cm.
Naar Ula-kooi

5. De juiste zitstokken

Als laatste nog de zitstokken die in de kooi aanwezig zijn. Veel kooien worden geleverd met zogenaamde zwevende zitstokken van kunststof. Die zijn gevaarlijk, want de vogel kan hier tegenaan vliegen en zichzelf verwonden. Bied de agapornis houten zitstokken aan die aan beide kanten van de kooi bevestigd worden.

Sommige mensen kiezen ervoor om zandsteen als omhulsel om de zitstok te doen. Dit zou helpen bij het afslijten van de nagels. Bedenk echter dat dit zeer onprettig aan de pootjes van de agapornis aanvoelt.

Hier kunnen dwergpapegaaien niet tegen

De juiste kooi voor de dwergpapegaai zorgt ervoor dat de vogel blij en gezond is en blijft. Weet ook waar dwergpapegaaien niet tegen kunnen. De kooi mag niet op de tocht staan. Plaats hem ook niet vlak langs het raam of een verwarming, de temperatuurverschillen zijn hier veel te groot.

Verder is het aan te raden om de kooi wat verder weg van de keuken te zetten. Wanneer je kookt komen er giftige gassen vrij. Dit geldt al helemaal wanneer je iets in een pan met antiaanbaklaag klaarmaakt. Deze dampen zijn zo giftig dat de dwergpapegaai hieraan kan overlijden.

De agapornis moet voldoende daglicht krijgen. ‘s Nachts moet de kooi voldoende verduisterd zijn. Zorg dat er geen straatverlichting via een raam op de kooi valt. Leg eventueel een deken of doek over de kooi heen, zodat de vogel in alle rust kan slapen. Overigens is het helemaal niet erg wanneer er een klein beetje licht in de kamer schijnt, vogels buiten komen hier ook mee in aanraking. Maar het moet geen al te fel licht zijn.

Hoeveel agapornissen er in een kooi kunnen

Let op want een agapornis kooi betekent natuurlijk niet dat hier ontelbaar veel vogels in gehuisvest kunnen worden. Houd bij voorkeur een paartje of koppeltje in een kooi. Nooit meer dan twee vogels per kooi. Heb je een enkele dwergpapegaai? Geef hem dan dagelijks voldoende aandacht.

In een buitenvolière kunnen natuurlijk wel meerdere dwergpapegaaien. De richtlijn is dat je één paartje per vierkante meter houdt. Is de volière bijvoorbeeld 3 x 1 meter, dan kunnen hier drie paartjes oftewel zes dwergpapegaaien in.

Een buitenvolière moet altijd voorzien zijn van een tochtvrij en droog nachthok. Bovendien moet het nachthok ruim genoeg zijn voor alle vogels die in de volière leven. Bij voorkeur is het nachthok afsluitbaar, zodat je bij extreme weersomstandigheden of bij dringende zaken de vogels even op kunt sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven