Twee valkparkiet mannen samen: feiten en fabels

Vaak wordt gezegd dat twee valkparkiet mannen niet samen kunnen. Ze zouden onder invloed van paringsdrang elkaar aanvallen. Dit is een fabel dat al heel lang de ronde doet. Twee mannetjes kunnen goed samen en zijn een net zo goede relatie als twee popjes of een man en pop.

Van jongs af aan of op oudere leeftijd

Wil je twee mannetjes bij elkaar zetten zonder dat dit problemen oplevert, kies dan voor twee jonkies. Wanneer beiden jonger zijn dan 12 weken is het ook niet nodig om ze eerst aan elkaar te laten wennen. Ze zoeken direct ondersteuning bij elkaar.

Heb je al een mannetje en wil je hier later een tweede bij zetten, dan moet je iets voorzichtiger te werk gaan.

In twee verschillende kooien

Is de eerste valkparkiet ouder dan vier maanden en komt er een tweede mannetje bij, zet deze de eerste tijd dan eerst in een aparte kooi. Zorg dat de twee elkaar kunnen zien en met elkaar kunnen communiceren. Na twee dagen kun je de kooien tegen elkaar zetten, wel met een minimale afstand. Zo kunnen ze elkaar niet in de poten bijten.

Gemiddeld duurt het 3-7 dagen voordat de twee aan elkaar gewend zijn. Vanaf dan is het mogelijk om ze samen in één kooi te huisvesten. Hierbij is het belangrijk dat de kooi ruim genoeg is.

Bekijk grote kooien (voor twee valkparkieten)

Tip: wanneer beide mannetjes los mogen vliegen dan is de gewenningsperiode veel korter. Soms kunnen ze al vanaf de eerste dag bij elkaar.

Ze zien elkaar als partner

Wanneer twee mannetjes van jongs af aan bij elkaar zitten zien ze elkaar na enige tijd als partner. Wanneer de hormonen opspelen zullen ze zeker niet agressief naar elkaar doen. Twee oudere mannetjes die aan elkaar worden voorgesteld zien de ander niet gelijk als partner. Na enige tijd kan dit wel ontstaan. Overigens moet je het begrip partner vrij breed nemen. Sommige mannetjes leven als goede vrienden samen, anderen vormen koppeltjes (zonder voortplanting).

Eén of twee valkparkieten, wat is beter?

Valkparkieten zijn groepsdieren. In de vrije natuur leven ze in groepen van minimaal 15 exemplaren. Vaak zijn de groepen nog veel groter, oplopend tot enkele honderden vogels. Het is niet aan te raden om een valkparkiet alleen te houden.

De meeste mensen beginnen met één vogel. Dit is het makkelijkst omdat je alle aandacht in die ene vogel kunt steken. Hierdoor wordt hij sneller tam en bouwen jullie een goede band op. Er komt een moment dat er behoefte is aan een tweede valkparkiet. Doe dit zodra de eerste volledig tam en vertrouwd is. Dan pas schaf je een tweede aan, waar ook weer de nodige tijd in gaat zitten.

Vergeet nooit om de eerste valkparkiet aandacht te blijven geven. Vogels kunnen heel tam worden, maar wanneer je niet dagelijks met ze bezig bent dan verdwijnt die tamheid snel.

Twee vogels betekent twee keer zoveel tijd en zorg

Twee mannelijke valkparkieten gaan goed samen. Ondanks dat ze elkaar (soms) als partner zien, wil dit niet zeggen dat ze voor elkaar zorgen. Met twee vogels ben je ook bijna twee keer zoveel tijd kwijt. Je moet bijvoorbeeld vaker voeren en de kooi schoonmaken. Daarnaast vragen beide valkparkieten om aandacht. Het is belangrijk om ze die aandacht te geven, zodat de band tussen mens en vogel goed blijft.

Beaphar Multi-Vitamine

Voor papegaaien en parkieten

Twee mannetjes paren met elkaar

Het komt wel eens voor dat twee mannetjes met elkaar paren. Dit is een normaal verschijnsel, paring is een natuurlijke behoefte. Het komt zelfs voor dat de twee mannetjes een nestkast in gebruik nemen. Het enige verschil is dat er nooit eieren zullen komen.

Situaties waarbij twee mannen niet samen kunnen

Wanneer je over een kleine kooi beschikt dan is het niet aan te raden om twee mannelijke valkparkieten samen te zetten. In een kleine kooi passen ook geen twee poppen of een koppeltje (man/pop). Schaf eerst een grotere kooi aan voordat je een tweede valkparkiet erbij neemt.

Koop geen vogel wanneer je valkparkiet ziek is. Het is belangrijk dat je huisdier volledig gezond is voordat je hier een tweede bijzet. Sommige ziekten zijn erg besmettelijk en je wil niet dat de nieuwe valkparkiet ook ziek wordt.

Ga je binnenkort op vakantie? Dan is het niet verstandig om vlak van tevoren een tweede valkparkiet erbij te zetten. Je kunt het gedrag dan moeilijk in de gaten houden en mogelijk weet de oppas niet wat hij of zij bij ruzie, stress of ziekte moet doen.

Soms gaat het toch meer

Of twee valkparkieten samen kunnen hangt niet van het geslacht af, maar van het karakter. Je hebt rustige, drukke, lieve, ondeugende en agressieve vogels. Wanneer twee karakters met elkaar botsen dan volgen er al snel problemen.

Wanneer je merkt dat de twee niet samen in één kooi kunnen dan zit er niets anders op dan ze apart te huisvesten. Probeer voor elke valkparkiet een nieuwe partner te vinden, of je nu bij jezelf of bij iemand anders is.

Schuiven naar boven