Wormenspuit paard bestellen, dit doe je gewoon online

Vroeger kon je in elke dierenzaak of ruiterzaak een wormenspuit kopen. Door verandering in de wetgeving kan dit alleen nog op recept van de dierenarts. Toch kun je online gewoon een wormenspuit paard bestellen. Sommige middelen zijn zelfs zonder recept verkrijgbaar. Het gaat hier dan om een diergeneesmiddel dat vrij verhandelbaar is. De vraag is of deze wormenspuit ook wel zo goed is.

Moet je een paard wel ontwormen?

Met een wormenspuit, dit noem je ook wel ontworming, dood je de meest voorkomende wormen bij paard of pony. Een wormenspuit is makkelijk toe te dienen. Gewoon de aanbevolen dosering instellen en achterin de mond van het paard leegspuiten. Deze slikt dit vanzelf door. Je hoeft niet bang te zijn dat het paard dit uitspuugt: paarden kunnen niet spugen.

Phytonics Gluco Balance 

Werkzaam bij een voorstoorde suikerstofwisseling en energiehuishouding. 

Wormenspuit paard bestellen: zo werkt dat

In beginsel heb je altijd een recept van de dierenarts nodig. Waarom is dit eigenlijk? Een wormenspuit valt onder de URA- middelen. Dit komt omdat dit soort middelen een matig risico vormt voor mensen. Denk hierbij aan slachtpaarden die net een wormenkuur hebben gehad.

Een wormenspuit voor t paard bestellen is vrij eenvoudig, maar je moet wel contact opnemen met de dierenarts. Bekijk hieronder het stappenplan. Daarna zie je nog wat alternatieven waarbij je een wormenspuit zonder recept bestelt.

Stap 1: contact opnemen met de dierenarts

Wil je een standaard wormenspuit voor het paard bestellen, dan moet je allereerst contact opnemen met de dierenarts. Deze moet namelijk een recept voor de wormenkuur uitschrijven. De dierenarts hoeft hiervoor niet het paard of de pony te zien, je kunt het recept dus gewoon bij de dierenarts ophalen. Overigens mag de dierenarts een recept voor een heel jaar uitschrijven. Zo hoef je niet meerdere keren per jaar contact op te nemen.

Stap 2: wormenspuiten vergelijken

Er zijn verschillende soorten wormenspuiten verkrijgbaar. De ene wormenkuur is tegen bijna alle wormen terwijl de ander bedoeld is voor specifieke wormsoorten. Je zult dus eerst moeten bekijken welke wormenspuit je nodig hebt.

Stap 3: wormenspuit paard bestellen

In verschillende webwinkels kun je gewoon een wormenspuit paard bestellen. Je kunt alleen bestellen wanneer je het recept van de dierenarts toont. Je moet het recept via de e-mail leveren, in andere gevallen is er een knop beschikbaar waarmee je het recept kunt uploaden. Zorg dus dat je over een digitaal recept beschikt. Heb je een handgeschreven recept gekregen, maak hier dan een scan of foto van.

Stap 4: online betalen

Wanneer je recept geldig is dan kun je naar de betaalpagina. Online betalen is snel en eenvoudig. Let wel goed op want de website moet een beveiligde verbinding hebben. Dit herken je aan het slotje in de browserbalk.

Belangrijk: ontworm gelijktijdig honden en katten, ook wanneer deze niet in direct contact met paard of pony komen.

Naar wormenkuren voor hond en kat

Hoe lang is een wormenspuit paard houdbaar?

Je hebt een wormenspuit voor het paard besteld. Hoe lang is dit houdbaar? In veel gevallen is dit jarenlang houdbaar, de uiterste houdbaarheidsdatum staat altijd op de verpakking.

Ben ik verplicht om bij de dierenarts een wormenspuit te kopen?

Sinds 2008 vallen wormenspuiten onder de URA- diergeneesmiddelen. Een dierenarts mag in principe geen recept voor een wormenspuit weigeren. Tenzij blijkt dat je veel te veel recepten hebt aangevraagd. Je bent niet verplicht om bij de dierenarts een wormenspuit te kopen. De dierenarts mag dit ook niet aanprijzen. Door ergens anders een wormenspuit te kopen bespaar je een hoop geld.

Wormenkuur paard zonder recept

Wist je dat je ook een wormenkuur paard zonder recept kunt kopen of bestellen? Het gaat dan om een natuurlijke wormenkuur, dus zonder chemische middelen. Sommige paardeneigenaren vinden dit veel prettiger. Een chemische wormenkuur is namelijk vergif, het doodt aanwezige wormen. Het zou veilig voor paard of pony moeten zijn maar er zijn jaarlijks toch wat dieren die hier flink ziek van worden of er zelfs aan sterven.

Natuurlijke afweer tegen worminfecties

Door je paard gezond te houden blijft het immuunsysteem optimaal werken. Dit zorgt voor een natuurlijke afweer tegen worminfecties. Toch is het niet mogelijk om het paard helemaal wormvrij te krijgen. Zo kun je het paard op een natuurlijke manier zoveel mogelijk vrijhouden van wormen.

  1. Zorg voor een goed weidemanagement. Laat geen grote hoeveelheid paarden op een klein stukje grond staan.
  2. Gezonde voeding is onmisbaar, dit ondersteunt het afweersysteem.
  3. Verminder stress bij paarden en pony’s.
  4. Voer kruiden die een antiparasitaire werking hebben.

Zo is er bijvoorbeeld de kruiden ontworming. Dit bevat onder andere walnotenbladeren, rozenbottel en pepermunt. Maar ook een aantal andere toevoegingen. Deze kruiden bevatten stoffen die de darm tot een onplezierige omgeving voor wormen maakt.

Je ziet, er zijn best een aantal dingen die je kunt doen om je paard te beschermen tegen worminfecties. Maar het vraagt wel veel van je aandacht. Daarom moet je hier een keuze in maken: ga je voor een natuurlijke afweer of chemische bestrijding?

Uitgebreide wormenkuur paard

Het probleem is dat veel paardeneigenaren hun dier preventief ontwormen. Hierdoor ligt het gebruik van wormenspuiten ontzettend hoog. Terwijl het eigenlijk gif is wat je in het dier stopt.

Een uitgebreide wormenkuur bij paard doe je bij voorkeur in het najaar. Maar alleen wanneer je eerst mestonderzoek uit laat voeren. Hierbij wordt gekeken naar aanwezigheid van verschillende soorten wormen. Worden er wormen in de mest aangetroffen? Dan is een uitgebreide wormenkuur voor het paard zeker aan te raden. Maar wanneer er geen wormen worden aangetroffen dan kun je de wormenkuur het beste overslaan. Tenzij je er niet gerust op bent, maar dat is een keuze die je zelf maakt.

Het gevaar van wormen bij het paard

Hoe gevaarlijk zijn wormen bij het paard? Sommige wormen zijn vrij onschuldig terwijl andere best wel wat schade aan kunnen richten. Als gevolg van wormen kan er diarree, vermagering, koliek of bloedarmoede ontstaan. Bij een ernstige worminfectie kan het paard zelfs sterven.

Het paard wordt geïnfecteerd met wormen door besmet gras te eten. Wanneer een paard met wormen in een weide mest, dan ontwikkelen zich hierin de eitjes tot larven. Deze larven bevinden zich in het weiland. Grazende paarden krijgen op deze manier de larven binnen.

Vroeger werden paarden via een standaardschema ontwormd. Inmiddels is bekend dat deze methode achterhaald is. Het zorgt er namelijk voor dat wormen resident worden tegen de chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom is altijd aan te raden om eerst een mestonderzoek te doen. Dit laat je bij voorkeur drie keer per jaar uitvoeren.

Schuiven naar boven