Oorontsteking hond: 5 oorzaken en behandeling

Een oorontsteking komt regelmatig bij honden voor. Dit zie je vaker bij honden met lange en hangende oren. Toch kunnen ook honden met rechtopstaande of korte oortjes last krijgen van een ontsteking in het oor. Dit heeft verschillende oorzaken. Ontdek de oorzaken, hoe je een oorontsteking voorkomt en wat de juiste behandeling is.

Oorontsteking bij hond herkennen

Allereerst is het belangrijk om een ontsteking aan het oor zo snel mogelijk te herkennen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de behandeling aanslaat.

Een hond met oorontsteking zal vaak met zijn kop schudden, aan de oren krabben en soms van pijn piepen. Soms wordt ook de kop scheef gehouden. Wanneer je aan het oor komt zal het dier terugschrikken of de kop extra scheef houden.

Andere symptomen zijn een stinkend oor en soms zichtbaar oorsmeer. De binnenkant van het oor ziet er rood en geïrriteerd uit. Ook kan het dat er klonters oorsmeer uitkomen, vooral tijdens het schudden van het hoofd. Hieronder vijf oorzaken voor een oorontsteking.

Besmetting met oormijt

Een van de meest voorkomende oorzaken van een oorontsteking is een besmetting met oormijt. Dit zijn kleine beestjes die zich in de gehoorgang van het oor ontwikkelen. Ze leggen hier eitjes waarna er nieuwe mijten ontstaan.

Oormijten herken je vooral door een donkerbruine tot zwarte smurrie die vanuit het oor komt. Soms zijn deze korrels al aan het begin van de gehoorgang zichtbaar. Wanneer je een klonter oorsmeer neemt en dit op een wit papiertje legt, zie je de mijten soms duidelijk lopen. De dierenarts kan een uitstrijkje maken en aan de hand hiervan een diagnose stellen.

Oormijt is erg besmettelijk en laat je het beste door de dierenarts behandelen. Deze schrijft een zalf of druppels voor waarmee de mijten worden gedood. Ga niet met eigen middelen aan de slag, dit werkt onvoldoende. Wel is het belangrijk om de gehoorgang dagelijks schoon te maken zodat er geen oorsmeer achterblijft. Dit kan uiteraard wel met een vrij verkrijgbaar middel. Gebruik een oorreiniger voor honden, dit werkt effectief.

Bekijk oorreinigers

Infectie met een bacterie

Volwassen honden met een oorontsteking hebben vaak last van een bacteriële infectie. Dit is niet zo besmettelijk als oormijt maar wel erg hinderlijk. Bovendien kan deze ontsteking zeer hardnekkig zijn. Het kan best voorkomen dat je wekenlang met een behandeling bezig bent.

Een bacteriële oorontsteking verschilt niet veel met andere veroorzakers. Enig verschil is dat er geen oormijten aanwezig zijn. Wel zitten er bacteriën in het oorsmeer, maar dit kun je niet met het blote oog zien.

Een bacteriële oorontsteking wordt behandeld middels een antibioticumzalf. Soms is een eenmalige behandeling voldoende, maar vaker is herhaling noodzakelijk. Deze zalf is niet vrij verkrijgbaar maar alleen op recept van de dierenarts te koop.

Gisteren of schimmels

Soms wordt een oorontsteking bij de hond veroorzaakt door een gist of schimmel. De dierenarts kan een uitstrijkje nemen en zo bekijken welk micro-organisme de oorzaak is. Aan de hand hiervan volgt een gepaste behandeling.

Chronische oorontsteking hond

Vooral honden naar lange en hangende oren hebben vaker last van een chronische oorontsteking. Dit zie je bijvoorbeeld bij de cocker spaniel, beagle, basset hound, bloedhond, Welsh corgi en de coonhound. Symptomen zijn vrij algemeen: vaak schudden met de kop of krabben aan het oor, een stinkend oor en veel oorsmeer.

Honden met een allergie voor voedsel, graspollen of huisstofmijt hebben ook vaker last van een chronische oorontsteking. Het probleem met een chronische oorontsteking is dat dit terug blijft komen.

Allereerst is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Reinig regelmatig het oor en verwijder hierbij overtollig oorsmeer. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van OxyFresh Pets oorreiniger, deze oordruppels werken zeer goed.

Naar OxyFresh Pets oorreiniger honden

Klap het oor open en steek het tuitje recht in de gehoorgang. Je kunt het trommelvlies niet beschadigen, dit ligt namelijk om een hoekje waar je niet bij kan. Spuit enkele druppels in het oor en masseer de basis. Vervolgens laat je de hond schudden. Verwijder eventueel overtollig oorsmeer met een doekje, gedrenkt in de druppels.

Wanneer de klachten aan blijven houden

Soms wordt geadviseerd om het oor te reinigen met slaolie, olijfolie, appelazijn of kokosolie. Sommige van deze middelen hebben een antibacteriële werking of werken antischimmel. Andere middelen zijn geschikt voor het losweken van oorsmeer.

Op zich zijn deze natuurlijke middelen prima maar moet je zeker niet te vaak gebruiken. Maak het oor eenmaal in de 2-4 weken met een natuurlijk middel schoon. Vergeet niet dat het oor ook zelf een reinigende werking heeft, dit mag je niet verstoren. Wees voorzichtig met oregano-olie of appelazijn, gebruik dit niet onverdund. Appelazijn mag je alleen gebruiken om de oorschelp schoon te maken, druppel dit niet in het oor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven