Vliegen in huis bestrijden

Wil je vliegen in huis bestrijden? Dan moet je eerst weten waar deze vanaf komen. Wanneer je de oorzaak aanpakt voorkom je in ieder geval nieuwe vliegen in huis. Maar dan nog, de vliegen en larven die er al zijn daar wil je ook vanaf. Ontdek alles over vliegen in huis bestrijden.

Oorzaak van vliegen in huis

Die vliegen in je huis komen niet zomaar. Natuurlijk, wanneer er een raam of deur open staat is er altijd wel een verdwaalde vlieg die binnenkomt. Maar het zijn de warmte en de geur van voedingsmiddelen dat vliegen aantrekt. Het kan echter ook om de geur van rottende kadavers zijn. Ja, er kan namelijk zomaar een dode muis achter je keukenkastje, in de kelder of ergens anders liggen.

Bepaalde kamerplanten trekken ook veel vliegen aan. Het gaat hier niet om de huisvlieg of bromvlieg maar om de witte vlieg, rouwvliegje en andere soorten plantetende vliegen. Dan heb je ook nog het rioolvliegje, een kleine vlieg die je voornamelijk vanuit de wasbak, douchebak of de dakgoot ziet opstijgen.

Vliegen in huis bestrijden

Je moet vliegen in huis bestrijden, ze zijn namelijk ontzettend onhygiënisch. Wist je dat vliegen verschillende soorten ziekten kunnen overbrengen? Het ene moment zitten ze op een rottend kadaver, het andere moment strijken ze op je boterham neer. Dat is ontzettend vies! Bovendien leggen vliegen soms eitjes in voedsel, bijvoorbeeld het fruitvliegje dat eitjes in overrijp fruit legt. Jij neemt daar een hap van, smaakt het je?

Vliegen in huis bestrijden kan op verschillende manieren. Ik zet de vijf beste methoden op een rij. Zo reken je voorgoed met die vervelende vliegen af.

Een insectenlamp/ vliegenlamp

Eigenlijk is het gebruik van een insectlamp oftewel vliegenlamp de meest eenvoudige methode. Je hoeft dan niet aan die grote insecten lampen van vroeger te denken, die je voornamelijk in de horeca tegenkwam. Tegenwoordig zijn er ook kleine en zeer stijlvolle (moderne) vliegenlampen.

Vliegen in huis bestrijden met een vliegenlamp, hoe werkt dat? De traditionele modellen zijn voorzien van Uv-licht dat vliegen en andere vliegende insecten aantrekt. Wanneer vliegen naar de lamp toe worden getrokken komen ze in aanraking met een onder spanning staand rooster. De vlieg wordt geëlektrocuteerd en valt dood in een opvangbak.

Je hebt ook nog de tafelmodellen, deze hebben een modern design. Vliegen en muggen worden aangetrokken door zachtblauw Uv-licht. Een ventilator zuigt de insecten in het apparaat. Je hebt dus verschillende keuzes op het gebied van insecten lampen.

Bekijk insectenlampen

Fruitvliegjes vanger

Last van kleine vliegjes in huis? Bestrijden gebeurt met een fruitvliegjes vanger. Tenminste, wanneer het daadwerkelijk om het fruitvliegje gaat. Deze kleine vliegjes tref je in de fruitmand, rondom wijnglazen en lege drankflessen aan.

Een fruitvliegjes val werkt zeer effectief en gemakkelijk. Binnen enkele uren heb je al de meeste fruitvliegjes aangetrokken. Een dergelijk val wordt inclusief lokstof geleverd. Wanneer deze lokstof op is gebruik je wat appelsap, fruitsap of azijn.

Naar fruitvliegjes val

Elektrische vliegenmepper

Vliegen in huis bestrijden en directe doden? Vaak jaag je urenlang met een vliegenmepper er achteraan. Bovendien moet je ook nog eens wachten totdat de vlieg stilzit, anders kun je hem niet raken. Met een elektrische vliegenmepper vang je de vlieg tijdens zijn vlucht.

Zet de knop aan en de vliegenmepper staat onder spanning (het handvat natuurlijk niet). Je hoeft niet te meppen: enkel de vlieg aanraken en hij is dood. De elektrische vliegenmepper is ideaal om van vervelende vliegen af te komen, zowel binnenshuis als buiten. Werkt uiteraard ook tegen andere vervelende insecten.

Bekijk elektrische vliegenmepper

Kruidige geuren

Vliegen vinden bepaalde geuren minder prettig. Vliegen in huis bestrijden doe je dan ook met een bakje gevuld met water en kruidnagels. Maar ook allesreiniger met citroengeur of azijn werkt heel goed. Wist je dat vliegen ook een hekel hebben aan lavendelgeur? Zet potpourri neer of gebruik lavendelolie. Ook een spray met lavendelgeur werkt.

Je kunt ook een pannetje water met verse knoflook koken. Vliegen vermijden deze geur liever en zullen vertrekken (moet je wel deuren of ramen openzetten). Overigens is knoflook koken niet altijd aan te raden: je ruikt het door het hele huis.

Horren voor de ramen

Voorkomen is beter dan geneze, dit geldt al helemaal met vliegen en andere insecten. Zorg ervoor dat deze niet in huis terecht kunnen komen. Plaats horren voor de ramen. Gaat de deur vaak open, plaats dan ook een hordeur, vliegengordijn of de zogenaamde kattenstaarten.

Wanneer je voor horren kijkt heb je verschillende mogelijkheden. Van het goedkope horrengaas dat je tegen het kozijn plakt tot vaste horramen. Horgaas dat je tegen de kozijnen plakt is vaak maar één seizoen goed, hierna begint het toch te scheuren. Ander nadeel is dat je dan niet meer uit het raam kunt hangen of het beddengoed uit het raam kunt uitkloppen. Bij een uitneembaar horraam kan dit natuurlijk wel.

Een tussenoplossing is het magnetisch horraam. Dit heeft de stevigheid van een vast horraam maar is wel makkelijk te verwijderen.

Afschrikmiddel vliegen

Vliegen in huis bestrijden kan lastig zijn wanneer er telkens weer nieuwe vliegen komen. Een afschrikmiddel tegen vliegen kan hierbij helpen. Er is van alles mogelijk, van lavendelplanten tot kaarsen met speciale geur.

Een goed afschrikmiddel tegen vliegen is een plastic zak gevuld met water. Bind deze goed dicht en hang deze in de buurt van het raam of de deur. Het water in de zak breekt het zonlicht, dit geeft een optisch effect wat voor vliegen heel verwarrend is. Hierdoor komen ze niet binnen.

Succes met vliegen in huis bestrijden, de aanhouder wint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven