Engelse cocker Spaniël – karakter, kleuren, problemen en meer

De Engelse cocker spaniël: een geliefd hondenras voor gezinnen maar ook tijdens de jacht. Wat maakt deze hond zo bijzonder? De Engelse cockerspaniël heeft een zachtaardig karakter. Hij is ook nog eens hartstikke intelligent, maar er kunnen natuurlijk altijd problemen ontstaan. Lees meer over dit bijzondere hondenras.

De Engelse cocker spaniël

De Engelse cocker spaniël is een jachthond die zijn oorsprong in Engeland vindt. Het gaat hier om een vriendelijke gezinshond die met goed beleid gemakkelijk op te voeden is. Je moet de Engelse Cocker spaniël niet verwarren met de Amerikaanse cocker spaniël. Uiterlijk lijken ze wel wat op elkaar maar er zijn wel degelijk verschillen.

[do_widget id=custom_html-2]

Geschiedenis van de Engelse cocker spaniël

Ben je benieuwd hoe dit ras is ontstaan en waarom de cocker zo populair is? De Engelse cocker spaniël is verwant aan de Amerikaanse cocker spaniël. De Amerikaanse cocker spaniëls in Amerika hebben zeer waarschijnlijk een langere geschiedenis dan Amerika zelf. Maar de geschiedenis van de Engelse cocker spaniël gaat nog 400 jaar verder.

In de jaren ’40 werden de twee rassen apart erkend. De Engelse cocker spaniël was en is vooral geliefd om zijn uitstekende jachtinstinct en zintuigen. Hij wordt dan ook veel ingezet tijdens de jacht. Maar vanwege zijn karakter is dit ook de ideale gezinshond. Kijk maar eens wat de Engelse cockerspaniël allemaal te bieden heeft.

Uiterlijk van deze hond

Hoe ziet de Engelse Cocker er uit? Het gaat hier om een jachthond met een forse bouw. Zijn uiterlijk is zowel compact als vierkant. De afstand van de schoft tot aan de grond moet gelijk zijn met de afstand van de schoft tot staartaanzet. Dit zou perfect zijn, maar niet alle Engelse cockers hebben dit.

Mannetjes hebben een schofthoogte van 40-41 cm en wegen tussen de 14 en 15 kg.  Vrouwtjes zijn iets kleiner en lichter. Een teefje heeft een schofthoogte van 38-39 cm. Ze heeft een gewicht tussen de 12 en 13 kg.

De snuit heeft een vierkante vorm en de neus is breed. Dit maakt dat de Engelse cockerspaniël een uitstekende speurhond voor de jacht is. Deze hond heeft donkergekleurde ogen die er vriendelijk uitzien. De Engelse cocker kijkt dan ook altijd vrolijk uit zijn ogen. Diezelfde ogen stralen ook intelligentie uit.

De vacht en kleuren van de Engelse cocker spaniël

De vacht van de Engelse cockerspaniël is zacht en voelt zijdeachtig aan, mag niet krullend zijn en vooral niet overvloedig. Boven de benen en hielen is de vacht goed bevederd. Wanneer de vacht regelmatig getrimd wordt dan blijft deze erg mooi en in model uitzien.

De Engelse cocker spaniël kleuren, wat is er allemaal verkrijgbaar? Dit hondenras komt in verschillende kleuren voor. Het vaakst zie je bont, bruin of tankleurig. Maar ook andere effen kleuren komen veel voor.

Hoe oud wordt deze hond?

Heb je dit ras in huis of ben je van plan om er een aan te schaffen? Veel mensen vragen zich af hoe oud de Engelse cocker spaniël kan worden. Deze hond bereikt een leeftijd van 13-14 jaar. Dit geldt voor de echte rashonden. Wanneer je een kruising cocker spaniël hebt dan kan deze ook wel 16 jaar oud worden.

Engelse cocker spaniël problemen

Wat zijn de meest voorkomende Engelse cocker spaniël problemen? Bij deze honden komt een chronische ontsteking vaak voor. Doordat de gehoorgang door de hangende oren wordt afgesloten ontstaat er makkelijk een bacteriële infectie. Het probleem is dat deze oorontsteking heel moeilijk te behandelen is.

Oogaandoeningen komen ook wat vaker bij deze honden voor. Daarnaast kan de Engelse cocker heupdysplasie, auto-immuunziekte, een open gehemelte, doofheid of tumoren krijgen (of ermee geboren worden).

Problemen met betrekking tot het karakter komt weinig voor. Wanneer er problemen binnen het gezin bestaan dan heeft dit meer met opvoeding dan het karakter van de hond te maken. De Engelse cocker spaniël kan goed samenleven met katten (van jongs af aan). Met andere dieren samen blijft het toch opletten, deze hond is en blijft een jachthond.

[do_widget id=custom_html-29]

Engelse cocker karakter

Deze cocker spaniël wordt nog steeds veel voor de jacht gebruikt. Dat is niet zomaar want hij is hier echt goed in. Hij reageert op alles wat klein is en beweegt. Denk hierbij aan konijnen, ratten, muizen en vogels. Het gaat hier om een opdrijvende jachthond. Dit betekent dat de Engelse cocker spaniël het wild opspeurt en voor het geweer uitdrijft. Het is niet de bedoeling dat de hond achter het wild aanjaagt.

Een Engelse cocker spaniël kan het wild opdrijven maar zal aangeschoten wild niet apporteren. Hier zijn weer andere jachthonden voor.

Het karakter van de Engelse cocker is als volgt te omschrijven:

  • Zachtaardig
  • Levenslustig
  • Aanhankelijk
  • Uitbundig
  • Intelligent
  • Gevoelig
  • Trouw

De cocker is een vrolijke en zachtaardige hond. Hij is meegaand, intelligent en aanhankelijk. Het zijn levendige honden. Hij moet consequent opgevoed worden. Wanneer je alles aan deze hond overlaat dan zal hij met zijn baas een loopje gaan nemen. Verkeerd gedrag afleren is moeilijker dan goed gedrag afleren. Daarom is het belangrijk om de opvoeding van het begin af aan goed aan te pakken.

Hier houdt de cocker spaniël van

Waar kun je de Engelse cocker spaniël blij mee maken? Deze hond is dol op speuren en zwemmen. Daarnaast vinden de meeste cockers het leuk om te apporteren, hoewel het eigenlijk geen apporterende honden zijn. Maar in spelverband doen ze dit ontzettend graag. Cockers houden van verschillende soorten speelgoed maar balletjes oftewel tennisballen hebben toch de voorkeur.

Naar populair hondenspeelgoed

Engelse cocker vachtverzorging

Wanneer je naar de vacht van de Engelse cocker spaniël kijkt dan heeft deze minder verzorging nodig dan die van de Amerikaanse cocker. Deze laatste heeft namelijk een veel langere vacht.

Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de vacht van de Engelse cocker spaniël snel in de klit raakt als je deze niet regelmatig doorborstelt. Vooral het haar tussen de poten en achter de oren verdient extra aandacht. Hier moet je wekelijks op klitten controleren.

Heeft de hond gezwommen? Kijk dan extra goed op de aanwezigheid van klitten. Wanneer je hier niet tijdig iets aan doet dan ontstaan er flinke knopen die je er niet meer uit krijgt geborsteld. Wegknippen of wegscheren is dan de enige optie.

De Engelse cocker vacht kun je goed zelf doen. Daarnaast is het aan te raden om met deze hond 2-4 keer per jaar naar de trimsalon te gaan. Hier wordt de hond helemaal in model getrimd. Het is belangrijk dat de hondentrimster de vacht plukt, dit is het weghalen van dode dekharen. Niet elk ras is geschikt om te plukken maar de Engelse cocker spaniël heeft hier een zeer geschikte vacht voor. Deze hond scheren leidt ertoe dat de vacht heel pluizig wordt.

Bekijk effileerscharen hond

De rest van de vacht wordt geëffileerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde effileerschaar, dit is een schaar met tandjes. De oren moeten regelmatig nagekeken worden, bij honden met hangende oren komt nogal vaak een oorontsteking voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven