De blobfish of blobvis: lelijkste vis die er bestaat

Hij wordt blobfish, blobvis of fathead genoemd en hij zwemt voor de kust van Australië en Tasmanië. De blobvis behoort tot de lelijkste vissen én diersoorten wereldwijd. Ondanks zijn bijzondere uiterlijk wordt deze vis wel met uitsterven bedreigd. Dat is jammer want de blobfish is qua uiterlijk zo bijzonder dat het ook weer vertedering opwekt.

Leefgebied van de blobvis

Eerst maar eens kijken waar je deze bijzondere vis tegen kunt komen. Hij zwemt in de diepere wateren voor Australië en Tasmanië. Dit laatste is een eiland dat tot Australië behoort. Ergens anders ga je deze vis echt niet tegenkomen.

Helaas wordt de blobvis met uitsterven bedreigd. Dit heeft te maken met de visserij, deze vis belandt als bijvangst in vissersnetten.

Uiterlijk van de “fathead”

Deze vis is niet zomaar aan zijn benamingen gekomen. In Amerika en Australië wordt hij vaak fathead genoemd, in Nederland noemen we hem blobvis. In veel andere landen staat hij ook wel bekend als blobfish.

Zijn hoofd is dik en blubberig, dat had je al kunnen begrijpen. Deze vis heeft geen zwemblaas. Dat heeft hij ook niet nodig want hij leeft namelijk op een diepte van 2000-4000 feet (voet) onder de zeespiegel. De druk hier is zo hoog dat een zwemblaas direct zou knappen. Om te voorkomen dat organen verplaatst worden heeft deze vis niet echt een skelet en minimale bespiering.

Al die gegevens maken dat de blobvis een bijzonder uiterlijk heeft. Zijn vooraangezicht lijkt op een triest en lelijk mannetje met een veel te grote neus. Opvallend is dat dit uiterlijk alleen ontstaat wanneer hij uit het water wordt gehaald. Onder water ziet hij er namelijk als een normale vis uit.

Wil je weten hoe de blobvis er boven water uitziet, dan moet je eens naar de artikelen kijken met het thema blobvis. Deze vis is namelijk zo populair dat ze er daadwerkelijk artikelen van hebben gemaakt.

Bekijk blobfish artikelen

Uiterlijke kenmerken

De blobvis weegt tussen de 1,5 en 1,9 kg. Hij heeft geen botten (skelet) en heel weinig spiermassa. Diep onder de zee houdt de druk hem in vorm. Wanneer de blobvis boven water wordt gehaald dan zakt hij helemaal i een. Hierdoor krijgt hij een heel vreemd uiterlijk.

Zijn lichaam doet nog het meest aan gelei denken. Hij kan makkelijk in het water drijven maar nauwelijks zwemmen. Dit komt dus omdat hij bijna geen spieren heeft.

Voedsel van de blobvis

Doordat deze vis zo moeilijk kan zwemmen is het ook niet mogelijk om actief op te zoek te gaan naar voedsel. Met zijn grote mond hapt hij naar alles wat toevallig voorbij komt drijven. Dit zijn vissen, weekdieren en krabben. Het zijn voornamelijk weekdieren en krabben die hij op deze diepte tegenkomt.

Een eenzaam leven

Veel vissen leven in groepjes of scholen bij elkaar. Dit biedt bescherming maar ook handig tijdens het zoeken naar voedsel. De blobvis houdt niet van gezelschap, hij leeft grotendeels alleen. Alleen voor de voortplanting zoeken ze elkaar op. Tot nu toe is die voortplanting nog nooit vertoond of op beeld vastgelegd. Blijkbaar weten deze vissen de paring goed te verbergen.

Na het paren legt het vrouwtje honderden tot duizenden eitjes op de bodem van de zee. De ouderdieren bewaken de eitjes, soms door er bovenop te gaan liggen. Het koppeltje blijft net zo lang samen totdat alle eitjes zijn uitgekomen. Hierna scheiden hun wegen zich weer.

Per ongeluk in vissersnetten belanden

Binnen de visserij wordt veel gebruik gemaakt van sleepnetten. Deze sleepnetten worden letterlijk over de bodem gesleept waarbij er veel vis in de netten belanden. Omdat de blobvis vrij diep leeft wordt hij ook makkelijk in sleepnetten meegenomen.

Vissers kunnen niks met de blobfish. Het kan niet als voedsel dienen en je kunt hem ook niet als aquariumvis houden. Dit komt omdat de blobvis een hoge druk nodig heeft, anders zakt zijn lichaam helemaal in elkaar. Veel vissers proberen het leven van deze soort te redden door hem snel terug in zee te gooien. Helaas is het voor veel van deze blobvissen dan te laat en zijn ze al dood of sterven spoedig.

Blobvis in aquarium houden? Dat is niet mogelijk

Misschien denk je er ondanks de waarschuwingen toch over om een blobvis in een aquarium te houden. Allereerst zul je dan zelf heel diep in de zee moeten duiken. De blobvis wordt namelijk niet als aquariumvis verkocht. Dit komt omdat deze vis niet in een aquarium kan overleven. Zijn lichaam vervormt dusdanig dat hij al snel sterft.

Toch is het een openbaar aquarium in Japan gelukt om een blobvis tentoon te stellen. Deze vis werd op een diepte van 1000 meter door een visser per ongeluk opgevist. Blijkbaar heeft de visser de blobfish niet uit het water gehaald maar hem direct in een watercontainer geplaatst. Doordat de vis niet in contact kwam met de lucht veranderde de druk in zijn lichaam ook niet al te veel.

Overigens blijft het een raadsel hoe deze vis de lichte druk in een aquarium heeft weten te overleven. Normaal gesproken is het wateroppervlak geen geschikte leefomgeving voor deze vissensoort.

Schuiven naar boven