Kakkerlakken die in Nederland voorkomen

In de regenwouden van Amerika leeft de grootste kakkerlak wereldwijd. Gelukkig kom je deze in Nederland niet tegen. Welke kakkerlakken komen in Nederland voor? Helaas kunnen we ook in West-Europa te maken krijgen met een heuse kakkerlakkenplaag. Vooral studentenwoningen moeten het ontgelden. Kijk maar eens welke kakkerlakken in Nederland leven.

De kakkerlak als plaaginsect

Kakkerlakken lijken uiterlijk wel wat op kevers. Toch zijn ze eerder verwant aan de termieten en de bidsprinkhanen. Wereldwijd worden ze als plaaginsect gezien. De lengte van de kakkerlak varieert van 0,8 cm tot wel 8,5 cm.

[do_widget id=custom_html-72]

Deze insecten zijn voornamelijk ‘s nachts actief. Ze eten echt van alles waaronder afval, textiel en papier. Toch hebben ze een voorkeur voor zoet en vochtig voedsel. Vooral keukens waar het nodige voedsel rondslingert heeft een aantrekkingskracht op deze diertjes. Studentenwoningen bijvoorbeeld, daar kom je redelijk vaak kakkerlakken tegen.

Welke kakkerlakken komen in Nederland voor?

In Nederland heb je twee soorten kakkerlakken: de groep die woningen opzoekt maar ook kakkerlakken die het liefst in het bos leven. Hieronder vind je alle kakkerlakken die je in Nederland aan kunt treffen.

Duitse kakkerlak

De Duitse kakkerlak is misschien wel de bekendste soort, hij komt vooral in woningen voor. Deze soort is ruim 150 jaar geleden vanuit de tropen naar Europa gekomen. Een volwassen exemplaar is 1 tot 1,5 cm lang. Het lichaam is lichtbruin tot strogeel van kleur. Hoewel deze soort vleugels heeft zul je hem niet zien vliegen.

Duitse kakkerlakken eten bijna alles. Je komt ze daarom niet alleen in woningen maar ook in hotels, restaurants, levensmiddelenbedrijven en ook op vuilstortplaatsen tegen. Deze insecten zijn lichtschuw. Overdag verstoppen ze zich op een donkere en bij voorkeur warme plek. Achter de koelkast bijvoorbeeld, daar kunnen aardig wat kakkerlakken zitten. Zodra het donker wordt komen ze tevoorschijn en gaan op zoek naar voedsel.

Naar kakkerlakken val

Amerikaanse kakkerlak

Deze kakkerlak is groter dan zijn Duitse soortgenoot. De Amerikaanse kakkerlak bereikt een lengte van 2,8 tot 4,3 cm. Het lichaam is roodbruin van kleur en hij heeft opvallend lange antennes. Dit insect om van oorsprong uit het noorden van Afrika. Hij heeft zich per schip weten te verspreiden. De Amerikaanse kakkerlak houdt van warme gebieden en kom je dan ook voornamelijk in Zuid-Europa tegen. Door een verandering van het klimaat wordt hij ook steeds vaker in Nederland aangetroffen.

Helaas is deze kakkerlak een beruchte verspreider van micro-organismen en hiermee ziekten. Ook deze soort leeft in de nachtelijke uren en houdt zich overdag ergens schuil. Het is in ieder geval bekend dat de Amerikaanse kakkerlak een hekel heeft aan licht. Hij voedt zich met plantaardig en dierlijk materiaal, dit mag zelfs rottend voedsel zijn. Deze soort is een plaag in woningen.

Oosterse kakkerlak

De oosterse kakkerlak wordt ook wel bakkerstor genoemd. Dit is niet zomaar want hij heeft een voorkeur voor zoetigheid en zetmeel. Je komt deze kakkerlak dan ook regelmatig in bakkerijen tegen. Ook keukens zijn onveilig voor de oosterse kakkerlak.

Deze soort bereikt een lengte van 21-28 mm. Het lijf is roodbruin tot blauwzwart van kleur. De mannetjes beschikken over vleugels maar kunnen hier niet mee vliegen. De vrouwtjes brengen hun leven op de grond door, ze kunnen zich alleen lopend verplaatsen.

De oosterse kakkerlak houdt van een omgevingstemperatuur van 20-29 °C. Ook alweer een reden om zich in een warmere warme bakkerij op te houden. Daarnaast verstopt deze soort zich graag achter een kachel of oven, in de buurt van een warmwaterleiding of verwarmingsbuis.

Bleke kakkerlak

Van de bleke kakkerlak heb je weinig te vrezen, hij leeft namelijk in het bos. Dit insect heeft een geelbruine kleur en een lengte van 0,5 tot 1,2 cm. In het bos ruimt hij zowel plantaardig als dierlijk afval op.

Boskakkerlak

Niet veel mensen herkennen de boskakkerlak kan als een echte kakkerlak. Hij heeft een lengte variërend van 7-11 mm. Op de rug is een getekend patroon zichtbaar dat uit gekleurde lijntjes en stippen bestaat. De mannetjes kunnen vliegen, de vrouwtjes brengen hun leven op de bodem door. De boskakkerlak leeft voornamelijk op zandgronden in bossen en heide.

Heidekakkerlak

Zoals de naam al doet vermoeden zul je de heidekakkerlak voornamelijk in heidegebied en in de duinen aantreffen. In Zuid-Limburg komt hij helemaal niet voor. Deze soort is grijsbruin van kleur en vertoont zwarte strepen of vlekken. De heidekakkerlak heeft een smal lichaam.

Noordse kakkerlak

De laatste kakkerlak die in Nederland voorkomt is de Noordse kakkerlak. Deze heeft een bruine kleur met stippen op de rug. De Noordse kakkerlak is vrij smal en heeft een lengte van 9-11 mm. Hij leeft op zandgronden en in de duinen. Hier scharrelt hij zowel op de bodem als tussen struiken en in bomen rond.

Niet alle kakkerlakken komen in woningen voor

Er zijn drie soorten kakkerlakken die in Nederland de woningen bestormen. Dit zijn de Duitse, Amerikaanse en oosterse kakkerlak. De andere kakkerlakken houden van een natuurlijke omgeving. Toch kan het dat ze (per ongeluk) in de woning terechtkomen. Omdat deze soorten wat kieskeuriger met betrekking tot voedsel zijn vormen ze niet snel een plaag in woningen.

Wees bedachtzaam op de komst van de Duitse en de Amerikaanse kakkerlak. Vooral de Duitse kakkerlak wordt regelmatig in woningen aangetroffen. Hij laat zich moeilijk bestrijden, je moet dan echt een ongediertebestrijder inschakelen. Een enkele kakkerlak kun je nog met een speciale spray te lijf gaan maar bij een grote plaag is dit dweilen met de kraan open.

Bekijk kakkerlakkenspray

Om kakkerlakken te voorkomen is het belangrijk om voedsel altijd op te ruimen. Zelfs de kleinste kruimeltjes kunnen enkele kakkerlakken aantrekken. Door voedsel rond te laten slingeren trek je ook nog eens muizen en ratten aan. Zorg dus voor een schone en opgeruimde keuken.

Schuiven naar boven