Vissen in de Maas – deze vissoorten kom je tegen

De Maas stroomt door het zuiden van Nederland. Welke vissen zwemmen in de Maas? Goed nieuws want het visbestand is de laatste jaar mooi toegenomen. Er zwemmen ruim 30 verschillende vissoorten in de Maas. Welke dat allemaal zijn, dat lees je in dit artikel.

Dit moet je over de Maas weten

De Maas begint als een heel klein stroompje in Frankrijk. Eigenlijk begint de Maas bij twee bronnen op het Plateau van Langres (Haute-Marne in Frankrijk). Pas 350 km verderop, ter hoogte van Sedan, is de Maas breed en diep genoeg voor boten of schepen. Al snel komt de Maas in België uit en stroomt zo verder richting Nederland.

[do_widget id=custom_html-63]

Ter hoogte van Oost-Maarland komt deze rivier Nederland binnen. Maastricht is de eerste grote Nederlandse stad, gelegen aan de Maas. Via Echt, Roermond en Venlo stroomt de Maas Noord-Brabant binnen. Daarna gaat de stroom linksaf richting het westen. Uiteindelijk mondt de Maas in de Noordzee uit.

Welke vissen zwemmen in de Maas?

Er zwemmen veel verschillende soorten vissen in de Maas. Welke vissen je tegenkomt is afhankelijk van het gebied. Benieuwd hoe vissen in deze rivier terechtkomen? Dit heeft met jarenlange veranderingen en evolutie te maken. Toch kan het ook voorkomen dat er plots een nieuwe vissensoort in de Maas terecht komt.

Dit kan ontstaan door toedoen van de mens, bijvoorbeeld vissen in de Maas gooien. Maar het kan ook dat er visseneitjes aan de poot van een eend of gans blijft plakken. Wanneer dit dier in een andere rivier neerstrijkt dan komen de eitjes hier terecht.

Welke vissen kom je in de Maas tegen? Hieronder de meest voorkomende soorten besproken.

Karpers

In de Maas kom je genoeg karpers tegen. Vissers weten hier alles van, karpervissen is namelijk erg populair. De Europese karper is wijd verspreid en zwemt dus ook in de Maas, zowel in Frankrijk, België als Nederland. Deze vis kan een flinke lengte van 120 cm bereiken. Karpers worden ook oud, gemiddeld tussen de 30 en 40 jaar. Je herkent hem aan zijn vier baarddraden rondom de bek.

Baarzen

Ook baarzen kom je in de Maas tegen. Een baars is inheems in België en Nederland. Let op want de snoekbaars is wel verwant maar is toch weer een andere vissensoort. Een baars herken je aan zijn donkere dwarsbanden en een lengte variërend van 40-60 cm. Baarzen worden wat minder oud dan karpers, ongeveer 15-18 jaar.

Snoeken

De snoek is een vis in verschillende rivieren in Nederland en België voorkomt. Hij zwemt ook massaal in de Maas. Deze vis wordt tussen de 85 en 140 cm groot. Jonge snoeken zijn herkenbaar aan hun goudgele patroon. Oudere vissen hebben een meer donkere kleur. Snoeken zijn opvallende vissen met een spits toelopende bek/snuit.

Bekijk hengelsport artikelen

Snoekbaarzen

Een snoekbaars behoort tot de echte baarzen. Hij heeft donkere dwarsstrepen en twee rugvinnen. De voorste rugvin ziet er stekelig uit. Een snoekbaars wordt 100-120 cm lang. Gezonde vissen van deze soort worden tussen de 10 en 12 jaar oud.

Barbelen

Ook barbelen zijn bekende vissen in de Maas. Ze behoren tot de karpers en komen in grote delen van Europa voor. Een volwassen exemplaar heeft een lengte van 80-120 cm. De kleur van deze vis is groen tot goudbrons. De onderkant van de staart heeft een rode kleur.

Blankvoorn

In bijna elke rivier in Nederland en België kom je de blankvoorn tegen, dus ook in de Maas. Deze vis is met zijn lengte van 40-50 cm wat minder groot dan voorgaande soorten. Een en ander is ook afhankelijk van de omgeving want in een kleine watering wordt hij tussen de 20 en 30 cm groot. De kleur van de blankvoorn is bleek tot rood van kleur.

Meervallen

De Europese meerval kom je zeker in de Maas tegen. Deze lange vis is herkenbaar aan zijn opvallend lange staart en zijn platte bek. Hij heeft 6 baarddraden die ook al opvallend lang zijn. De kleur van deze vis is donkergroen tot zwart. Soms komen er ook afwijkende kleuren zoals bleek (albino) voor. Deze vis bereikt een lengte van 120-180 cm. Ze worden tussen de 25 en 50 jaar oud. Er zijn wel eens Europese meervallen van 80 jaar oud aangetroffen.

Paling

Een paling is een bijzondere vissensoort in de Maas. Het lichaam is langwerpig met een lengte tot soms wel meer dan 100 cm. Eigenlijk lijkt hij nog het meest op een kruising tussen een vis en slang. De kleur van een paling is grijsachtig tot groen. Bijzonder aan palingen is dat ze tot wel 6000 km af kunnen leggen om zich voort te planten.

Beekforel

Er zijn verschillende soorten forellen waarvan de beekforel zeker in de Maas zwemt. Dit is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest, maar door schoner wordend water komt de beekforel weer terug. Vooral in Zuid-Limburg kun je beekforel tegenkomen.

[do_widget id=custom_html-31]

Beekforel bereikt een lengte van ongeveer 60 cm. Hij komt in grote delen van Europa en Azië voor, vooral in snelstromende rivieren en beken. Dat deze vis ook veel in de Maas voorkomt is dus helemaal niet vreemd. Belangrijk om te weten is dat beekforel op de rode lijst staat. Dit betekent dat hij met uitsterven wordt bedreigd. Van oktober tot eind maart mag je niet vissen op beekforel.

Mag je vissen in de Maas?

Naast bovenstaande soorten tref je nog veel meer vissen in de Maas aan. Mag je vissen in de Maas? Ja dat mag maar alleen op plaatsen waar dit ook is toegestaan. Bovendien moet je in het bezit zijn van een geldige Vispas. Het kan ook dat er een weekvergunning wordt uitgegeven, in bepaalde viswateren heb je dan geen vispas nodig.

Er zijn verschillende visstekken aan de rivier de Maas. Daarnaast zijn er ook genoeg vissers die gewoon een leuk plekje langs de Maas uitzoeken. Niet omdat het daar zo goed vissen is maar vanwege de mooie omgeving. Toegeven, vooral Zuid-Limburg is een ontzettend mooi gebied.

Schuiven naar boven