Mopshond – karakter en verzorging

De mopshond is leuk om te zien, maar hoe zit het met zijn karakter? Sommige mensen vergeten dat de mopshond ook nadelen heeft. Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt al helemaal wanneer je voor het eerst een hond in huis haalt. Een mopshond kopen? Lees alles over dit bijzondere hondenras.

Dit is de mopshond

De mopshond staat ook wel bekend onder de benaming Nederlandse mastiff of Hollandse buldog. Qua uiterlijk zijn er wel wat overeenkomsten, alleen is de mopshond een stuk kleiner. Hierdoor is hij ook beter hanteerbaar.

[do_widget id=custom_html-68]

Wanneer je naar bovenstaande benamingen kijkt lijkt het alsof hij zijn oorsprong in Nederland vindt. Dit klopt niet want ongeveer 2500 jaar geleden is de mopshond in het verre oosten ontstaan. Hierna vond het ras zijn weg naar China, Japan en toen pas naar Europa. Tussen de jaren 1588 en 1795 werd de mopshond in Nederland populair. Dit had alles met zijn vachtkleur te maken, die leek verdacht veel op de kleur van het Huis van Oranje.

Uiterlijke kenmerken van dit ras

Wanneer je een echte mopshond koopt dan moet hij de volgende uiterlijke kenmerken hebben:

  • Schofthoogte: rond de 35 cm
  • Gewicht: tussen de 6,3 en 8 kg
  • Kleur: wisselend
  • Aftekening: een zwarte masker
  • Bouw: krachtig, kort en gedrongen
  • Staart: van nature kort

Het hoofd ziet er vooral krachtig en rond uit. Het mag echter geen appelvorm hebben. op het voorhoofd zijn rimpels aanwezig. De snuit is kort en vierkant erg terwijl de neus vrij groot is. Wanneer je naar het gebit kijkt dan heeft de mopshond een lichte ondervoorbeet. Dit betekent dat de onderkaak wat naar voren staat.

Fokken is verboden

Misschien wist je het nog niet maar met de mopshond fokken is verboden. Deze wetgeving is in 2019 ingevoerd. Er mag alleen mee worden gefokt wanneer de dieren en een aantal strenge criteria voldoen. Wees dus voorzichtig met een mopshond kopen, je moet zeker weten dat de ouderdieren gezond zijn.

Mopshond karakter: dit moet je absoluut weten

Kun je niet wachten om een mopshond puppy in huis te halen? Het belangrijkste is het karakter. Zo op het eerste oog zijn het hele vrolijke en vriendelijke hondjes. Het zijn ook een beetje allemansvriendjes, ze vinden alles en iedereen leuk. Iedereen met een mopshond weet ook hoe enthousiast dit ras is. Even met hem spelen of hem iets lekkers geven, hij wordt echt overal blij van.

Natuurlijk heeft de mopshond karakter: hij kan soms wat moeilijk in de omgang zijn. Ook is hij fijngevoelig. Wanneer je deze hond te hard aanpakt kan hij hierdoor echt geraakt zijn.

Houd ook rekening met de eigenzinnigheid van het dier, dit maakt hem in sommige situaties lastig op te voeden. Wanneer je voldoende ervaring met honden hebt dan moet dit geen probleem vormen. Eventueel kun je met de mopshond naar een puppycursus, dan komt het allemaal wel goed.

Tip: bekijk speciaal mopshond voer

Intelligentie van het ras

Elk ras heeft een bepaalde intelligentie. Die intelligentie komt tot uiting wanneer je het dier nieuwe dingen aan wil leren. Zo is de border collie het meest intelligente hondenras, gevolgd door rassen als de poedel en de golden retriever. Deze honden leren een nieuw commando in 3-5 seconden. In 95% van de gevallen zijn deze honden direct gehoorzaam.

Waar staat de mopshond met betrekking tot intelligentie? De mopshond valt in de vijfde klasse. Dit betekent dat hij iets nieuws aanleert wanneer je dit 40-80 keer herhaalt. In 40% van de gevallen volgt de mopshond een bevel op. Dit betekent dat je in de andere 60% van de gevallen het bevel 2-3 keer moet herhalen of dat de hond helemaal niet luistert.

De mopshond is dus niet reuze intelligent. Qua intelligentie valt hij in dezelfde groep als de Franse buldog, Sint-Bernard of de chihuahua. Dit laat zien dat de mopshond niet echt een werkhond maar meer een gezelschapshond is.

Kan een mopshond goed alleen zijn?

Misschien ben je regelmatig van huis, bijvoorbeeld voor werk of uitstapjes. Kan een mopshond goed alleen zijn? Matig, dit ras heeft het liefst menselijk gezelschap om zich heen. Wil je de mopshond alleen laten dan moet je dit langzaam opbouwen. Dit doe je door telkens iets langer van huis weg te blijven.

Waak ervoor dat de mopshond gaat blaffen wanneer hij alleen thuis is. Dit vraagt om een goede training waarbij de hond leert dat je altijd weer terugkeert. Het is dus niet verstandig om een mopshond puppy of volwassen dier zo uit het niets lange tijd alleen thuis te laten.

Het blaffen van dit dier

Soms wordt gedacht dat een mopshond niet kan blaffen. Natuurlijk kan hij wel blaffen! Dit doet hij vooral tijdens het spelen of wanneer hij zich vrolijk voelt. Opvallend is dat de mopshond ook goed waaks is. Hij zal middels blaffen huis en haard verdedigen. Vanwege zijn compacte afmeting is het geen hond die de confrontatie met indringers aan kan gaan.

Vachtverzorging en haaruitval

Natuurlijk moet je ook iets over de vachtverzorging van de mopshond weten. Dit dier heeft een korte en gladde vacht. Dit betekent dat je hem niet dagelijks hoeft te borstelen. Helaas komt haaruitval bij de mopshond wel voor, vooral wanneer het dier een beige kleur heeft. Het schijnt namelijk dat beige mopshonden vaker verharen dan de andere kleurslagen.

Haaruitval vormt een normaal onderdeel van de rui. De meeste honden hebben tweemaal per jaar last van haaruitval. Dit noem je ook wel de blokrui, de hond verhaart tweemaal per jaar gedurende korte tijd. Tijdens het verharen is het aan te raden om de hond dagelijks te borstelen, hiermee stimuleer je het ruien.

Soms heeft de mopshond last van een mozaïekrui. De haaruitval komt dan bijna het gehele jaar voor. De oorzaak ligt in hoge temperaturen binnenshuis maar ook een verkeerde voeding. Bij overmatig haaruitval bij de mopshond kun je beter naar de onderliggende oorzaak kijken.

De nagels knippen

Net als bij alle andere hondenrassen zal ook de mopshond regelmatig een nagelverzorging nodig hebben. Dit is al helemaal het geval wanneer het dier weinig op de harde ondergrond komt. De nagels kunnen dan niet op een natuurlijke manier afslijten. Wanneer de mopshond roze nagels heeft dan kun je het leven duidelijk zien zitten de nagels tot een halve centimeter voor het leven af.

Bij zwarte nagels is dit veel lastiger te zien. Vaak is er een beetje op de gok knippen. Mocht je tekort knippen dan raak je het leven en gaat de nagel flink bloeden. Gelukkig is dit van korte duur. Wanneer je het niet vertrouwt kun je de mopshond nagels door de dierenarts of bij de hondentrimsalon laten knippen.

Mopshond puppy kopen: geschikte fokker

Let op want een mopshond puppy kopen moet je niet zomaar via het internet doen. Ga altijd op zoek naar een betrouwbare mopshond fokker. Er komen namelijk nogal wat erfelijke ziekten bij de mopshond voor. Daarom mag er alleen met geschikte ouderdieren gefokt worden.

[do_widget id=custom_html-65]

Erfelijke ziekten

Hieronder een opsomming van de meest voorkomende erfelijke ziekten bij de mopshond:

  • Heupdysplasie
  • Oogziekten
  • Overgewicht
  • Ademhalingsproblemen
  • Brachycefaal obstructief syndroom
  • Hersenvliesontsteking
  • Huidproblemen
  • Allegorieën

Vanwege de lange waslijst aan erfelijke ziekten bij de mopshond is het belangrijk om voor een gezonde pup te gaan. Daarom zoek je altijd naar een juiste en betrouwbare fokker. Je betaalt misschien wat meer maar het bespaart je een hoop ellende.

Schuiven naar boven