Hond zonder snuit: van aangeboren tot ongeval

Een hond zonder snuit, je komt het niet zo vaak tegen. Wereldwijd zijn er maar enkele honden die geen neus of snuit hebben. Soms gaat het om een aangeboren afwijking, in andere gevallen om een ongeval. In Amerika is er zelfs een hond zonder snuit als gevolg van menselijk handelen. Hoe wreed kunnen mensen zijn? De vraag is of een hond zonder neus of snuit wel normaal kan leven.

Aangeboren afwijking

Gelukkig komt het heel zelden voor, een hond die zonder snuit geboren wordt. Het gaat hier om een ernstig aangeboren afwijking. Afhankelijk van de afwijking zal de pup het niet overleven of wordt niet zo oud. Dit komt omdat pups bij hun moeder moeten zogen. Wanneer de snuit ontbreekt en hiermee mogelijk ook andere delen, dan kan de pup geen moedermelk drinken.

[do_widget id=custom_html-70]

Door menselijk ingrijpen kan een dergelijke pup wel overleven. Dan nog hangt het helemaal van de situatie af hoe oud het dier uiteindelijk wordt. Een hond die zonder snuit geboren wordt zal in veel gevallen ook andere afwijkingen vertonen.

Een hond met gesloten neusgaten

Een bekende erfelijke afwijking is een hond met gesloten neusgaten. Het is wettelijk niet toegestaan om met deze honden te fokken. Bedenk dat dieren altijd door hun neus ademen. Wanneer de neusgaten gesloten zijn heeft de hond moeite met ademhalen. Bovendien kunnen er veel andere problemen ontstaan.

Hond met extreem korte snuit

Het kan ook dat een hond een extreem korte snuit heeft. Dit betekent niet direct dat het dier geen snuit heeft maar hij is korter dan normaal. Sommige rassen worden altijd met een kortere snuit geboren. Dit zijn bijvoorbeeld de bulldog, mopshond en lhasa apso. Honden met een korte snuit hebben ook verkochte luchtwegen. Dit brengt een aantal gezondheidsproblemen met zich mee. Bijvoorbeeld snurken tijdens de slaap, moeizamer ademhalen en weinig conditie.

Vanwege de bouw van de kop liggen de oogbollen niet diep genoeg in de oogkassen. Hierdoor kan het gebeuren dat een oogbol uitvalt. Je mag een hond met een (extreem) korte snuit dan ook nooit in zijn nekvel vastpakken.

Volgens de wetgeving moet de snuit van een hond minstens de helft van de lengte van de kop moeten hebben. In de praktijk wordt er weinig van deze wetgeving aangetrokken.

Hond zonder snuit door een ongeval

Hier en daar weten honden een ernstig ongeval te overleven. Bijvoorbeeld op de Filippijnen, waar een hondje in 2011 voor een motor sprong. Hiermee wist het dier twee meisjes van de dood te redden. Door het ongeval lag het gezicht van de hond helemaal open. Na een doneeractie konden dierenartsen het gezicht reconstrueren maar de snuit kon niet meer worden teruggezet. In 2021 is het hondje op 13-jarige leeftijd overleden.

Er is ook een hond zonder snuit uit Zoetermeer. Deze hond werd in Roemenië geboren en op eenjarige leeftijd door een trein aangereden. Hierdoor verloor de hond haar snuit. In 2018 werd de hond door een Nederlander geadopteerd.

Tip: bekijk honden EHBO set

Menselijk handelen (en dit is wreed)

In Egypte zwierf heel lang een hond zonder neus rond. Hoe het precies gebeurd is weet niemand maar door menselijk toedoen was zijn neus eraf gehakt. De hond werd uiteindelijk in Nederland opgevangen. Ook een Amerikaanse hond moest het ontgelden toen de bovenkaak eraf werd gehakt. De hond werd vervolgens halfdood op straat gedumpt. Gelukkig wisten dierenartsen hem te redden, dit gebeurde in 2017.

Het is verschrikkelijk hoe mensen soms met dieren omgaan. De meest gruwelijke verhalen komen voorbij. Als dierenliefhebber doet het ontzettend pijn om dit te zien, je kunt je ook wel voorstellen dat het niet prettig was om dit artikel te schrijven. Toch is het wel belangrijk om het te vermelden, want bovenstaande honden zonder snuit zijn uiteindelijk wel gered.

Deze honden hebben een te korte snuit

Wil je een hond aanschaffen, let dan goed op de lengte van de snuit. Een hond zonder snuit zal je niet tegenkomen, tenzij het hier om een ernstig aangeboren afwijking of een ongeval gaat. Neem liever geen hondenras met een te korte snuit. Het nadeel van deze honden is dat ze verschillende gezondheidsproblemen hebben.

Welke honden hebben een (te) korte snuit? Het gaat om de volgende rassen:

  • Cavalier King Charles spaniël
  • Mopshond
  • Shih Tzu
  • Lhasa apso
  • Pekinees
  • Maltezer
  • Franse buldog
  • Engelse buldog
  • Boxer
  • Amerikaanse Cocker spaniël

En verder alle kruisingen tussen één of meer van deze rassen. Bij een kruising hoeft het nageslacht niet direct een te korte snuit te hebben, maar het kan wel. Houd er ook rekening mee dat niet elke ras dat hierboven staat een extreem korte snuit heeft. Zo is de snuit van de Franse buldog bijna plat en die van de Amerikaanse Cocker nog acceptabel.

[do_widget id=custom_html-68]

Fokverbod kortsnuitige honden

Vanwege de vele gezondheidsproblemen is het sinds 2019 niet toegestaan om honden met een extreem korte snuit te fokken. De snuit moet minimaal de helft van de lengte van de schedel bedragen. Dit betekent dat de Amerikaanse Cocker en de Cavalier King Charles gewoon zijn toegestaan.

Voor de Engelse buldog, Franse buldog en de mopshond geldt in veel gevallen een fokverbod. Het is alleen onder bepaalde voorwaarden toegestaan om hiermee te fokken of er in te handelen. Koop je een van deze rassen, dan ben je soms zelf ook strafbaar. Bovendien moet je alle dierenartskosten die voortvloeien uit deze afwijking ook zelf betalen. Dit kun je dus niet verhalen op de fokker van de hond met een te korte snuit.

Helaas heeft de corona risis roet in het eten gegooid. Er werden in die periode weer veel kortsnuitige honden gefokt. Vanwege de verspreiding van het coronavirus werd de wet niet gehandhaafd. Dit heeft als gevolg dat we de komende tijd nog heel veel verboden dieren rond zien lopen.

Schuiven naar boven